
Türkiye 80’lerin kasvetinde uyanıyordu ve güneşli günlerde kalabalık evler ve sinemalar dağılmıştı. Sokaktaki askerler ve televizyonun evde etkisi sinemanın devrim nedeniyle uygulanan sansürden olumsuz etkilenmesine neden oldu. Sonuç olarak, 80’ler Türk filmleri Uygun içerikle yayınlanmaya başladı. Uygun olmayanlar sansürlendi. Böyle bir dönemde kadınlar da isyan etti ve eşitlik talep etmeye başladı. Feminist gruplar, erkekler ve kadınlar arasındaki eşitsizliğe karşı yüksek sesle ve net konuştu.
80’ler Türk filmleri Genel olarak, sosyal yapı tarafından şekillendirilen ve artık filmlerde bir konu olmayan kadın bir konu haline geldi, kadın filmin teması olarak merkeze yerleştirilmeye başladı ve kadın bir birey olarak gösterildi. Bu dönemde, kadınların ifade biçimleri değişti ve filmlerin genel tanımı Yeşilçam’dan ayrılmaya başladı. 1980’lerde Güneydoğu Anadolu’dan göçün artmasıyla Arabesk sinema ortaya çıktı. Arabesque Music, Arabesque sinemasında aktif bir varlık gösterdi ve Arabesk müzik coşkusu ile filmlerin en popüler film türlerinden biri haline geldi.
80’ler ve önde gelen filmler
Geçmişte televizyon kanallarında izlemek istiyoruz 80’ler Türk filmleriArtık kolayca izlenebilir. VHS döneminin bitiminden sonra, VCD ve DVD dönemine uyarlanamayan Türk filmleri son yıllarda teknoloji kullanılarak yeniden canlandırıldı ve YouTube’da yasal olarak parlayan görünümüyle yayınlandı. 80’ler Türk filmleriÖzellikle cesur temalar ve sahneler nedeniyle, özellikle popüler eserler çağında, özellikle TV kanallarında, sinema çağımızdaki her sorunda bir her derde deva gibi görünüyor. Peki bu filmler neler? Bu filmleri sizin için bir liste yaptık. İşte bu filmler.
Sokaktan Kadınlar (1984)
Sokaktan Kadınlar (1984)
80’lerde iz bırakan Banu Alkan’ın en önemli filmlerinden biridir. Memduh un tarafından üretilen film, özellikle etkileyici açılış sahnesiyle ünlüdür. Afrodit, Mahmut Cevher, Turgut Özatay, İsmail Hakki Şen, Reha Yurdakul ve Asuman Arsan’ın muhteşem güzelliği ve restorasyonu sayesinde canlı görebileceğimiz Uludağ’ın muhteşem görüşüne ek olarak, filmin izlemeye değer kılan diğer unsurlar arasında.
14 numara (1985)
Serpil Çakmakli ve Hakan Balamir önde gelen rolleri paylaştılar. 80’lerin fotoğraflarını gerçek genelevlerde çekerek bazen bir belgesele dönüşen film, çıplak bir sosyal sorunu ortaya çıkarıyor. Sinan Çetin Plato filmi tarafından üretilen, izlenecek listenize geri yüklenen filmi ekleyebilirsiniz.
Beyoğlu’nun arka tarafı (1987)
Beyoğlu’nun arka tarafı (1987)
80’lerin sinemasının klasiklerinden biri olan Beyoğlu’nun arka tarafı yönetmen Şerif Gören’in üstün gözlem yeteneği sayesinde, adından da anlaşılacağı gibi Beyoğlu’da bir gece hakkında bir film. Tarık Akan, Oya Aydoğan ve Erdal Özikonlar’ın oynadığı filmi izlemenizi öneririz.
En İyi Tarik Akan Filmler: Tarık Akan Filmler: DAMAT FERIT’DEN YAFILÇAM Efsaneleri
Kadınlar (1986)
Bu film Pizar Kür’in en iyi yazan romanından sinemaya uyarlandı ve sadece Devlet Konseyi’nin izniyle yayınlandı. Müjde AR, Yalçın Dmer ve Güler Ökten’in önde gelen rolleri tarafından asılacak kadın, İsmet Ay’in Şeytan Hüsrev’in yetenekli canlanmasıyla dikkat çekiyor. Müjde AR’nin bir oyuncu olarak bu son derece zor işten kurtulduğunu söylemek yanlış olmaz. Filmin restore edilmiş bir versiyonu yoktur, ancak görüntü kalitesini ortalama olarak izleyebilirsiniz.
Fatmagülün hatası nedir? (1986)
Fatmagülün hatası nedir? (1986)
Beren Saat ve Engin Akyürek ilk kez Vedat Türkali’nin romanından paylaştılar. Hulya Avşar, Aytaç Arman, Menderes Samancelikler, Gülsen Tuncer ve Guzin Özipek bir film.
Alev Alev (1984)
En çok beğenilen Türk sineması Gülşen Bulşen Bubikoğlu ve son kez bir araya getiren Tarık Akan, Usta Direktör Halit Refiy tarafından üretiliyor. Çimdem Tunç, Cüneyt Arkin, Şemsi İnkaya ve Hulusi Kentmen, Geri Yüklü Film gibi Usta Aktörlerin katkıları gibi erişilebilir.
Bu ikiliye dikkat (1985)
Bu ikiliye dikkat (1985)
80’lerin iki devi olan Banu Alkan ve Serpil Çakmakli’nin başarılı bir şekilde birleştirdiği “Bu İkiliye Dikkat” filmi Yeşilçam’ın kült filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Filmde olduğu gibi gerçek hayatta da olan güzellik yarışı, 80’lerin ve havuz/plaj sahnesinin muhteşem disko dansları ve genel halk için görsel cazibe merkezleridir. Acil restorasyona ihtiyaç duyan filmlerden biri olduğu söylenebilir.
Ada (1988)
Önde gelen aktör Rutkay Aziz Türkan Şoray eşliğinde bu başarılı film, makalemizin son filmi. On yıl önce ayrılan bir eş ve kocanın hikayesini anlatan filmin yönetmeni Süreyya Duru, çekimler sırasında öldü ve filmi bitirmek için çalışmaya başladı. Artık 80’lerin Avant -Garde sanat filmlerinin kademeli restorasyonlarına erişebilirsiniz.
Kırık Aşk Hikayesi (1981)
Kırık Aşk Hikayesi (1981)
Homeland Hotel olarak bilinen Omer Kavur, burada Hüleyra ve Kadir Inanin’i birbirine bağlayan kırık bir aşk hikayesi ile. Cahit Berkay’ın kompozisyonu, Selim İslerel’in mükemmel müzik ve senaryosu için bir zorunluluktur. Kırık aşk hikayesi en iyi Türk aşk filmlerinden biridir.
Asiye’den nasıl kurtulur? (1986)
Vasıf Öngören, Türkiye Tiyatrosu’nu kullanan ilk yazar, oyun yazarı ve drama teorisyenidir. Zengin mutfağına ek olarak, Asiye’den nasıl kurtulacağı Brecht’in etkisi altında yazdığı en önemli metinlerden biridir. 1969’da yazılan bu oyun 1986 yılında Atif Yulmaz tarafından alındı. Müjde AR, FÜsun Demirel ve Ali Peyazoğlu gibi sanatçılarla pratikte telafi edilmeyen bu filmden farklı bir lezzeti tadabileceğinizden eminiz.
Hakkari’de Bir Sezon (1988)
Hakkari’de Bir Sezon (1988)
Hakkari sezonu, Ferit Edgu’nun eşsiz ifadesiyle köyün coğrafyası, dili ve kültüründen tamamen ayrı olan Pir Village ve bir yabancının hikayesidir. Türk sinemasının en orijinal eserlerinden biri, bu filmin başarısı, Ferit Edgü’nin çarpıcı sesi, Onat Kutlar, Onat Kuts ve Genco Erkal’ı göz alıcı oyunculuk ile.
Uçurtmaya vurmalarına izin verme
Feride Çaçekoğlu’nun aynı adlı romanından uyarlanan film, listemizdeki en aktif filmlerden biri. İçinizdeki hapishane duvarlarının soğukluğunu hissettiğiniz bu film, ülkedeki en iyi filmler listesine girdi.
Arabesk (1989)
Arabesk (1989)
En tuhaf Türk filmleri listesinde yer alan bu film, Ertem Ekilmez’in son filmi Müjde ile hiç tanışmayan Sener’in hikayesini anlatıyor. Farklı tadı olan ve her seferinde gülen ve Crys, kalplerimizin derinliklerinde yaşıyor.
Ah Belinda (1986)
Ah Belinda filminde, ünlü bir aktörün gerçeküstü olayları tarif ediliyor. Serap bir şampuan reklamında olduğunda, gerçeklik ve hayaller çarpışır. Aniden iki çocuğu olan evli bir kadın olur. Adı artık serap değil, naciye. Necati Cumali ve Baraş Pirhasan tarafından yazılan Ah Belinda, Türkiye’de çekilen ilk sürrealist filmlerden biridir.
ZübKuk (1980)
ZübKuk (1980)
Aziz Nesin’in romanından uyarlanan film, siyasete odaklanıyor. Yönetmen Kartal Tibet, Züskuk Kemal Sunal tarafından canlandırılıyor.
İndirgesiz Yol (1985)
Baruş Pirhasan, acımasız yol filmi listemizdeki son film. Bu film, tıpkı diğerleri gibi başarılı filmlerden biri. Filmde Kadir İnanır, Zuhal Olcay ve Kamran Usluer gibi ünlü aktörler rol aldı. Film, eski sevgilisini ve kızının hayatını kurtarmak isteyen kamyon şoförünün onları Mardin’e götürdüğü etkinliği ile başlıyor.
Sık sorulan sorular
80’lerin Türk filmleri nasıl izlenebilir?
80’lerin Türk filmleri bugün birçok çevrimiçi film izleme platformunda yayınlanıyor. Aynı zamanda, çoğu filme ünlü film yapım şirketlerinin YouTube kanallarından ulaşılabilir.
Türkiye’de yılda kaç film çekiliyor?
Bugünün koşullarında, Türkiye’de ortalama 100 filmin çekildiği söylenebilir.
En çok izlenen Türk filmi nedir?
Recep Eved 5 en çok izlenen Türk filmi. Bunu Recep İtalik 4 ve Düğün Derneği takip ediyor.
Bir yanıt bırakın