Mahşer Ne Demek 2024-2025 Güncel Bilimsel Bilgiler – Sözlük Anlamı Ne?

Armagedon nedir?
İslam inancına göre Kıyamet Günü, kıyamet gününde dirilecek olan tüm insanların toplanacağı yerdir. Sözlükte “bir topluluğu zorla yerinden çıkarıp bir meydanda toplamak” anlamına gelen hasir sözcüğünden türemiştir. Kıyamet, kıyamet gününde gerçekleşecek bir dizi olayın ardından gerçekleşir. Öncelikle kıyamet gelecek ve dünya düzeni bozulacaktır. Daha sonra göklerin ve yerin yarılması, dağların hareket etmesi, denizlerin kaynaması ve insanların yeniden dirilişi gibi olaylar meydana gelir. Bu olaylardan sonra bütün insanlar kıyamette toplanacaktır. Kıyamet Günü son derece büyük ve geniş bir mekandır. Kur’an-ı Kerim’de kıyametin genişliğinin doğu ile batı arasındaki mesafeye eşit olduğu bildirilmektedir. Kıyamet günü insanların ayak basacakları yer bile o kadar geniş olacaktır ki, insanlar toplanıp koşacaklardır. Kıyamet gününde insanlar Allah’a hesap verecek ve ahiretteki yerlerine gönderileceklerdir. İyilik yapanlar cennete, kötülük yapanlar da cehenneme gideceklerdir.
Kıyametin Özellikleri

Kıyamet Günü’nün bazı özellikleri şöyledir: Kıyamet günü son derece büyük ve geniş bir mekandır. Kıyamet günü bütün insanlar hesap vermek için toplanacaklardır. Kıyamet günü insanların ayak basacakları yer bile o kadar geniş olacaktır ki, insanlar toplanıp koşacaklardır. Kıyamet gününde iyilik yapanlar cennete, kötülük yapanlar da cehenneme gideceklerdir.

Kıyametin Aşamaları
Kıyamet şu aşamalardan oluşur:

Kiyamet gunu: Kıyametin başlangıcı kıyametin gelmesiyle olur. Kıyametin kopacağı şey Allah’ın emridir. Kıyametin gelmesiyle birlikte dünya düzeni bozulacak, tüm insanlar korku ve dehşete düşecek.
Göklerin ve yerin parçalanması: Kıyametin ardından gökler ve yer yarılacak. Gökler katmanlar halinde birbirinden ayrılır ve yer, yerin derinliklerine çöker.
Dağların infazı: Ahir zamanda dağlar sürüklenip dağların ardına gizlenecek.
Kaynayan denizler: Kıyametin ardından denizler kaynayıp birbirine karışır.
İnsanların dirilişi: Ahir zamanda bütün insanlar diriltilecektir. Diriliş Allah’ın kudretiyle gerçekleşir.
Kıyamet gününde toplanmak: Kıyametten sonra bütün insanlar kıyamette toplanacaktır. Bu toplantı Allah’ın emriyle gerçekleşir.
Hesap verebilirlik: Kıyamet gününde bütün insanlar hesap vermek üzere Allah’ın huzuruna çıkacaklardır. Sorumluluk, tüm insanların eylemlerinin Tanrı önünde sorgulanmasıdır.
Ahiretteki yerlerine gönderilmek üzere: Hesap bittikten sonra iyilik yapanlar cennete, kötülük yapanlar da cehenneme gönderilir.

Kıyametin Bilgeliği
Kıyamet gününün şöyle bir hikmeti vardır: Kıyamet günü, Allah’ın büyüklüğünü ve kudretini göstermek içindir. Kıyamet günü, insanların yaptıklarının sonuçlarını görmeleri içindir. Yargı, insanları iyilik yapmaya teşvik etmektir. Yargı, insanları kötülükten alıkoymaktır.

Kıyametin Doğası
Kıyamet hem maddi hem de manevi bir olaydır. Maddi olarak tüm insanların toplanıp hesap vereceği bir yerdir. Manevi açıdan insanın yaptığı iyiliklerin ve kötülüklerin karşılığını alacağı yerdir. Kıyamet günü, insanların ahiretteki yerlerine gönderilecekleri son duraktır. Bu nedenle kıyamete hazırlık yapmak her Müslümanın görevidir.
Kıyameti Anlatan Bazı Ayetler
Kıyameti anlatan bazı ayetler şöyledir: “O gün, yer başka bir yere, gökler başka göklere döndürülecek ve insanlar, Allah’ın huzurunda tek bir kişi olarak toplanacaklardır.” (İbrahim, 48) “Ben seni, kıyamet gününü yalanlayanlara karşı uyarıyorum. O gün insanlar bir ateş çukurunun etrafında toplanırlar. Burunlarından, gözlerinden, derilerinden ırmaklar akacak. Onlara şöyle dedi: ‘Bu, Allah’ındır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*