Kronik Stres Nedir? Neden Olur?

Yaşamın veya yaşamın belirli bir bölümünde çözülmemiş travma deneyiminin bir sonucu olarak -uzun süredir maruz kalan, kronik korku, kaygı ve panik durumu kronik stres olarak açıklanmaktadır. Peki, geniş açıklığı ile kronik stres nedir?

İnsan vücudunda stresin meydana gelmesi için, insanlara doğrudan saldırıya sahip olmaya gerek yoktur. Görevler, ekstrem sporlar, sınavlar veya ağırlık giderme veya iyi olmakla tehdit eden zorlu yaşam olayları, stres tepkisini tetiklemek için yeterli nedenlerdir.

Stresin fiziksel etkileri genellikle uzun sürmez. Tehdit veya tehlike bittiğinde, parasempatik sinir sistemi devreye girer. Vücudu dengelemek, sakinleştirmek ve rahatlatmak için sinyaller gönderir.

Kronik stres nasıl ortaya çıkar?

Yaşam koşulları nedeniyle kronik stres ortaya çıkabilir.

Kronik stresin ne olduğu sorusu, nasıl gerçekleştiği sorusudur. Görünmez bir tehlikenin vücudu ele geçirecek kadar yakın olabileceği, stres seviyesini korumak için uzun bir süre, yani stres kronik hale gelir. Özellikle böyle bir durumda uyku sorunları deneyimli, iştahta değişiklikler var, daha az duygusal tolerans gösteriliyor ve daha da yoğun duygusal tepkiler veriliyor. Çalışma koşullarının neden olduğu stres, finansal sorunlar veya ilişkilerde yaşanan deneyimler, her zaman yüksek olan, vücudun dayanıklılık kapasitesini zorlar. Böylece, çeşitli semptomların ve kronik stresin ortaya çıkmasını hızlandırır.

Stres yanıtı, vücudun bir tehlike olarak algıladığı yaşam olaylarına ve risklerine karşı bir savunma mekanizması olarak hizmet eden biyolojik reaksiyonlardan biridir. Adrenalin ve kortizol hormonları stres yanıtı oluşumunu ortaya çıkarır. Vücuttaki stres hormonlarının yükselişinin bir sonucu olarak, organlar, kaslar ve tüm sistemler aktive edilir. Nefes borsaları ve kalp atışları hızlanır, kaslar normalden daha hızlı kasılır ve tüm duyular daha hassas hale gelir. Kısacası, vücuttaki tüm sistemler yüksek uyarılma ve uyanık çalışır.

Kronik stres neden ortaya çıkıyor?

Hormonların salgılanma seviyeleri stresin ortaya çıkmasını etkiler.

Kişinin karakter özellikleri, beden ve zihin arasındaki ilişki ve benzer psikolojik faktörler, kişinin stres tarzını ve dolayısıyla fiziksel sağlığını etkiler. Vücut, yapısı nedeniyle bir tehditle karşılaştığında kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını salgılar.

Bu durumda fizyolojik hareket başlar. Vücut savaş veya kaç tepki olarak tanımlanan otomatik ve hızlı bir kursu takip eder. Bu reaksiyon, işlevsellik açısından işlevsiz hale geldiğinde zihinsel ve fiziksel sağlık, günlük ilişki seviyesi, iş hayatı ve diğer birçok yaşam alanına zarar verir.

Kronik stresin neden olduğu semptomlar

Kronik stres bireylerde farklı semptomlara neden olabilir.

Kronik, yani uzun vadeli stres bağışıklık sistemini zayıflatır. Hastalıkların oluşumu ve vücut direncinin düşüşünde temel oluşturur. Kronik stresin neden olduğu semptomların bazıları: baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, sindirim problemleri, sese duyarlılık, sindirim problemleri, uyku problemleri, yeme problemleri, eklem ağrısı, zayıflık, kalp bozuklukları, gerginlik, depresyon, kaygı, isteksizlik, motivasyon kaybı, saldırganlık, sinirlilik, unutkanlık, çekişmelidir.

Kronik stres belirtileri

Bazı semptomları gözlemleyerek stresin kronik olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Stres kronik hale gelir, yani vücudu dinlemeden sürekli uyar, sinirlerin sürekli uyarılması, kaslardaki yoğun kasılmalar, stres hormonlarının salgılanması, hastalık semptomlarının oluşumu için temel oluşturan vücudun tüm sistemlerini olumsuz etkiler.

Kronik stresin en yaygın psikolojik ve fiziksel belirtileri aşağıdaki gibidir:

Hayal kırıklığı ve her zaman gergin, sürekli olarak görülen yorgunluk, konsantrasyon ve yoğun dikkat eksikliği, migren saldırıları ve baş ağrıları, artan iştah veya azalma, sindirim zorlukları ve sindirim sistemi rahatsızlığı, zihinle ilgilenen dağınık düşünceler, dağılma eksikliği, ayrışma, ayrışma, ayrışma, insarlık. Duygu, gerginlik, daha kolay hastalık ve enfeksiyon.

Stresinizi azaltmanın yolları hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız, stres yönetimini inceleyebilirsiniz.

Kronik stresle başa çıkmanın yolları

Birkaç yöntemle, kronik stresin etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Günlük yaşamdaki stresi azaltmanın bir yolu olduğunda, stresin kronikleştirilmesi de önlenebilir. Bu stresin fiziksel sağlıktaki sütten kesme etkileriyle başa çıkmak için önemli bir çözümdür. Bununla birlikte, stres kaynaklarının çoğu kontrolsüz durumların sonucu olduğu için stres faktörünü azaltmak çok önemlidir. Stresin kronik strese dönüşmesini önlemek için yaşam tarzındaki bazı değişiklikler yapılmalıdır.

Kronik stres ve semptomların farkında olmak

Kronik stres belirtileri kişiye göre değişir. İnsanlar stres reaksiyonlarının farkında olmalıdır. Vücut hisleri hakkında çok dikkatli davranmalılar. Stres reaksiyonlarını yönetmek için belirlenmesi önemlidir.

Sosyal Çevre

Sosyal çevrenin stresle başa çıkma üzerinde olumlu etkileri vardır.

Sevdikler, aile, partner ve yakın arkadaşlardan gelen duygusal destek, stres belirtileri ile başa çıkmak için gerekli motivasyonu sağlar. Harekete geçmek için gereken niyet ve arzu için duygusal destek sağlanmalıdır.

Stres seviyesini artıran tetikleyiciler

Stresi tetikleyen olaylar veya durumlardan kaçınılamaz. Bununla birlikte, bazı atıcıların farkında olmak, başa çıkma mekanizmaları geliştirmek için yararlı olabilir.

Egzersiz düzenli olarak yapılmalıdır

Egzersiz, stresle başa çıkmanıza da yardımcı olabilir.

Fiziksel aktivite, zihinsel sağlığı düzenleyen ve stresi azaltan serotonin, endorfin ve dopamin üretimini arttırır. Vücut ve jogging, bisiklet, yürüyüş gibi yaşam tarzı için uygun egzersizler yapılmalıdır. Bu şekilde, kronik stres oluşumu önlenir.

Hayatınıza farkındalık uygulamalarını dahil etmek

Nefes alma uygulamaları ve meditasyon gibi farkındalık egzersizleri yapılmalıdır. Böylece, beden ve çevre ile farkındalık kazanılır. Düşünceler düzenlenmeli ve duygular gözlemlenmelidir. Tüm bunlar strese neden olan bireysel faktörleri azaltmak için yararlıdır.

Uyku kalitesini iyileştirmek

Sağlıklı bir uyku uyuyarak stresin olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.

Çok az uyku veya kalitesiz uyku alışkanlığı stres seviyesindeki artışa katkıda bulunabilir. Her gece en az 7 saat uyumalısın. Düzenli saatler uyumaya ve uyanmaya kararlı olmalıdır. Kafein yatmadan önce tüketilmemelidir. Yine, yatmadan önce yiyecek yenilmemeli ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Uyumadan önce kitap okunmalı ve sakin müzik dinlenmelidir. Sıcak bir duş da alınabilir. Bütün bunlar rahatlamanıza ve rahatlamanıza izin verecektir.

Stresin olumsuz etkilerinden birini öğrenmek istiyorsanız, herpes neden ortaya çıkacak? Herpes nasıl enfekte olur? Makalemize göz atabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*