Patristik Felsefe ile Skolastik Felsefe Farklar

Felsefe; Dünyanın, inançların ve insanlığın birçok konusunun farklı perspektiflerden ele alındığı kapsamlı bir alandır. Bu alan çeşitli sınıflandırmalar ve yönelimler taşır. Özellikle dinlerin ortaya çıkmasıyla felsefe, inanç sistemlerini öne sürdüğü düşüncelerde etkili bir kaynak olarak kabul etti. Patristik felsefe ve skolastik felsefe teorilerinin doğumunun temeli dindir. Peki, bu iki farklı düşünce uygulaması nedir? Patristik felsefe ile skolastik felsefe farklılıkları Makalemizin devamında ne var, hem farklı hem de birbirinden tamamlayıcı olan bu iki felsefe teorisini inceleyeceğiz.

Patristik felsefe nedir?

Birincisi, MS 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nda ortaya çıkan patristik felsefe, teolojik tabanlı bir düşünce sistemidir. Platon’un öğretilerine öncelik veren patristik felsefesi, inancı akıldan daha üstün görür. Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde ortaya çıkan bu düşünce tarzı, dinlerini Yunan-Latin felsefesi ile birleştirmeyi amaçladı. Patrierist düşüncenin öncüleri; İskenderiye, Irenaeus, John Chrysostom, Atanagoras, Origenes, Tertullian, Justin Martyr, Augustinus.

Skolastik felsefe nedir?

Patristik felsefe teolojik bilgiyi benimserken, skolastik felsefe Aristoteles’in düşüncelerini kabul eder.

Hıristiyanlık düşüncesinin bir başka hareketi de skolastik felsefe ortaya çıktı, MS 8. yüzyıl ve etkisi 15. yüzyıla kadar devam etti. Düşünce; Aristotle’ın fikirlerine ve öğretilerini yönlendiriyor. Rasyonel anlayışın dayandığı tartışmalarda, din ve mantığın birbirinden ayrılması gerektiği iddia edilmektedir. Okullarda ve katedrallerde gelişen bu düşünce tarzında önde gelen isimler; Aquinas Thomas, Albertus Magnus, Anselm, Ockham’dan William, John Duns Scotus.

Patristik ve skolastik felsefe arasındaki temel farklılıklar

Hıristiyan coğrafyasında önemli bir yere sahip olan ve uzun bir süre etkilerini kaybetmeyen bu iki önemli felsefi eğilim birbirlerinin tersi gibi görünse de, aslında birbirlerini tamamlıyorlar. Yaşamı anlamlandırmak için öne koy Patristik felsefe ve skolastik felsefe arasındaki farklılıklar aşağıdaki gibi:

MS 2. yüzyılda patristik felsefenin ortaya çıkma zamanı, skolastik felsefenin ortaya çıkma zamanı MS 8. yüzyıldı. Erken Hıristiyanlık düşüncenin akımlarından biridir. Skolastik felsefe ise daha dini anlam kazanmaya ve tartışmaya çalıştı. Din adamlarının eserlerine, erken Hıristiyan eserlerine ve diğer dini metinlere dayanıyordu. Ön planda tuttukları alanlar felsefi düşüncelerden ziyade inanç ve ilahi öğretilerdir. Skolastik felsefede, Aristoteles ve Eflatun gibi eski Yunan filozoflarının eserleri kaynak olarak kabul edilir. Bu düşünce filozofları düşüncelerini rasyonalite, mantık ve teolojiyi harmanlayarak inşa ettiler.

İki felsefi hareket, Hıristiyan düşüncesi tarihinde önemli bir rol oynayan düşünce uygulamalarıdır. Düşünce yöntemleri ve dikkat çekmek istedikleri alanlar birbirinden farklıdır. Patristik dönem teolojik inanç kısmına dikkat çekerken; Skolastik dönem zihin ve mantık kısmına odaklanır.

Felsefe ile ilgili daha fazla içerik için, Galiyevizm (Ulusal Komünizm) adlı makalemize bir göz atabilirsiniz? ..

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*