
Ekolojide sıklıkla karşılaşılan topluluk kavramı, doğada var olmaya devam eden ve karşılıklı olarak etkileşime giren canlılar için kullanılan bir terimdir. Topluluk, nüfusun sınırlı olamayan ve birçok canlıları olan çok daha büyük ve daha karmaşık bir versiyonu olarak düşünülebilir. Ekoloji ile ilgilenenler tarafından daha meraklı ve incelenen topluluk örnekleri kendi içlerinde değişebilir. Peki topluluk tam olarak nedir? Örnekler nelerdir?
Topluluk kavramındaki yaratıkları düşündüğümüzde, bitki türleri, hayvanlar, bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmalar göreceğiz. Bu nedenle, bir topluluk kendi içinde bir alt komutanlığa ev sahipliği yapma yeteneğine sahiptir. Genellikle biyoloji kurslarında ve doğanın sürekliliği için çok önemli olan topluluklarda karşılaşılan topluluklar mümkün olduğunda korunmalıdır.
Topluluk nedir, topluluk nasıl gerçekleşir?
Toplulukların oluşumu, bulundukları bölgenin koşullarına bağlı olarak değişir.
Doğada düzinelerce farklı yaşam, bitki, hayvan ve organizma bulunabilir. Sınıflara ayrılmış olan bu canlı ve cansız varlıklar, farklı özellikler gösterir ve belirli bir nüfus oluşturur, etkileşime girmez toplumun varlığında bahsedilebilir. Genel bir tanımla, “Topluluk nedir?” Soruya baktığımızda, belirli bir alanda yaşayan iki ve daha fazla türün varlığının olduğu söylenebilir. Belirli bir alanda aynı türün canlı yaratıkları tarafından oluşturulan topluluk nüfus olarak tanımlandığından, topluluk nüfus türlerini içeren daha kapsamlı ve geniş bir topluluktur.
Dünyanın dört bir yanındaki toplulukların oluşumu, bulundukları bölgenin koşullarına bağlı olarak değişir. Bu nedenle, her türlü topluluğun oluşumu aşağıdaki faktörlere bağlıdır:
Sıcaklık, nem, yağış, besin maddeleri, bitki örtüsü, ışık, coğrafi özellikler vb.
Topluluğun temel özellikleri
Her zaman kendi içlerinde baskın türler içerebilirler.
Genel olarak, birbirleriyle sürekli etkileşim kurmak zorunda olan topluluklar iletişim olmadan hayatta kalamazlar. Nüfusun toplulukları sağladığı gibi, topluluklarda ekosistem oluşumunu etkiler. Bu nedenle, insanların varlığı ile yakından ilişkili olan topluluk türleri, ekosistemin varlığını sürdürme açısından son derece önemlidir. Hayatlarını aynı nitelikte yürüten bu önemli topluluk kendi içlerinde farklı özellikler içeriyor olsa da, bazı noktalar temel olarak yaygındır. Buna göre, toplulukların temel özelliklerini listelersek;
Birbirlerinin sürekliliği için önemlidirler. Benzer şekilde, baskın türlerin varlığı başka bir baskın tür tarafından ortadan kaldırılabilir. Aynı ortamda yaşayan bu türler arasında belirli bir yaşam alanı kriteri vardır. Bu durumun neden olduğu her katmanda MicroCLIMA adı verilen her katmanda farklı bir türün yaşadığı görülebilir. Örneğin, bir ormanda yaşayan tüm topluluklar aynı koşullarda yaşayamaz. Havanın daha zor olduğu yüksek alanları seçerken bazıları daha yumuşak alanlara yayıldı. Ekoton, iki farklı topluluk örtüştüğünde ortaya çıkar. Bu ortak alanda, canlıların yaşam alanlarında bir sınırlama vardır. Genel olarak, en azından kutup bölgelerindeki topluluk örnekleri, en yoğun görülen tropikal bölgelerdir.
Topluluk Örnekleri
Etrafımızda görebileceğimiz birçok şey aslında bir tür topluluk olabilir. Keskin çizgilerle sınırlandırılması ve ayrılması zor olan topluluğun ana örneklerini listelersek;
Herhangi bir ormanda var olmaya devam eden hayvan ve bitki çeşitleri birbirleriyle bir topluluk yaratabilir. Yine, aynı ormandaki bir göldür ve bu gölde hayatta kalan düzinelerce canlı, en büyük olmayan organizmalar ve mikroorganizmalar başka bir topluluğun oluşumuna örnektir. Bu memeliler bölgelerinde bir topluluk oluştururken, bu memelinin vücudunda yaşayan mikroorganizmalarda farklı bir topluluk oluştururlar. Birçok topluluğun birlikte bulunduğu alanları düşündüğümüzde, bataklıklar ortaya çıkar. Bu tür alanlarda birbirleriyle etkileşime giren birbirlerinin sürekliliği için düzinelerce farklı topluluğa rastlamak mümkündür.
Topluluk önemi
İnsanlık, birçok yaşayan ve cansız türe doğrudan zarar verir.
Genel olarak, ekosistemi doğrudan etkileyen topluluklar, farklı çevre koşullarına göre bazı özelliklerini kaybedebilir veya değişebilir. Benzer şekilde, son günlerde insanların doğaya neden olduğu zararlar, doğada yaşayan birçok yaşayan ve cansız türlere doğrudan zarar verdiğimiz görülebilir. Canlı şeylerin varlığından bu yana devam eden ve mükemmel bir döngü ile ilerleyen topluluklardan herhangi birine zarar vermek, diğer toplulukları yakından etkiler ve ekosisteme genel bir zarar veriyor.
Basit bir örnekleme yapılırsa, arı popülasyonunda genel azalmaların incelenmesi durumunda tarımda kullanılan toksik kimyasalların olduğu gözlenebilir. Arı popülasyonu azalır veya kaybolursa, farklı bir topluluk tarafından beslenen toplulukla beslenen topluluğun hayatı da tehlikeye girer. Bu nedenle, birbirlerine bağlı ve etkileşimde bulunan nüfus – toplum – ekosistem ilişkisindeki değişiklikler doğanın yıkılmasına neden olur.
“Dış kuvvetlerin ortak özellikleri nelerdir?” İçeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Sık sorulan sorular
[toggle title=”Ekolojik Komüniteler Nasıl Oluşur?” state=”close”]Ekolojik topluluklar, farklı organizmalar bir araya gelip yaşam alanlarını paylaştığında oluşur. Bu organizmalar, kaynaklara, iklim koşullarına ve ekosistemdeki diğer faktörlere uyum sağlayarak birlikte bulunur.[/toggle]
[toggle title=”Ekolojik Komünitelerdeki Organizmalar Nasıl Etkileşim İçindedir?” state=”close”]Ekolojik topluluklardaki organizmalar arasında çeşitli etkileşimler meydana gelir. Gıda değişimi, gıda zinciri ve besin ağı gibi etkileşim ağlarında meydana gelir. Aynı zamanda, rekabet, öngörme (avcılık), karşılıklılık (karşılıklı fayda), KomenSalizm (bir tarafın fayda sağladığı ve diğerinin etkilenmediği ilişki) gibi etkileşim türleri vardır.[/toggle]
[toggle title=”Komünitelerdeki Çeşitlilik Niçin Önemlidir?” state=”close”]Ekolojik topluluklarda biyolojik çeşitlilik, ekosistemin sağlığı ve dayanıklılığı için kritik öneme sahiptir. Farklı türlerin varlığı ekosistemde fonksiyonel çeşitlilik ve denge sağlar. Bir türün kaybı veya azalması, diğer türler ve ekosistem üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.[/toggle]
Bir yanıt bırakın