
Kitaplar, günlük hayatınızdan uzaklaşmanıza ve yüz yıl önce kendinizi bulmanıza izin veren bir zaman makinesidir. İnsanlık olarak kil tabletleri yazmamız gerekiyor, anıtlar Papilus yapraklarına dayanıyor. Konuları herhangi bir alanda olan okuyucularla kitaplar, tarihe ışık tutmak ve tutulan ışıkta yollarını bulmak için en iyi pusuladır. İnsanlar topluluklarda yaşamaya başladığından ve düzene ve sistem kurallarına bağlanmaya başladığından, politika hayatımızda aktif bir rol oynar. Kitap okumaya başlamak ve onlara yeni bir pencere açmak isteyen okuyucularımız için okunması gereken siyasi kitapların bir listesini derledik.
1984 – George Orwell
1984 – George Orwell
İngiliz yazar George Orwell tarafından klasik haline gelen distopik tür, yönetim sistemini sorgulamaya yönlendiren önde gelen siyasi kitaplardan biridir. Orwell, 1969’da daha önce yazılı yazıları için İngiliz gözetimi altında yayınladı. Yayınlanmasından kısa bir süre sonra, vefat eden yazarı yetim yerine düzinelerce okuyucuya ulaştı.
1984’te 1984’te distopik bir tür olmasına rağmen, medyanın kısıtlanması, insanların üniformasyonu, yönetim baskısı ve toplumdaki adaletsizliklere tepkilerle siyasi kitaplar arasında yerini alıyor.
KUTADGU BILIG – Yusuf’un Hacib var
KUTADGU BILIG – Yusuf’un Hacib var
Türk edebiyatımızdaki ilk siyasetin çalışması, yani “Mutluluk, Yusuf tarafından yazılmıştır, Yusuf tarafından yazılmıştır. Çalışma, devletin ne olduğu, hizmetkar Baph’ların içerdiği şeyde birçok renk içeriyor. Sosyal yaşam sırasını geliştirmek için bilgi içeren kitap, politik kitaplarda yazılı olarak yazılan temel yapı bloklarıdır. Türk siyasi tarihimizin tozlu sayfalarını açarak siyasi kitap okumalarımız için.
Kutadgu Bilig araştırması hakkındaki bazı düşüncelerle Kutadgu Bilig ile ilgili ayrıntıları keşfedebilirsiniz.
Türk Siyasi Tarih – Kemal Haşim Karpat
Türk Siyasi Tarih – Kemal Haşim Karpat
Türk tarihçilerimiz arasındaki önemli isimlerden biri olan Bay Harpat, Türk siyasi tarihindeki değerli çalışmasıyla Tanzimat Emniyetinden başlayan birçok başlığa odaklanıyor. Osmanlı döneminden beri birçok belgeyle gelişen siyasi tarihimizi destekleyen kitabında birçok soruya cevap veriyor. Türk siyasi tarihinde, siyasi tarihin sosyoloji ve diğer sosyal alanlarla incelenmesini vurgulamaktadır. Profesör Karpat’ın da Osmanlı tarihi üzerine eserleri var.
Devlet – Platon
Devlet – Platon
Plato, yüzyıllar önce yaşamasına rağmen okullarda öğretilen eserlerin mimarıdır. Tiyatro atmosferini yazdığı kurgusal diyaloglarla çalışmalarına veren Platon, tartışma konuları hakkındaki iddialarını hala tartıştı. Siyasi kitap okumalarınızda devlet, kendinizi kütüphanenize eklemenizi engelleyemeyeceğiniz şaheserdir. Öğretmeni Sokrates’in anlatılarını yazdığı çalışmalarında, toplumdaki her sınıfın erdem olduğunu vurgular. Bunlar, devlet yönetiminin ait olduğu adalet ve kişisel mutluluk temalarından bazılarıdır.
Sineklerin Tanrısı – William Golding
Sineklerin Tanrısı – William Golding
Dünya klasikleri arasında, yazarına Nobel Ödülü’nü kazanan Sineklerin Tanrısı sizi sürükleyici arsa ile okurken düşünmeye davet ediyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, bir uçak kazasıyla ıssız bir adaya düşen bir İngiliz çocuk grubunun yaşam hikayesi hakkındaki zaman içinde değişen düzene tanık oluyoruz. Hayatın rahatlığının sonu -kısa bir süre sonra ve çocuklar arasındaki gruplama, siyasi yaşam da göz kırpıyor. Her ne kadar çalışma siyasi bir kitap unvanı verilmese de, sosyal düzen ve iki grup arasındaki çıkar çatışmaları okuyucular tarafından bilinir.
Türkizmin İlkeleri – Ziya Gökalp
Türkizmin İlkeleri – Ziya Gökalp
Siyasi kitap okumalarınızda, arsa yerine kısa makalelerden oluşan çalışma şansı verebilirsiniz. Türkizmin temelinin dayandığı ve serbest bırakıldığı alanlar için bir başyapıt olarak kabul edilen çalışma, 1923’te yayınlandı. Gökalp’in Türk toplumunun, bir müdahale kitabı olarak görevli bavalarından biri olan Turkish literatürü ile ilgili gözlemlerinin derinlemesine meyvesi olarak görülebilen bu çalışma. Bir sosyolog olarak harmanladığı bu çalışma ile Türkizm kavramına daha yakından bakabilirsiniz.
Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley
Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley
Sanatçı kökenli bir ailede doğan İngiliz yazar, çalışmasıyla ünlü oldu ve kendi türünün vazgeçilmezlerinden biri oldu. Distopya edebiyat için güzel bir pencere açtı. Bu pencerede, insanların devlet emrinden ziyade istediği ve olması gereken devlet emrini işlemek için rüya ürününü şaşırtacak açıklamalarla okuyucuyu yalnız bırakır. Kaldıklarının en akıcı durumlarından biri olan Cesur Yeni Dünya Savaşlarının olduğu ütopyacı bir dünyada gerçekleşir. Aldığınız andan itibaren sizi çeken bu ütopik dünya belki de düşündüğümüz kadar imkansızdır.
Felsefi kitaplarla ilgileniyor musunuz? Cevabınız evet ise, Felsefe Yeni Başlayanlar için öneriler: 5 kitap yazımızı okuduğunuzdan emin olun.
İdeoloji ve devletin ideolojik cihazları
İdeoloji ve devletin ideolojik cihazları
Louis Althusser tarafından yazılan ideoloji ve devletin ideolojik cihazlarının kitabı, tüm dünyada bir ses çıkaran bir makaledir. Aslında, daha önce yazılan makalenin ilk sürümü ve değişen düşünceler de kitaba dahil edilmiştir. Siyaset görüşü ile yeni düşünceler yaratma ve sorgulama stillerini sevmemeniz neredeyse imkansızdır.
1968’de başarısız bir devrimden sonra, eşitlik ve özgürlük mücadelesi yazar tarafından merak meselesi olarak eleştirildi. İdeoloji konusunu maddi süreçler ve cihazlarla meydana gelen bir fenomen olarak değerlendirdi. Radikal ve liberter bir anlayışla, siyasete bakan Althusser kitabını okumalısınız.
Machiavelli: Cetvel
Machiavelli: Cetvel
Niccotd Machiavelli tarafından yazılmış ve güçlü güçlerin nasıl olacağını söylemek: hükümdar. Kitapta yazar, ülkeden işgalden kurtulmak ve Takbir egemenliği etrafında toplanmak için siyasi bir eserdir. Buna ek olarak, İtalya’da yaşayan insanlar için yazıldığı dönemin özgürlük çağrısı olarak kabul edilir.
Roma dönemi gibi güçlü bir ülke isteyen Machiavelli, kendi ülkelerinde çeşitli faaliyetler gösteren Fransız ve İspanyollardan rahatsız. Kitap, saltanat türleri, isyanları önlemek için ne yapılması, yeni yöneticilerin statüsü, din adamlarının hükümdarla ilişkileri ve askeri birlik biçimleri hakkında bilgi içeriyor. Ayrıca çalışmasını, İtalya’yı barbarlardan kurtarmaya çağırarak yazarak bitirdi.
Cicero: Devlette
Cicero: Devlette
Cicero tarafından yazılan bu çalışma diyalog şeklinde yazılmıştır. Kitapta, Platon ve Aristoteles’in devletin devlet anlayışından etkilendiğini görmek mümkündür. Ayrıca devlete hizmet etmenin doğası gereği insanlara verilen bir özellik olduğunu söylüyor.
Cicero’nun anlayışına göre, toplum ortak çıkarlar için bir araya gelen insanlardır. Aynı zamanda devletteki toplumun mülkiyetidir. Toplumun mülkünü koruması gerektiğini açıklar. Çalışma 6 ciltten oluşuyor, ancak sadece üçü günümüze ulaştı. Aynı zamanda, yazarın entelektüel seviyesi ve düşünceleri daha sonraki düşünürlerini her zaman etkiledi. Yazara göre, devlet ne kadar güçlü olursa, kamuoyunda o kadar güçlüdür.
Jean Jacques Rousseau: Topluluk Sözleşmesi
Jean Jacques Rousseau: Topluluk Sözleşmesi
Fransız düşünce ve edebiyat dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Jean Jacques Rousseau İsviçre’de doğdu. Hayat özgürlük, din, siyaset ve eğitim üzerinde çalıştı. Sosyal sözleşmede, yazarın önemli fikirlerinin yansımalarını görebilirsiniz.
Topluluk sözleşmesi dört ayrı kitap olarak yazılmıştır. Çalışmada, insanların özgür doğduğu, ancak her yerde zincirlendiği açıklanmaktadır. Yazara göre, kralın insanlar tarafından karşılıksız beslendiği ve bunun yanlış olduğu belirtiliyor. İlk toplumların oluşumunun kökenine iner ve doğru olanı açıklamalarla iletmeye çalışır.
Aristoteles: Politika
Aristoteles: Politika
Aristotle, MÖ 384’te doğan ünlü bir Yunan düşünür. Düşünceleri ve yazıları ile günümüze kadar hayatta kalan öğretileri var. Mantık alanında ortaya koyduğu teoriler kabul edildi ve 19. yüzyıla kadar kullanıldı. Aynı zamanda, kitapları insanları her zaman toplumun ve devletin nasıl olması gerektiği konusunda yönlendiren bir kaliteye sahiptir.
Siyaset kitabı tarihsel olarak büyük önem taşımaktadır. Yunan şehir devletlerini ve anayasalarını tanımlayan çalışma, tüm anayasaları bir araya getirdi. Ayrıca devlet topluluğunun nasıl şekillendirilmesi ve çalışması gerektiği de açıklanmaktadır. Ancak, doğrudan Aristoteles tarafından yazılmadı. Görüşler ve felsefe, öğrencilerine verilen eğitimlerde ortaya koydu ve sekiz kitaptan oluşuyor.
Nizamülmülk: Politika
Nizamülmülk: Politika
Nizamülmülk, Büyük Selçuklu İmparatorluğunun Vizier’i olarak görev yapan önemli bir devlet adamıdır. Sultan Meliikşah’a siyasi çalışmasıyla devlet idaresi hakkında tavsiyelerde bulunuyor. Buna ek olarak, eksik tedbirleri ortadan kaldırmak için eksiklikleri inceleyerek siyasi, askeri, finansal ve yasal özelliklerin selçaf devleti.
Ayrıca, kitabındaki durumun ayrıntılarını yazarak devlet adamını bilgilendirmeyi amaçladı. Tabii ki, hükümdarın yazılmak istediğini de belirtmeliyiz. Kişinin o zamanın büyük hükümdarına kendi başına tavsiyelerde bulunması doğal olarak uygun değildi.
Sık sorulan sorular
Siyasetle hangi kitap başlatılmalıdır?
Aristoteles’in siyaseti, Platon’un devleti ve Rousseau’nun siyasi bir kitap olarak sosyal sözleşmesi siyasi bir kitap olarak tercih edilebilir.
Türk edebiyatındaki ilk siyasi örnek nedir?
Kutadgu Bilig kitabı Yusuf tarafından yazılmıştır. Literatürümüzdeki siyasetin ilk örneği olarak kabul edilmektedir.
Siyaset felsefesi ne zaman ortaya çıktı?
Eski Yunan döneminde Platon, MÖ 448’de ve daha sonra Aristoteles tarafından politik felsefe felsefesine katkıda bulundu.
Bir yanıt bırakın