
20. yüzyılın ortalarına karşılık gelen postmodernizmin ortaya çıkışı, birçok alanda etkisini gösteren bir hareket olmuştur. Edebiyat, felsefe ve resim, özellikle mimari gibi alanlarda postmodernizmin izlerini görmek mümkündür. Peki her açıdan postmodernizm nedir?
Postmodernizmi kelime bazında incelersek, “post” sonek daha sonra kelimeye anlam getirir. Bunu anlamlandırırsak, bunu “modernizmden sonra” olarak açıklayabiliriz. Postmodernizm; Mimarlık, edebiyat, felsefe ve resim alanlarında modernizmi sorgulayan ve eleştiren bir harekettir. Hatta “Modernizmin Ötesinde” adlı kaynaklarla karşılaşabilirsiniz.
Postmodernizm tanımı
Postmodernizmin ne olduğu sorusunu tek bir kalıp haline getirmek ve cevaplamak mümkün değildir.
Postmodern hareket, bu alandaki birçok düşünür ve yazar tarafından farklı şekillerde tanımlanır. Bu, postmodernin anlamını belirsiz hale getirdi. Bu belirsizlik, felsefe alanında farklı düşünce okullarının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Postmodernizm ilkelerinin birden fazla yapısı ve karmaşık değerlendirmeleri vardır. Peki “Postmodernizm nedir?” Soruya tek bir cevap vermek mümkün değildir. Bu nedenle Postmodernizm tek bir gerçeği kabul etmez.
Postmodernizm özellikleri
Postmodernizmin hareketi birçok rengi birlikte taşır.
Postmodernizm, tek bir anlam uygulamak zor olan çok kapsamlı bir eğilimdir. Bununla birlikte, postmodern hareketin özelliklerine dayanarak kavramak ve anlamak mümkün olabilir. Postmodernizmin özellikleri aşağıdaki gibidir:
Hayata Bak
Söz konusu mevcut, modern hareketin getirdiği yeniliklerin çoğunu eleştirdi. Eleştirisinin nedeni, modernizmin savunduğu şeylerin çoğunun II. Dünya Savaşı’ndan sonra çürütülmesi ve mantık temelli bir yön olmadığını savunmasıdır. Hareket ayrıca tüm bunları eleştirirken insanlara yeni yollar sunuyor.
Çevre Dostu Olun
Greenpeace hareketinin doğumu bu hareketin ortaya çıktığı dönemdeydi. Çevresel hasarlara direnen akım sektöre daha da ileri gitti.
Küreselleşmeyi savunmak
Hareket, dünya halkının ekonomik, politik ve sosyal yönlerde birbirlerine yaklaştıklarını savunuyor. Bir bütün olarak yoluna devam etmesi gerektiğine inanıyor. Sadece ulusal değerler kavramına karşı çıkıyor ve küreselleşmeyi savunuyor.
Gerçek anlayış
Postmoderler “gerçeklik kavramına farklı bir bakış açısı getirdiler. Hareketi savunanlara göre, tek bir evrensel ve evrensel gerçeğe sahip olmak mümkün değildir. Gerçek olarak düşündüğümüz şeylerin her biri gerçek gerçeğin bir parçası olarak görülür. Bu, gerçeklik kavramının her zaman yorumlamaya açık olduğunu gösterir.
Geleneksel sanata karşı olmak
Postmodernistler I. Dünya Savaşı’ndan sonra olağan güzellik anlayışını yok ettiler.
Tek bir dünyada çeşitliliği savunmak
Postmodern anlayışla çalışan sanatçılar sanatta benzersizliği eleştirdiler. Gerçekçinin çeşitlilik ve çoğulculuk olduğunu savundular. Eserlerinde, klasik sanatın yanı sıra popüler sanat kullandılar. Böylece, sanatta şekilsizliği savundular.
Dil ve tarzda olağan olanı bozma
Diğer özellikleri incelediğimizde, postmodern akımı savunanların olağan kuralları yok ettiklerini görüyoruz. Bu nedenle, bu kuralın dil ve tarzda tanınmamasını görüyoruz. Postmodernistler, bir sanat eserinin hayatı anlamanın yanı sıra anlaşılmasının zor olması gerektiğini düşünüyorlar. Postmodernizmin literatüre yansıması incelendiğinde, çalışmanın yorumlanmasının zor olması gerektiği ileri sürülmektedir.
Postmodernizm temsilcileri
Robert Venturi – Williams S. Burruoughs – Richard Rorty
Postmodernizm kısaca bir belirsizlik ifade eder. Bu eğilimle ilgili tartışmalar bugün bile bitmedi. Postmodernizm üzerine eserler veren sanatçılar eserlerini çok farklı tanımlarla yarattılar. Akım kolektif bir hareket olmadığından, belirli bir kurucu yoktur. Postmodern anlayışla çalışan sanatçılar ve eserler aşağıdaki gibidir:
Postmodernizm mimarisi ve eserleri
Robert Venturi – Baker Berry Kütüphanesi, 4 numara, Seattle Sanat Müzesi, Guild House, Gordon Wu Halljon Jerde – Hills Mori Alışveriş Merkezi, Westfiel Horton Plaza, Dentsu Binyıl Köprüsü, Reichstag Dome, Tolerans ve Barış Saray Köprüsü Rogers – 88 Odun Sokağı, Kleanthis Vikelik
Postmodern edebi ve eserler
Williams’ın Burruuoughs – Kabartmalı biletler ve hipopotamlar tanklarda, şanslı hayalet, eğitimim: bir rüya kitabı, Nova Expressjack Kerouac – Zen Ways, Big Sur: Yol devam ediyor, Yolda, Mozart’ın Berber Berber
Postmodern felsefe ve temsilciler
Richard Rorty – Pragmatizm ve Siyasi Liberalizmslavoj Zizek – Çarpıklara bakmak, kayıp vakaların savunmasına, ideolojinin yüce nesnesine, çaresiz olmak için umutsuz olma cesareti, hapishanenin doğumu, hapishane tarihi, delilik tarihi, bu bir pipo değil.
Tüm bu temsilcilere ek olarak, postmodernizm en önde gelen kişi, İngiliz tarihçi Arnold Toynbee. “Tarihin Bir Çalışması kitabında, modern çağın bittiğini ve postmodern dönemin I. Dünya Savaşı’ndan sonra başlatıldığını iddia etti.
Türk romanında postmodernizm
Türk edebiyatı postmodernizmi uzun zamandır yakalayabildi.
Türk edebiyatında romancılık ve hikaye anlatımına geçiş şiir döneminden sonra uzun zaman aldı. Tanzimat döneminden bu yana sosyal değerleri tanımlayan Türk romanı, postmodernizmi uzun zamandır ele geçirdi ve bu harekette başarılı oldu.
Dilek Doltaş, “Postmodernizm ve Eleştiri” kitabında postmodernizmin tanımına odaklandı. Kitabında Postmodernizmin, siyasi güç ve ilgi amacına hizmet eden modernizm hakkındaki hümanizm projelerinin normlarını sorguladığını söyledi. Postmodernizmi, modernizmin çelişkilerine ışık tutan bir eleştiri yöntemi olarak tanımladı, çarpık ve kendini yönlendirdi.
Bir yanıt bırakın