
Pisagor’un dünyanın şekli hakkındaki görüşleri İçinde yaşadığı dönem nedeniyle ve sonraki yıllarda harika bir ses çıkardı ve bilimin yolunu açtı. O zamanlar astronomik bilginin sınırlandırılması nedeniyle, yaşadığımız gezegenin nasıl sahip olduğu bilinmiyordu. Coğrafyaya, sosyolojik yapılara ve medeniyetlerin inanç geleneklerine göre farklı görüşler vardı.
Eski Yunanlılar kürenin en kutsal şekil olduğuna inanırken, Pisagor, içinde yaşadığı dünyanın bu “mükemmel” geometrik yapıdan başka bir şekle sahip olmaması gerektiğini düşündü. Başka bir deyişle, bu fikrin gerekçesi bilimsel kanıtlara değil estetik değerlere ve inançlara bağlı niteliklere sahipti.
Dünyanın şekli hakkında görüşlerPisagor’un fikirleriyle sınırlı değildir. Eski zamanlarda; İçinde yaşadıkları evreni anlamaya çalışan insanlar her türlü hipotez gösterdi, ancak Pisagor şekli Daha önce bahsedilmeyen bir teoriyi ortaya çıkardığı için bu konuda büyük önem taşımaktadır.
Pisagor, bu teoriyi test etmek veya kanıtlamak için bilinen bir girişim yoktur. Çünkü dünyayı mükemmel küre şekline sahip olmanın mümkün olan tek seçenek olarak gördü. Daha sonra yaşayan Aristoteles aynı fikre sahipti, ancak doğruluğunu kanıtlamak için bazı gözlemler kullandı. Ayın aşamalarını inceledi ve küre formunun akla en eğilimli seçenek olduğunu iddia etti.
-Ythagor öncesi dönemde dünya biçimi hakkında görüşler
Pisagor’un önünde dünyanın şekli hakkında ortaya konan fikirler, dünyanın düz bir disk şeklinde olmasıydı.
Pisagordan önce, insanlar dünyayı düz disk kaplı bir disk olarak düşündüler. Bu iddianın kaynağı, sadece etrafına baktığında gördüklerinden oluşur. Çivilerle tasvir edilen dünyanın tasvirleri bunun güçlü bir örneğidir. Öte yandan eski Çince, düz bir kare modelin dünyanın şeklini tahmin etmem için en uygun alternatif olduğunu düşündü. Bu iddiada; Cennetin dünyada olduğu fikri yalan söylüyordu.
Pisagor’un astronomi alanında çalışması
Zamanında çok önemli bir düşünür olan Pythagor, matematik ve astronomi alanındaki çalışmalarıyla bilinir. Sayılarla ilgili çabaları, zamanının ötesinde icatlar yapmak için etkili olmuştur. Matematikte keşfettiği ve Pythagoras’ın kendi adı olarak adlandırdığı teorem, bugün kullanılan Gemoetri’nin önemli bir formülüdür. Pisagor, astronomi alanına birçok katkıya sahiptir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibi listelenmiştir:
Sabah ve akşam yıldızı olarak adlandırılan göksel bedenin Venüs olduğunu buldu. “Kürelerin Uyumu” olarak bilinen fenomeni ortaya koydu. Dünyanın gerçeğine en yakın fikri bulan ilk kişidir.
Hayatı hakkında çok az bilgisi olan Pythagor’un MÖ 495’te öldüğü tahmin edilmektedir.
Aristoteles dünyasının şekli hakkındaki makalemizde dünyanın şekli hakkında başka fikirler bulabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın