Nafile Namazı Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

Nafilah Duası Nedir?

Nafile, İslam dininde farz ve vacip olmayan, ibadet amacıyla yapılan işlerdir. Nafilah namazı, farz ve vacip olmayıp, Allah’a şükretmek, O’nun rızasını kazanmak, ibadetlerin artmasıyla sevap kazanmak için kılınan bir namazdır.

Nafile namazlar, günlük ibadetlere bağlı sünnet namazları, teravih, öğle, evvabin ve teheccüd gibi belirli vakitlerde kılınan namazlardır. Ayrıca, gündüz veya gece, saat fark etmeksizin kılınabilecek mutlak nafile namazlar da vardır.

Nafile Namazın Önemi

Nafile namazların İslam dininde önemli bir yeri vardır. Peygamberimiz (sav) nafile namazın faziletlerini şöyle açıklamıştır:

“Bir kimse farz namazlarını kıldıktan sonra nafile namaz kılarsa, Allah onunla melekler arasında bir perde yaratır ve o kişiye: ‘Sen benim kulumsun, ben de senin Rabbinim’ der.” (Tirmizî, Salat, 222) Bir günde yüz rekat nafile namaz kılan kişi Allah’ın gazabından korunur.” (Tirmizî, Salât, 223) “Kim bir günde yüz rekât nafile namaz kılarsa, o kimse için cennette bir köşk yapılır.” (Tirmizi, Salat, 224)

Bu hadislerden de anlaşılacağı üzere nafile namaz, Allah’ın rızasını kazanmanın, günahlardan korunmanın ve cennete girmenin vesilesidir.

Nafile Namaz Türleri

Nafile namazlar kılındıkları vakitlere göre iki kısma ayrılır:

Vakitlere göre farz namazlar: Bu namazlar belli vakitlerde kılınan nafile namazlardır. Böyle nafile namazlara örnek olarak sabah namazının sünneti, öğle namazının sünneti, ikindi namazının sünneti, akşam namazının sünneti, namazın ilk sünneti, son sünnet sünneti verilebilir. namaz, teravih namazı, öğle namazı, namazın namazı ve namazın namazı.
Zamana bağlı olmayan nafile namazlar: Bu namazlar, vakit fark etmeksizin gece veya gündüz yapılan nafile ibadetlerdir. Mukaddime nafile namazlar, tahiyyatü’l-mescid namazı, tahiyyatü’l-evvabin namazı, ihtiyaç namazı, istiğfar namazı, dua namazı ve tesbih namazı bu tür nafile dualara örnek olarak gösterilebilir.

Nafile namazların kılınması

Nafile namazlar farz namazlar gibi kılınır. Ancak nafile namazlarda bazı farklılıklar bulunmaktadır. Mesela nafile namazlarda kamet okunmaz, tekbir alınırken eller omuzlara kadar kaldırılır, selam verilirken sadece “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” denir.

Nafile namazların mekruh olmadığı zamanlar

Nafile namazlar, farz ve vacip namazlarda gecikmeye neden olmayacak şekilde ve nafile namazların kılınmasının mekruh olduğu zamanlar dışında da kılınabilir.

Nafile namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler şunlardır:

Öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı arasındaki süre
Farz ikindi namazından güneş batıncaya kadar geçen süre
Akşam namazının farzı ile yatsı namazının farzı arasındaki süre

Nafile namazlar bu vakitler dışında herhangi bir zamanda kılınabilir.

Nafile Namazın Fazileti

Nafile namaz Allah’ın rızasını kazanmaya, günahlardan korunmaya ve cennete girmeye vesiledir. Nafile namaz kılmanın faziletlerinden bazıları şunlardır:

Nafile namazlar, farz namazların sevabını artırır.
Nafile dualar günahlardan korunmaya yardımcı olur.
Nafilah duaları gönül rahatlığı ve mutluluk sağlar.
Nafilah namazı Allah’a yaklaşmanın bir vesilesidir.

Nafile namazlar, namazlarını artırarak sevap kazanmak isteyen Müslümanlar için önemli bir fırsattır. Nafile namazlarını düzenli kılan Müslümanlar, Allah’ın rızasını kazanmaya ve cennete girmeye bir adım daha yaklaşmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*