Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır?  – Yazbuz.com

Kortizon, çeşitli tedavilerde kullanılan bir tür kortikosteroiddir. Normal koşullar altında, vücutta kendi başına salgılanır. Bununla birlikte, bazı durumlarda yetersizdir, dışarıdan takviye almak gerekir. Ciddi yan etkileri olduğu için, bir uzmanın kontrolü altında kullanılmalıdır. “Kortizon vücuttan nasıl dışlanır? “Sorunun cevabı için okumaya devam edebilirsiniz.

Kortizon ne anlama geliyor?

Kortizon bir tür ilaçtır. Adrenal bezlerden salgılanan kortizol adı verilen hormon ile benzer etkileri vardır. Bu hormonun ana görevleri arasında stres reaksiyonlarını düzenlemek ve kan basıncını artırarak bağışıklık sistemini bastırmaktır. “İnsanlar arasında stres hormonu öneminde olarak da bilinir. Kortizon, gerektiğinde dışarıdan çıkararak kortizol hormonunu taklit eder.

Enjekte yöntemi ile kullanılan kortison, kortikosteroid ilaçlara ve lokal anestezik içeriğe sahiptir. İğneden önce, kan incelmesi ile ilaçların serbest bırakılması önerilir. Böyle bir durumdaysanız, uzman bir doktora danışın.

Ağızdan kullanmak da mümkündür. Diğer yöntemler bölgesel ve intravenöz tedavileri içerir. Vücuda alınacak yöntem, vücudun tedavisinde hangi hastalığın kullanıldığına bağlıdır.

Kortizon tedavisi nedir?

Kortizon, bir doktorun kontrolü altında alınması gereken bir ilaçtır.

Bağışıklık sistemi ve enflamatuar süreçlerle ilgili hastalıkların tedavisinde, doktorlar kortizon tedavisine danışabilir. Bu hastalıkların bazıları aşağıdaki gibidir:

Alerjiler Arthridsisistemik lupusbey

Bu hastalıklara ek olarak, organ nakli sonrası doku reddini önlemek için kullanılır. Yaşamda önemli bir yeri olan nakil işlemlerinden sonra, alıcının vücudu yeni organı kabul etmeyebilir. Bu noktada, bağışıklık sistemi etkinleştirilecektir. Kortizon bağışıklık sistemini bastırır ve yeni organın vücuda uyum sağlamasını sağlar.

Bu ilaç da kanser tedavisi için tercih edilir. Birçok ilacın kullanıldığı hasta için çok zor olan bu tedavide kortizon koruyucu olarak güçlendirilir. Özellikle, belirli alerjileri olan kanser hastaları bu takviye sayesinde daha iyi bir tedavi süreci yaşayabilir.

Kortizon yan etkileri

Bu ilacın kullanıldığı tedavilerde yan etkiler hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. En iyi bilinen etki ağırlık olarak artar. Aslında, doğrudan kilo alımına yol açmaz. Kan şekerini düşürmenin etkisi iştahı arttırır. Sonuç olarak, kişi daha fazla yemeğe döndüğü için kilo alır. Bu tedavi sırasında beslenme ve düzenli egzersiz ihmal edilirse, diyabet riski artar.

Başka bir etki, vücuttaki ödemdir. Metabolik etkiler nedeniyle karaciğer ve yağ dokularını aktive eder. Bu aktivasyondan sonra yağ asitleri ve gliseroller artar. Bu dolaylı olarak ödem oluşumuna neden olur. Diğer yan etkiler aşağıdaki gibidir:

Kas zayıflığı Sendrousegl usulsüzlük, yağlama erimesinin yağlanmasının kaybının montajında ​​düzensizlik

Ciddi yan etkileri olmasına rağmen, kortizon etkilediği hastalıkların fazlalığı nedeniyle çok yararlı bir ilaçtır. Vücudun tepkileri, uzmanları gözlemleyerek gözlemlenmelidir.

Vücuttan kortizon ne kadar sürer?

Vücuttan atılma zamanı doza ve vücuda bağlıdır. Kortizon, böbrekler yardımıyla vücuttan idrarla çıkarılır. Bir zaman enjeksiyonlarında, 48 saat içinde tamamen atılması mümkündür. Bir kez bir kez, kullanım genellikle enfeksiyonları iyileştirmek için yapılır.

Sinir sistemi, göz hastalıkları, romatoid arthrid gibi durumlarda düzenli olarak reçete edilir. Öncelik, her zaman minimum bir kortizon takviyesi yapmaktır. Doz ve kullanım süresi yan etkilerde oldukça belirleyicidir. Yaşam için kullanılmadığından, almayı bıraktıktan bir süre sonra tamamen atılır.

Takviyeyi kestiğiniz andan itibaren vücudunuz orijinal durumuna dönmeye başlayacaktır. Bir doktorun denetimi altında bir dozu düşürerek bıraktığınız ilacın etkileri bir süre devam edecektir. Bu dönem 3 ay ile bir yıl arasında değişir. Bazı durumlarda, tamamen atılmak 2 yıl sürebilir.

Inkretin, “Devrim nedir? Diyabet tedavisinde rol nedir?” Başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Kortizon kullanırken dikkat etmeniz gereken şeylere

Kortizon kullanırken hayatınızda bazı değişiklikler yapmak yan etkileri en aza indirir.

Tedavi sırasında, günlük yaşamınızdaki bazı değişiklikler sayesinde ilacın hoş olmayan etkilerini en aza indirebilirsiniz. Bu detaylar, yaşam kalitenizi ve sağlığınızı iyileştirmeniz için çok önemlidir.

Beslenme, dikkat etmeniz gereken ilk konudur. Özellikle kan şekeri ile bağlantılı olan bu ilacı kullanırken, ödem oluşumu ve kilo alımının etkilerinden korunabilirsiniz. Diyetinize bol miktarda taze sebze ve meyve yerleştirmek yararlı olacaktır. Ek olarak, şeker tüketimini en aza indirmek, ilacın kan şekeri üzerindeki etkisini minimumda tutmanıza yardımcı olur.

Böbreklerde tuz yeniden emilimindeki azalma nedeniyle, tedavi sırasında tuz tüketimini en aza indirmek ve mümkünse tamamen kesmek gerekir. Hayatınızdan fast food, abur cubur ve paketlenmiş yiyecekleri çıkararak daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz.

Düzenli egzersiz, tedavi sürecini kolaylaştıracak başka bir yöntemdir. Kemik ve kas dokularınızı güçlendirerek, ilacın bu alanlardaki olumsuz etkisini azaltabilir ve daha uygun hissedebilirsiniz. Fiziksel aktivite ayrıca kan şekerinizin düzenlenmesinde rol oynar.

Kan basıncını etkilemek; Sigara, alkol ve kafein gibi maddelerden uzak durmalısınız. Zaten oldukça zararlı olan sigara ve alkol, bu kadar ciddi bir ilaç tedavisinde herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Dolaşımınızı ve sinir sisteminizi en sağlıklı şekilde tutmak süreci kolaylaştırır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*