Plasebo Etkisi Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? – Yazbuz.com

Daha önce hiç plasebo etkisini duydunuz mu? Tıp dünyasında oldukça yaygın olan bu durum çok basit bir temelden oluşmaktadır. Kelimenin özü, plasebo etkisi, tedavi dışı bir çalışmadır. Peki plasebo etkisi tam olarak nedir? Nerede kullanılır?

Tıpta çözeltisi olmayan birçok hastalığa karşı kullanılan plasebo etkisi, hastalarda denendiğinde büyük başarı elde etmiştir. Psikolojinin fiziksel hastalıklarımızda veya günlük yaşamlarımızdaki etkisini gösteren bu durum sayesinde, insan zihninin gücü bir kez daha ortaya çıktı.

Plasebo etkisi nedir?

Plasebo etkisi

Plasebo kelimesi Latin kökenlidir ve tatmin edeceğim anlamına gelir ”. Etki bu anlamdan kaynaklanıyordu. Hasta için verilen ilaç farmakolojik olarak tedavi ile ilişkili değildir. Ancak hasta iyileşir.

Plasebo etkisi, en basit haliyle onun için iyi olacağını düşündüğü bir ilaç veya tedavinin kullanımını tahmin eden bir teoridir. Bugün, yaşlılarda en çok gözlenen hastalık, hastalık psikolojisinin üstesinden gelememeyi önlemek için uygulanmaktadır. Bir örnekle açıklamak; Yaşlı bir kişinin hastalığının tedavisi için ilaca ihtiyacı olduğunu ve ilaç dışında iddia ettiği hastalığın tedavi edilmediğini varsayalım. Böyle bir durumda, doktorun kontrolü altında, ilacın yerini alabilen ve hastanın onu bir ilaç olarak düşünebileceğini düşünen bir kişi. Kişi de gelişir, bu tedavinin düşündüğü hastalığa bir çözüm olacağını düşünür.

Plasebo etkisinin hastaların ruh halleri üzerindeki etkileri

Plasebo etkisinin hastaların ruh halinin farklı yansımaları olduğu görülebilir. Ağrıyı hafifletme veya semptomları hafifletme üzerinde etkisi olduğu yönünde çeşitli görüşler vardır. Ek olarak, bu etkinin hastalığı tedavi edeceği veya yapacağı bir işlev yoktur. Sadece hasta psikolojik açıdan tatmin olur ve şikayetlerinin azaldığını hisseder. Plasebo etkisinin hastaların ruh hali üzerindeki etkileri genellikle aşağıdaki gibidir:

Hasta daha iyi hissetmeye başlar. Ağrı veya ağrı gibi semptomlar. Hasta mutlu, formda ve enerjik hissediyor.

Plasebo etkisinin hastalar üzerindeki etkisinin uzman görüşlerini araştırmak istiyorsanız; Plasebo etkisi: Teorik yaklaşımların rolünü ve fizyolojik, nörolojik ve psikolojik bozuklukların tedavisini inceleyebilirsiniz.

Düşünce gücü ile tedavi

Fabrizio Benedetti tarafından Turin Üniversitesi’nde yapılan bir deney birçok farklı seviyeye getirdi. Deneklere az miktarda elektro şok uygulayan Fabrizio, bir morfinin ağrıyı azaltmaya devam ettiğini söylüyor. Aslında, deneklerine başvurduğu şey sadece tuzlu sudu. Bundan sonra, hastaların aynı kısımlarına elektrik verdiğinde, hiçbir hastanın ağrılı hissetmediği ortaya çıkar. Düşünce gücü ile tedavi edilmenin çok zor olmadığını gösterir.

Plasebo kullanım alanları

Plasebo tedavi yöntemi aslında fiziksel bir tedavi değildir.

Plasebo etkisini yaratmak için hastalara farmakolojik etkisi olmayan bir ilaç verilir. O zaman bu ilacın hastayı iyi hissettirmesi ve ağrıyı hafifletmesi beklenir. Etkiyi yaratmak için verilen ilaçlar hastaya ağız, burun veya enjeksiyonla uygulanabilir.

Plasebo tedavi yöntemi aslında fiziksel bir tedavi değildir. Kısacası, tedavi için bir güç yoktur. Bununla birlikte, hasta ilacın işe yarayacağını düşünüyorsa kendisini daha iyi hissettirir. Bu, bilimsel olarak ifade edilemeyen ve kendilerini geliştirme gücüne sahip bir yöntemdir. Genel olarak, tıbbi olarak kurtulma şansı düşük olan veya ciddi sağlık sorunu olmayan hastalara uygulanır. Kanser tedavisi olan hastalar için güçlü bir moral kaynağı olduğu ve iyileşmenin belirlenmesini arttırdığı bilinmektedir.

Plasebo nasıl çalışır?

İnsan beyninin karmaşık yapısı, vücut dengemizi sağlayan birçok faktör ve birbirini etkileyen binlerce grift sisteminin bağlantısı, tıbbın bile açıklayamadığı durumlara neden olur. Henüz mevcut teknoloji ile keşfedilmemiş birçok unsur, tıpta ‘açıklanamayan/bilinmeyen neden’ olarak tanımlanmaktadır. Plasebo’nun bu çok bilgili denklem üzerindeki pozitif veya olumsuz etkisini doğru bir şekilde ölçmek mümkün olmayabilir.

Her durumda plasebo ile tedavi edilen herhangi bir hastalık olmadığını iddia edemeyiz. Plasebo beyinde gerçek reaksiyonlara neden olabilir ve iyileşmeye neden olabilir. Bir tedavinin işe yarayacağına inandığımızda, vücudumuzdaki birçok nokta beyin hücrelerimizi, hormon üretimini ve bağışıklığımızı olumlu yönde etkileyebilir. Plasebo ile yaşadığımız değişimle, acılarımız, bulaşıcı hastalıklar ve psikolojik bozukluklarımızda gelişmeler görülebilir.

Burun bobası etkisi nedir?

Plasebo etkisine aşinayız. Burun patlaması etkisini duydun mu? Burun patlaması Plaseboda’daki durumun tam tersidir. Bir şeyin bize zarar vereceği düşünüldüğünde, bu konuda olumsuz duygular hissetmeye başlar ve zamanla gerçekten hasar görebiliriz. Örneğin, aldığınız bir ağrı kesicinin yan etkilerinden biri bulantı olabilir. Mideniz öğrendikten kısa bir süre sonra öğrenmeye başlarsa, bu burun göbeği etkisidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*