Şiirin Türü Nedir?
Nazım türü, şiirlerin ortak özelliklerini ve biçimsel özelliklerini ifade eden bir kavramdır. Nazım türleri, şiirlerin ölçüsü, uyak şeması, nazım birimi, konu ve işleyiş özellikleri gibi unsurlara göre belirlenir.
Şiir Türlerinin Özellikleri
Nazım çeşitlerini şu özelliklere göre sınıflandırmak mümkündür:
Boyut: Veznine göre nazım çeşitleri Aruz ve hece İki ana grupta incelenir. Aruz vezni, hece vezninden farklı olarak hecelerin uzunluğuna ve kısalığına göre belirlenen, Arap edebiyatından Türk edebiyatına geçen bir veznedir. Hece vezni, hecelerin uzunluğuna ve kısalığına bakılmaksızın hece sayısına göre belirlenen bir veznedir.
Kafiye düzeni: Kafiye şemalarına göre nazım çeşitleri tam kafiye, yarı kafiye, dolambaçlı kafiye, ayak kafiyesi, kelime oyunu kafiyesi, kafiyesiz Altı ana grupta incelenirler. Tam kafiye, her dizenin sonunda aynı seslerin tekrarlanmasıdır. Yarım kafiye, dizelerin sonlarında aynı seslerin tekrarlanmasıdır. Sarma kafiye, iki dizenin sonunda aynı seslerin tekrarlanması, üçüncü dizenin sonunda farklı seslerin tekrarlanmasıdır. Ayak kafiye, dizelerin sonlarında aynı seslerin tekrarlanması, üçüncü dizenin sonunda farklı seslerin tekrarlanmasıdır. Cümle kafiyesi, iki dizenin sonunda aynı seslerin tekrarlanması ve bu seslerin aynı zamanda sözcüklerin anlamlarıyla da ilişkili olmasıdır. Kafiyesiz kafiye, dizelerin sonlarında aynı seslerin tekrarlanmamasıdır.
Nazım ünitesi: Ayet birimlerine göre ayet çeşitleri beyit, ayet, kare, kıta, bükülmüş, özellikle Bunlar altı ana grupta incelenir: Beyit, iki dizeden oluşan nazım birimidir. Dörtlük, dört dizeden oluşan nazım birimidir. Murabba, dört dizeden oluşan ve son dizesi uyaklı nazım birimidir. Kıta, dörtten fazla dizeden oluşan ve son dizesi uyaklı nazım birimidir. Beyit, en az üç dörtlükten oluşan ve aynı konu veya duyguyu işleyen nazım birimidir. Musammat, en az üç dörtlükten oluşan ve her dörtlükteki dörtlüklerin son dizelerinin uyaklı olduğu nazım birimidir.
Ders: Konularına göre ayet çeşitleri din, mesnevi, kanepe, insanlar, siyasi, sosyal, ağıt, komedi, trajedi, serenat, ağıt, övmek, hiciv, Aşk, Aşk, özlem, memleket, vatan, özlem, tarih, felsefe, doğa, hayvan, mizah, suç, macera, dedektif, bilimkurgu, fantastik Çeşitli gruplara ayrılabilir, bunlar arasında;
İşlem: İşlenişlerine göre ayet çeşitleri ifade, Tanım, görüntü, anlatım, ifade, his, düşünce, eleştiri, övmek, hiciv, Aşk, Aşk, özlem, memleket, vatan, özlem, tarih, felsefe, doğa, hayvan, mizah, suç, macera, dedektif, bilimkurgu, fantastik Çeşitli gruplara ayrılabilir, bunlar arasında;
Şiir Türlerine Örnekler
Türk edebiyatında yaygın olarak kullanılan nazım türleri şunlardır:
Ceylan: Gazel, en çok kullanılan nazım türlerinden biridir. Aruz ölçüsüyle yazılmış bir nazım türüdür ve genellikle aşk, sevgi, özlem gibi konuları işler.
Kaside: Kaside uzun bir şiir türüdür. Aruz ölçüsüyle yazılır ve
Bir yanıt bırakın