Noktürnal Ne Demek? Noktürnal Nöbet Nedir?

Genellikle tıp ve biyolojide kullanılan nokturnal kelimesinin çeşitli kullanımları olabilir. Bu makalede, “Nokturnal ne anlama geliyor?” Soruyu cevaplarken farklı türleri ayrıntılı olarak inceledik.

Gece nedir?

Nokturnal; Yedek, gece ve gece hayatı aktif olmak anlamına gelir. Biyoloji alanında, secturnal hayvan terimi genellikle geceleri yaşayan hayvanları tanımlamak için kullanılır. Bu, Nokurnal kelimesinin en yoğun kullanımı olmasına rağmen, tıp alanındaki hastalıkları tanımlamak için de kullanılır.

Nokurnal kelimesinin zıt anlamı olan Diyurnal, gündüz aktif olan gündüz anlamına gelir. Nokurnal olarak yaygın olarak kullanılmasa da, tıp ve biyolojide de kullanılır. Nokurnal kelimesinin ne geldiğini merak ediyorsanız, makalemizdeki tüm kullanım alanlarını bulacaksınız.

Baykuşlar Nokturnal Hayvan Grubu’nda yer almaktadır.

Nokturnal Night, aktif ve gündüz uyku ile karakterize edilen bir hayvan davranışıdır. Gece yaratıkları genellikle son derece gelişmiş koku, işitme ve görme vardır. Kediler ve vahşi haşhaş gibi bazı hayvanların hem düşük ışık hem de parlak günlük aydınlatma seviyelerine uyum sağlayabilen gözleri vardır. Bu hayvanlara metür denir.

Baykuşlar ve yarasalar gibi birçok gece hayvanı, geceleri daha düşük ışık seviyelerine uyum sağlamak için vücutlarından daha büyük gözlere sahiptir. Düşük ışık koşullarında görme hassasiyetini arttırmak için, göz boyutlarından daha büyük bir korneaya sahip olduklarını bulmuşlardır.

Evrimsel olarak günlük hayvanların mezhör hayvanlarından önce geldiğini söylemek zor olsa da, evrimsel biyoloji topluluğundaki önde gelen darboğaz teorisine göre, Mesozoik dönemde ilk kez Mesozoik çağda mevcut olmaya başladı. Bugünün memelilerinin birçok atasının gün boyunca sayısız yırtıcı ile temastan kaçınmak için nokturnal özelliklerini geliştirdiği varsayılmaktadır. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, günümüz memelilerinin geceleri neden aktif olmadıkları sorusunu cevaplamaya çalışıyor, ancak geceleri aktif olmasa da. Ana cevap, artan koku alma duygusu ve akıllı işitsel sistemler gibi telafi edici duyusal sistemlerin evrimi nedeniyle artık yüksek görsel keskinliğin gerekmediğidir.

Nokturnal Nöbetler

Kabus olarak da bilinen “Uyku Felçi”, noktural nöbetlerin bir örneğidir.

Nöbet, beynin elektriksel aktivitesinin normal bir seviyede ani bozulması olarak açıklanabilir. Nörolojik bir durum olan nöbetler, geçici dikkat dağınıklığından vücuttaki kasılmalara kadar değişen çeşitlerde olabilir. Beyindeki hızlı akıntı, bilinç veya davranış durumunda motor aktivitelerinde ani değişikliklere neden olur. Nöbetler genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Ancak, nadiren hayatı tehdit eden olabilir.

Gece nöbetleri veya gece nöbetleri, sadece geceleri izleyen nöbetleri tanımlamak için kullanılan bir nöroloji terimidir. Çoğu durumda, hasta bir gece nöbet geçirdiğini fark etmez. Kabus olarak da bilinen “Uyku Felçi”, noktural nöbetlerin bir örneğidir. Aynı zamanda, bazı epilepsi türlerinde sadece gece izleme görülür. Kişi bazen uykusunda bir nöbet geçirdiğini fark edebilir. Genellikle korkmasa da, birkaç kez tekrarlanırsa nöroloji kliniğine danışılmalıdır.

Gece nöbetine ne sebep olur?

Nokturnal nöbetlerin neden meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir. Bazen insan beyni doğal olarak yoğun elektriksel aktivite üretebilir. Psikolojide, nöbetlerin neden geceleri görüldüğünü cevaplayabiliriz. Uyku, kişinin bilinç durumundan bilinçsiz hale geldiği olaydır. Günlük olarak bastırılan olaylar, bilinçsiz (bilinçaltı) için en yakın konum olan uyku ve hatta rüyalarda ortaya çıkabilir. Noktural nöbet için psikoterapi bir tedavi seçeneği olarak düşünülebilir.

Türkiye’deki en yaygın psikolojik bozuklukların ne olduğunu biliyor musunuz? Türkiye’deki en yaygın psikolojik hastalıklarımızı okuduktan sonra, konuyla ilgili tüm ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*