Liberteryenizm Nedir? Neyi Savunur? – Yazbuz.com

Libertteria, bireylerin özgürlüğünü ve kişisel özerkliğini savunan politik ve felsefi harekettir. Herkesin herkesin sivil ve ekonomik özgürlüklerden yararlanabileceği daha özgür bir toplum yaratmayı amaçlaması, “Libertteria nedir?” sorunun en net cevabıdır.

Olumsuz özgürlüğü, yani bireyin otorite baskısı altında olmadan istenen davranışı gerçekleştirme yeteneğini savunur. Liberterian halkı, insanlar özgür olduklarında, dünyanın özgür olduklarında daha iyi, daha adil ve daha güvenli hale geleceğini savunuyorlar. Bu düşünce sistemi bireylerin özgürlüğüne saygı göstermeye odaklanır.

Libertteria’nın temel ilkeleri

Özgürlükçilik, bireysel özgürlüğe dayanan bir yaklaşımdır.

Tüm liberterler, kendini yönetme anlayışını benimser. Özgürlük düşüncesini savunan insanlar, devletin devletin müdahalesini en aza indirmesi gerektiğini ve devletin rolünün sınırlı olması gerektiğini düşünmektedir. Libertteria, bireysel özgürlüğe güçlü bir vurgu yapar. Liberterler, tercih etme özgürlüğünü ve bireyi bastırmamayı ve devletin en üst düzeyde en aza indirilmesini savunmaktadır. Bu bakış açısından, Libertineizmin temel ilkeleri aşağıdaki gibidir:

Bireysel Özgürlük Devletinin ve Minimal Devlet Müdahaleci En İyi Piyasa Ekonomik Mülkiyetinin Sorumluluğunu üstlenmek

Bu ilkeler ışığında, liberterler sosyal sorunların ve ekonomik eşitsizliklerin serbest piyasa mekanizmaları ve kişisel girişimcilik ile çözüleceğine inanmaktadır.

Liberterlerin en önemli özelliğini savunan Ludwig von Misses, “tüm rasyonel eylemler, her şeyden önce bireyler. Sadece bireysel düşünceler. Sadece bireysel nedenler. Sadece bireysel hareketler. Sadece bireysel hareketler.

“Antinatizm nedir?” Makalemizle de ilgilenebilirsiniz.

Liberterizm ve liberalizm farkı

Libertteria ve liberalizm, bireylerin özgürlük ve kişisel haklara değer vermesi açısından benzerdir. Ancak, vurguladıkları noktalar farklıdır; Nitekim, ikisi de farklı bir politik felsefe ve dünya görüşüdür. Devlet müdahalesinin Liberttia’sının ne kadar katı bir görüşü olursa, liberalizm felsefesi devletin rolünü kabul etmede biraz daha açıktır.

Ekonomiyi devletten bağımsız olarak savunan liberterler, ekonominin serbest piyasa mekanizmaları ile gelişeceğine inanıyorlar. Liberalizm o kadar radikal değil. Liberal düşünce, devletin bazı düzenlemelerini ekonomiye kabul eder ve devletin ekonomi dengesine müdahalesini kabul eder.

Liberalizm sosyal dayanışmayı savunurken, liberterler kişinin kişinin sosyal yaşamından tekrar sorumlu olduğunu söylüyor. Liberal düşüncesini savunan insanlar, Liberal düşünceyi savunan insanlar, devletin sosyal konularda ve etik değerlerde aktif rol alması gerektiğini savunuyorlar.

Sonuç olarak, liberterler devletin rolü ve devletin müdahalesi hakkında çok radikal bir tutum alırken, liberalizm fikri devletin düzenlemelerini bazı noktalarda kabul eder.

Sosyal özgürlükçülük

Sosyalizmin ve özgürlükçülüğün bazı ortak yönleri sosyal liberterizmde toplanır.

“Libererian sosyalizmi veya liberter sosyalizm, her türlü bilgiye erişim ve kullanımı için eşit fırsatlar sağlayan bireysel özgürlük ve eşitliğe dayanan motive edilmeyen, ekonomik veya sosyal katman olmayan anarşist özelliklere sahip bir sosyalizm duygusudur.”

Sosyal Libertia, sosyal politikaları öncelikli hale getiren bir ideolojidir. Bu ideolojiyi savunan sosyal liberterler, bireysel özgürlük ve kişisel haklara, sosyal adalet ve sosyal eşitliğe de önem vermektedir. Aynı zamanda, toplumdaki sosyal adaletin sağlanmasına ve eşit fırsatların korunmasına önem vermektedir. Ayrıca sosyal refah hizmetlerinin sağlanmasını savunuyorlar. Bu ideoloji, bazı sosyal ve ekonomik sorunları çözmek ve sosyal refahı artırmak için liberter fikirleri sosyal ve ekonomik politikalara entegre etmeye çalışır. Liberter sosyalizm olarak tanımlanan politik felsefe, sosyal ekoloji, benlik -metodizm ve konsey komünizmi içerir.

Sosyal liberterler ve geleneksel liberterler

Sosyal liberterler ve geleneksel liberterler arasında birkaç küçük ayrım vardır. Geleneksel liberterler devlet müdahalesini kabul etmese de, sosyal liberterler sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetler alanına devlet müdahalesini desteklemektedir. Bu ideoloji, sosyal meseleler çerçevesinde toplumda daha adil ve liberter bir ortam yaratmayı amaçlamaktadır.

Sık sorulan sorular

Liberter testleri doğru cevabı veriyor mu?

Test sonuçları doğru ve doğru cevaplar sağlamaz. Bu tür testler genellikle belirli sorulara verilen cevaplarla siyasi spektrumdaki bireylerin eğilimlerini anlamaya çalışır. Sonuçlar kişiden kişiye değişir.

Liberterler neden devlet müdahalesini sınırlamayı tercih ediyor?

Bunun temeli, bireysel özgürlük ve kişisel haklara güçlü bir vurgudur.

Liberterlik bıraktı?

Sol Libertine, geleneksel liberterliği birleştirerek ve siyasi düşünceleri bırakarak ortaya çıkan felsefi bir düşünce ve ideolojidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*