Maske Alerjisi Nasıl Geçer? – Yazbuz.com

Maskelerin yapısının ve renkte kullanılan boyaların ciltte farklı reaksiyonlara neden olabileceği bilinmektedir. Özellikle, maskelerin içeriğindeki formaldehit, etilen üre melamin formaldehit ve kuaternium-15 maddelerinin alerjilere neden olduğu bilinmektedir. Peki, maske alerjisi sürekli kullanmamız gereken maskelerin neden olduğu?

Covid-19 yüzünden maske hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri haline geldi. Salgınlarla mücadeleye ek olarak, polenlere karşı maskelerin kullanımı, hava kirliliği ve en önemlisi birçok virüse karşı kullanımını artırdı. Bununla birlikte, maske üretiminde kullanılan çeşitli kimyasal ve sentetik ürünler ciltte tahrişe ve aşırı duyarlılığa neden olabilir.

Maske alerjisine neden olur mu?

Maskelerin kullanımı nedeniyle, maske alerjisi yüzünde birçok insan gözlenebilir. Aslında, çoğu insan tahriş yüzünde ortaya çıkabilir. Özellikle hassas cilt insanlarında ciddi alerjik reaksiyonlar da ortaya çıkabilir. Maske ile sürekli temas halindeyseniz, alerjen maddeleri kaşıntı, kızarıklığa ve bazen kırmızı kabarcıkların oluşumuna neden olabilir. Bazı insanlar ayrıca sivilce benzeri kabarcıklar gösterir. Bu tür alerjilerin oluşumunu önlemek için maske seçimine dikkat etmeniz gerekir. Bir maske seçerken, maskelerinizin kalite ve doğal içeriğe sahip olduğundan emin olun.

Maske Alerji Belirtileri

Semptomlar kişiden kişiye değişir. Genellikle cilt döküntüsü şeklinde ortaya çıkarlar. Ek olarak, aşağıdaki semptomlar yaygın olarak gözlenir;

Egzoz

Maskeye bağlı olarak gözlenen ürtiker reaksiyonları da solunum sistemini etkileyebilir. Hatta anafilaktik şok gözlemine neden olabilirler. Bu durumda, acilen doktora gitmeniz önerilir.

Maskenin cilt üzerindeki etkileri nelerdir?

Maskelerin kullanımı sonucunda gözenekler terli cilt üzerinde bloke edilebilir ve cilt problemleri meydana gelebilir.

Cilt yağı, kir, makyaj kalıntıları, ölü cilt birikimi ciddi cilt bozukluklarına neden olabilir. Bir maske takarsanız, bu maddelerin cilt üzerinde birikme olasılığı ve tıkanmış gözenekler artmaktadır. Buna ek olarak, maskeler, nefes almaya bağlı olarak, sıkışacak nem maskesine bağlı olarak. Bu akne oluşumu riskini arttırır.

Maskenin neden olduğu sürtünmeye bağlı olarak tahriş meydana gelebilir. Maskede bulunan kimyasallar da bu tahriş derecesini arttırır.

Maske alerjisini önlemek için ne yapılması gerekiyor

Maske alerjisinden tam olarak korumak mümkün değildir. Ancak, bazı önlemler alabilir ve şikayetlerinizi azaltabilirsiniz. Önlemleri almanız gereken önlemleri açıklarsak;

Cildinizde iyi olmayan bir maskeyle karşılaştığınızda, bu maskeyi başka bir maskeyle değiştirin. Yıkanabilir maske kullanıyorsanız, maskenizi günlük olarak temizleyin. Ter bezlerinin tıkanması da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ter verirseniz, evinize gider gelmez yüzünüzü yıkayın. Yıkamıyorsanız, gözeneklerinizi düzenli olarak bir peçeteyle kurutabilirsiniz. Bu nedenle, sağlığınız için daha fazla doğal maskeler seçmek daha iyidir. Maskenizi sık sık değiştirin. Bu aynı zamanda maskenin bozulması için korunması için de iyi olacaktır. Yüzünüzü sık sık nemlendirmek maske alerjisi olasılığını azaltacaktır. Günlük cilt temizliğinizi ihmal etmemek çok daha iyi olacaktır. Ayrıca, kumaşın iyi temizlendiğinden emin olun. Kullandığınız maske cildinizi nefes alabilen bir dokudadır. İnce maskeler günlük kullanımda rahat olabilir, ancak 3 -storey, kalın maskeler kadar yüksek korunan bir kullanım sağlamazlar.

Yıkanabilir maskeler alerjiye neden olabilir mi?

Maskelerin yıkanması, uzun vadeli kullanım sağlasa bile yeterince temizlenmediğinde sorunlara neden olabilir.

Maske alerjisi olan insanlar genellikle kumaş maskelerini tercih eder. Bununla birlikte, yıkanabilir maskeler de alerjilere neden olabilir. Kumaş ve yıkanabilir maskeler, makinede yıkandığında veya yıkandığında deterjan atık olarak kalabilir. Kumaş maskelerinde boya kalıntılarının olması da mümkündür. Bu maddeler aynı zamanda alerjik reaksiyona neden olabilir. Astımınız veya alerjik ateşiniz varsa, bu burun tıkanıklığına ve solunum problemlerine neden olabilir.

Covid-19 hastalığında maske kullanımında WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından hazırlanan doğru maskenin kullanımı hakkında ayrıntıları inceleyebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*