Septisizm Nedir? Septisizm Temsilcileri Kimlerdir?

Şüphecilik olarak da bilinen Septisizm, antik Yunan döneminde ortaya çıkan ve birçok felsefi görüşe yönelik bir düşünce hareketidir. Günümüze etkilerini sürdüren bir disiplin olan Septisizm, mutlak, gerçek ve gerçek fenomenlerin genel anlamda sorgulanmasına dayanmaktadır. Bu makalede, “Septisizm nedir? Septisizmin temsilcileri kimlerdir?” Gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Günlük hayatta şüphecilik

Günlük yaşamda, şüpheci insanlar olayları daha sağlam temellere dayandırmayı tercih ediyorlar.

Şüphecilik genellikle günlük yaşamda güvensizlik, şüphe ve kaygı uyandırır. Şüpheli insanlara, fikirlere veya eylemlere yaklaşmak günlük yaşamda şüphe ortaya koymaktadır. Genellikle, bu davranış şekli, olayları daha sağlam değerlendirmenin gerekliliğini savunan insanlar tarafından benimsenir.

Genel olarak, günlük yaşamdaki şüphecilik, felsefi bir hareket olarak septizme oldukça yakındır, ancak belli bir psikolojik yönü olabilir. Bu nedenle, günlük yaşamda daha naif olarak değerlendirilebilen şüphecilik, ana anlamını teorik boyutta bulur.

Felsefi bir akım olarak septizm

Felsefi düşüncelere göre, bilginin başlangıç ​​noktası “Septisizm nedir? Neden var?” sorunun cevabıdır.

Septisizm, prensipte bilgi olasılığından şüphe duyan felsefi bir anlayıştır. Yunan felsefesinin ilk düşüncelerinden biri olarak ortaya çıkan Septisizm, sofist düşünürler tarafından savunulan görüşlerin kaynağıdır. Temel olarak, şüphecilik, algı biçimlerini incelemek açısından görelilik teorisi ile ilgilenir. Bu fikre göre; Nesneler, algılanan kişiye göre farklı anlamlar ifade edebilir. Protagoras, “İnsan her şeyin ölçüsüdür.” Sözü ile algıları vurgularken, bu algıların göreliliği, genel bir gerçek olmayacağı tamamen farklı bir görünüm ortaya koymaktadır.

Düşüncenin ve algının kişiden kişiye değişebileceğini savunan şüphecilik sorununa göre, perspektifler olayların olayların gerçekliğinden ziyade rüya dünyasındaki fikirlere göre algılanmasını sağlar. Pascal bu duruma en önemli örneklerden birini verdi: “Pyrenes’in diğer tarafında, bu tarafta yanlış.” Bu söze göre Pascal, İspanya’da savunan düşüncelerin Fransa’da yanlış olabileceğini belirtti.

Felsefi düşünce akımlarının oluşumunda önemli bir yeri olan arka kavramına göre, her şeyin varoluş için bir nedeni vardır. Septisizm özellikle belirli bilginin varlığı şüphesi nedeniyle en temel düşünce karşısında söz konusudur. Bu sorgulama doğrudan varlık ve yokluk arasında. Bu nedenle, Septizm ilk olarak ne olduğunu sorgular, kendini yaratan değil.

Septizmin felsefe tarihi açısından önemi

Septisizm, felsefenin temelini oluşturan bir yapıya sahiptir.

Felsefenin zaten şüphecilik içeren bir yapısı vardır. Temel felsefe fikri, kesinliği sorgulamak ve reddetmekten kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda, septizm de felsefenin temelini vurgulayan bir hareket olarak ortaya çıkmaktadır. Septizmin birçok felsefi akımı etkilediğini ve günümüzün felsefi yaklaşımlarının kaynağı olduğunu da belirtmek gerekir. Felsefe temelinde sorgulama ve şüpheciliğe ek olarak, septisizm aynı zamanda “bir yöntem olarak şüphecilik”, “aşırı şüphecilik” ve Düzun -deneysel olmayan bilgi şüphesi gibi türlere ayrılır.

Felsefe tarihinde varoluş ve bilgi olasılığını sorgulayan filozoflar tarafından geliştirilen fikre göre; Elde edilen herhangi bir bilginin tahrif edilebileceği, çürütülebileceği ve tamamen farklı olabileceği defalarca kanıtlanmıştır. Bu nedenle, bir fenomenin gerçekliğini varsaymak ilerlemeyi önleyecektir. Bu bağlamda, şüpheciliğin en önemli faydalarından biri, kesin doğrulamadan sonra bile bilimsel çalışmaların devam etmeye devam etmesini sağlar. Bugün, bu yöntemle gelişen binlerce bilimsel bulgu var.

Şüpheciliğin felsefe tarihine ilk katkılarından biri, daha önce tabu olarak adlandırılabilecek ve yeni düşünce anlayışını benimseyebilecek inanç ve inançları sarsmasıydı. Bu yönde, akım; Dini, bilimsel ve felsefi terimler açısından birçok düşünceyi değiştirmeyi başardı. Bilimsel olarak ve felsefi düşünce alanında, şüphe katkısı, dini anlayışın dini anlayışın dönüşümüne katkısı açısından zaten açıktır.

Septisizm akımının özellikleri

Septist dediğimiz düşünürler tarafından savunulan bazı durumlar var.

Felsefe tarihinde, düşünce yöntemleri ve sorgulama farklı bir boyuta getiren şüphe, kalkınma sürecinde iki ayrı düşünce grubuna bölünerek fikir üretmeye devam etti. Bu düşüncelerden biri sorgulamanın sürdürülebilir olduğunu, diğeri ise sorgulamanın meyvesiz olacağına karar verdi. Buna göre;

İlk gruptaki şüpheci düşünürlere göre, şüphe gerçeğe ulaşmak için bir araç olarak kullanılmalıdır. Ayrıca bunun bir gerçeğe ve bilgiye ulaşma olasılığı olduğunu düşünüyorlar. Onlara göre, bu fırsat, elbette şüphe ile bulunabilir. İkinci gruptaki filozoflara göre, bilgiye ve gerçeğe ulaşmak imkansızdır. Bilgilere erişmek imkansız olduğundan, şimdiye kadar elde edilen tüm bilgilerin yanlış olduğu sorgulanabilir.

Bu düşünce biçimlerinden biri, şüphenin bir araç olarak kullanımını benimserken, diğer grup şüpheciliği felsefenin temeli olarak görüyor.

Septizm bilgisi anlayışı

Septisizm, dış dünyada dokularla algıladığımız her şeye şüphe ile yaklaşılmalıdır.

Bilgi, varoluş ve değerden şüphe duyan ve düşüncesine dayanan septisizm, dokular tarafından algılanan ve saf gerçeklik olarak algılanan fenomenlerin bile yanlış olabileceğini savunuyor. Bu görüşe göre, duyularımızın yanıltıcı ve bize hata yapması doğaldır. Duyu tarafından sağlanan bilgiler değişken, karmaşık ve aldatıcıdır. Bununla birlikte, doğru bilgiler temel olarak net, net ve genel olarak genel bir yapıda olmalıdır.

BC. 3. yüzyılda ahlaki felsefe üzerine sorgulamalar yapıldı. Dini düşüncelerin esas olarak ön planda olduğu bu süreçte, şüphecilik ahlak temelinde şüphe uyandırmayı başardı.

Septizmin akımının kurucusu ve temsilcileri

Karneades – Pyrrhon – Arkesilaus

Şüpheciliğin felsefi bir hareket olarak kabul edilmesini sağlayan ilk filozof, hareketin kurucusu olarak da bilinen Phyrrhon’du. Bu nedenle, zaman zaman pirhonizm olarak da bilinir. Pyrrhon’a göre, varoluş olarak adlandırılan şeyin bilgisi yoktur, bu tür bilgiler asla elde edilemez. Varlıklar bizim tarafımızdan algılandığı kadar. Bu kelimeden anlaşılabileceği gibi, bu düşünce bilimsel bilgi açısından büyük ölçüde etkili olmuştur ve yine de bu etkiyi sürdürmektedir.

Pyrrhon’un temeli koyduğu fikirler sırasıyla Timon ve Aenesidemos’a aktarıldı ve bu filozof tarafından ayrıntılı ve teoriye dayanıyordu. Günümüze yansıtılan bu düşüncelerin bazılarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

Koşullardaki farklılıklar konuyu farklı şekillerde etkiler. Yasaların, yasaların ve sosyal olayların her insan üzerindeki etkileri farklıdır. İnsanlar yapısal olarak birbirinden farklıdır.

Bu kanıtlar nedeniyle, insanların algılarından kaynaklanan farklılıklar doğru bilgilere ulaşmayı imkansız hale getirmektedir.

Başka bir şüpheciliğin düşünürü olan Arkesilaus, dünyadaki varlıkların durumu hakkındaki bilgilerin akıl ve duyular yoluyla algılanan bilgilerin genel olduğunu kanıtlamadığımızı söylüyor. Öyle ki, düşünceye göre, “doğru tanımladığımız şeyler doğru değil, sadece gerçek benzeri duygular.”

Şüpheci düşünürlerden biri olan Carneades; “Kesin bilgi olmamasına rağmen, doğru şeyi anlamak için herhangi bir kriterimiz yok ve bilgimiz olası değil.” diyor.

Septizmin ana temsilcileri aşağıdaki gibi listelenebilir:

Pyrrhonarkesilauskarneadesextus ampiricuscarlos levypierre bayle

Genel varoluştan şüpheci olan septisizmin hareketi, ortaya çıktığı eski Yunan düşünce sisteminden bu yana büyük gelişmelere öncülük etti. Bugün varoluş kaynağını öğrenmek için büyük çalışmalar yapılsa da, bunun en büyük sağlayıcılarından biri olarak şüphecilik birçok bilimsel çalışmanın temelini oluşturmaktadır.

Felsefe severlerimiz için ilginç bir içerik önerisi: Determinizm ne anlama geliyor?

Sık sorulan sorular

[toggle title=”Septisizm Nasıl Bir Argüman Sunar?” state=”close”]Septisizm genellikle şüphecilik ve şüphecilik üzerine inşa edilir. İnsanların doğru bilgilere veya nesnel gerçeklere ulaşma yeteneğinin sınırlı olduğunu savunuyor.[/toggle]

[toggle title=”Septisizmin Hangi Türleri Vardır?” state=”close”]İçerik, yöntem ve teorik septizm gibi farklı septizm türleri vardır. Bilgi ve inançla ilgili her soru farklı şekillerde.[/toggle]

[toggle title=”Septisizmin Eleştirileri Nelerdir?” state=”close”]Septisizm, bazı eleştirmenler tarafından bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunu iddia ettikleri için eleştiriliyor. Buna ek olarak, septizmin sürekli bir şüpheci tutum gerektirdiği, yaşamın pratik yönleriyle uyumsuz olduğu ileri sürülmektedir.[/toggle]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*