
Tarihimizin en önemli gelişmelerinin gerçekleştiği bir dönem olan Osmanlı dönemi, birçok gelişme ve savaşın sahnesi olmuştur. 600 yıldır birden fazla ülkede Osmanlı İmparatorluğu hakkında yazılan kitap sayısı oldukça yüksek. Tabii ki, tüm ayrıntılarda böyle uzun bir dönemi açıklamak mümkün değildir. Bununla birlikte, Osmanlı İmparatorluğu’nu anlamak ve bu konuda ayrıntılı bilgi sahibi olmak için bazı kitaplardan yararlanmak mümkündür. Osmanlı tarihini en iyi tanımlayan kitaplar Hangilerini birlikte inceleyelim.
Büyük bir devletin doğuşu Osmanlılar
Büyük bir devletin doğuşu Osmanlılar
Ernst Werner tarafından yazılan bu kitap, 1300 ve 1481 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’ndaki gelişmeleri anlattı. Osmanlı imparatorluğunda devam eden kalkınma, sınıflandırma farklılıkları ve isyanlar. Werner’e göre, bu dönemlerdeki en önemli gelişmeler Şeyh Bedrettin ve Börkluce Mustafa isyanlarıdır.
Batı’nın azalan tarafını bir kenara bırakan yazar, gelişmeleri objektif bir dilde paylaşıyor. Entrikalar ve saray sorunları ile ilgilenmiyordu. Köylü ayaklanmaları ve sömürülen toprakların doğru isyanları.
Büyük Osmanlı Tarihi
Osmanlı tarihini akıcı bir dilde tanımlayan bu kitap serisi 10 ciltten oluşmaktadır. Osmanlı tarihini orospudan bitirmeye tanımlayan kitaplar Osmanlı imparatorluğunun tüm detayları arasında olan bu çalışma. Tarihi sevenler ve öğrenciler için bir kaynak olan kitap, dünyanın birçok dilinde yayınlandı. Her tanık olayın ayrıntılı olarak açıklandığı kitap, o sırada neler olduğunu hissetmenizi sağlar.
Devlet-i aliyye
Devlet-i aliyye
Dr. Halil İnalciK, Osmanlı Araştırmaları üzerine yazılmış en ayrıntılı kitaplardan biridir. İçeriğini kapsayan zaman diliminin birçok sorusu A’dan Z’ye cevap bulur. Bu diziyi okursanız, çok fazla bilginiz olacaktır. Kitap sadece Osmanlı siyasi tarihini değil, aynı zamanda tüm yönlerinde sosyal ve ekonomik gelişmeleri de inceliyor.
Kentleşme ve nüfus değişiklikleri ile tarım ve hayvancılık hakkında bilgi bulmak mümkündür. Geç Selçuk döneminden başlayan kitap, 1. dönemin bir kısmını kapsamaktadır. Bu eşsiz çalışma, üç yüz yıllık bir dönemin tüm detaylarının paylaşıldığı okuyucuların takdirine sunulur.
Bir İmparatorluk Çökerken
Osmanlı İmparatorluğu hakkında objektif bilgi sağlayan kitaplar, romanlı içerikli kitaplarda bulunur. Bu kitaplar arasında bir imparatorluk çöktüğünde önemli bir yer var.
Bir imparatorluk çöktüğünde, bu değerli cahit kitabı onun cassing, İstanbul ve İstanbul’un ahşap konaklarında zengin ve gösterişli yaşamlarla ilgilidir. Öte yandan, meslek yıllarında kötü günlerin üstesinden gelerek yeni bir devlet kurmaya çalışan insanlar hakkında. Zorlu yılları, mücadele edenlerin ve yapmayanların penceresinden değerlendiren yazar, yakın tarihimizi yeni tarzında anlatıyor.
Benim adım kırmızı
Benim adım kırmızı
Benim adım kırmızı, tıpkı bir imparatorluk gibi çöküyor gibi, Osmanlı dönemine ışık tutan romanlardan biri. Orhan Pamuk’un ünlü çalışmaları, okuyucusunu 1591’de bir cinayeti çözmek için bir macerada içeriyor. Dönemin yaşam tarzları ve Nakkaaş gelenekleri hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan kitaptaki aşk etkilerini görmek mümkün. Her bölümde farklı bir şüpheli hakkında ipuçları veren ve bu ipuçlarını ağızlarından anlatan kitap çok ayrıntılı bir çalışma. Osmanlı kültürünü heyecan verici bir romanla öğrenmek isteyenler için ideal bir kitaptır.
Bakkal
Her dönemde zevkle okunan ve birçok kez yayınlanan bu kitap, Abdulhamid 2 döneminde gerçekleşir. Tarihsel bir süreklilik arayan kahramanlar eski ve yeni kültürün çatışmalarını yaşıyor. Doğu ve Batı sentezini yaratmayı amaçlayan yazar, kültürümüzdeki radikal değişiklikleri önlemek için daha sakin ve uyumlu bir geçiş yaşamaktan lehine.
Osmanlı döneminde yazılmış kitaplar
Osmanlıları tanımlayan kitaplardan bahsederken, o zaman yazılan kitaplardan bahsetmek mümkün değildir. Tüm dönemi düşündüğümüzde, takma adlarıyla bilinen çok sayıda şair ve edebiyat hakkında konuşmak mümkündür. Osmanlı kültürünün izlerini taşıyan ancak farklı konuları içerik açısından inceleyen kitaplarda da mevcuttur. Osmanlı döneminde yazılmış kitaplar Bazılarına sizin için söyledik.
Araba aşkı
Araba aşkı
Tanzimat döneminde yazılan kitaplar arasında çok farklı bir kitap. Sultan Abdulaziz döneminde trajikomik bir aşk hikayesi anlatılır. Abartılı özelliklere sahip kitabın kahramanı, aşırı Batılılaşmanın etkilerini yansıtıyor.
Yazar Recaizade Mahmut Ekrem bu kitabı yazdı ve modern Türk edebiyatının öncüsü oldu. Ondan sonra yayınlanan kitaplara dili ve stil yazma örneğiydi. Kitaplarda modernizasyonun ilk örneklerinden biri olan bu kitap, özenti bir hayat yaşayan insanların dramasını da ortaya koyuyor.
Türkler geliyor
Ahmet Mithat Efendi’ye ait olan bu kitap, yazarın entelektüel özelliklerini ortaya koyuyor. Döneminin çağdaş ve parlak isimlerinden biri olan Mithat Efendi, her zaman insanları eğitmeye çalıştı. Kitabın genel konusu bir aşk hikayesi gösterse de, Abdulhamid 2 döneminde yaşanan siyasi ve sosyal sorunlar sıklıkla dahil edildi.
Kadınların ve kızların erkek kadar değerli olmasını isteyen yazar, kız ve üzgün olanları anlamakta zorlandığını belirtiyor. O zaman, toplumumuzdan uzak feminizmi tartıştı. Faydalar ve hasarlarla ilgilenir.
Mai ve Siyah
Mai ve Siyah
Osmanlı döneminin son yıllarında roman bir aşk hikayesi anlatıyor. Kahramanların hayatlarından kurtulmak için olumsuz ve acı verici yaşamları olan çabalarında açıklamalar ve şiirsel stiller vardır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan kültürel izler ana amaca sahip olsa da, mutsuzluk ve sevgi, neden olduğu duygusal durumları açıklamaktır.
Karabibik
Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yazılmış başka bir kitap olan Karabibik edebiyatımızın ilk köy romanıdır. Türkçe gerçekçi ve yazılmış olması önemini artırıyor. Antalya’daki bir köyde yaşam mücadelesi anlatılır. Kitap beş bölümden oluşur ve yeni deneme olarak kabul edilir.
Kitapla, ülkenin en uzak köylerinin bile Osmanlı imparatorluğunun zor zamanlarının etkilerini hissettiğini anlıyoruz. Cehalet ve kültürel yolsuzluğun boyutları da yoksulluğun etkilerini derinden hissediyor. Kitapta daha iyi yaşam koşulları elde etmek için köylülerin mücadeleleri gerçekten etkileyici.
Felâtun Bey ve Râkem Efendi
Felâtun Bey ve Râkem Efendi
Osmanlı döneminde yazılmış kitaplar Felâtun Bey ve Ahmet Mithat Efendi’nin başka bir kitabı olan Râkem Efendi; Tanzimat dönemi ile ortaya çıktı. Sahte bir batılılaşma üzerine yazılan kitap, Batılılılaşmaya yüzeysel olarak yaklaşan Felâtun Bey’e karşı sert ve gizli bir karaktere sahiptir.
Hayatın hafife alınmayacağını ve çalışkan olmanın erdemleri gösteren kitap, hatalarımızın sonuçlarına katlanmamız gerektiğini gösteriyor. Bu kitapta Batı için hayranlığın nasıl sonuçları olabileceğini okuyabilirsiniz. Yeni gelişmelerin yanlış uygulanması ve geleneklerle çatışmaların halkı nasıl etkilediği. Yazbuz.com bilgilendirmeye devam ediyor.
Osmanlı tarihine dokunan ve izler taşıyan farklı romanları keşfetmek istiyorsanız, sizin için iki öneriniz daha var: Sultan’ı öldürerek Şah ve Sultan.
Sık sorulan sorular
[toggle title=”Osmanlı Tarihini Öğrenmek için Kitaplar Ne Kadar Yeterli?” state=”close”] Osmanlı döneminde tarihsel olaylar kaydedildi. Bu kayıtları araştıran tarihçi yazarların kitapları Osmanlı dönemini tanımada çok etkilidir. Yazbuz.com birçok konudaki hisseleri ile okuyucularına bilgi sunar.[/toggle]
[toggle title=”Osmanlı Türk Tarihini Dünyaya Tanıtan Ünlü Tarihçimiz Kimdir?” state=”close”] Halil İnalciek 1916’da doğdu. Tarih ve Türk kültürüne olan sevgisiyle iş verdi. İngiltere’ye gitti ve arşiv eserleri yaparak tarihsel çizgileri incelemeye başladı. 5 dil bilgisi sayesinde tarihimizi tüm dünyaya anlatan bir bilim adamıdır.[/toggle]
[toggle title=”Osmanlı Tarihi Yazılmasını Emreden İlk Padişah Kimdir?” state=”close”] Osmanlı tarih yazımı İstanbul’un fethinden sonra çok daha önemli bir yere sahipti. Osmanlı tarihini yazmak isteyen Sultan Bayezid 2 idi.[/toggle]
Bir yanıt bırakın