Kolostomi Nedir 2024-2025 Güncel Bilimsel Bilgiler – Sözlük Anlamı Ne?

Kolostomi Nedir?
Kolostomi, kalın bağırsağın (kolon) ön karın duvarına bağlanmasıdır. Bu prosedürde dışkı, karın duvarına bağlı bir torba ile toplanır. Kolostomi geçici veya kalıcı olabilir.

Kolostomi Neden Yapılır?
Kolostomi aşağıdaki durumlarda yapılabilir: Kanser veya diğer ciddi hastalıklar nedeniyle kalın bağırsağın veya rektumun cerrahi olarak çıkarılması Kalın bağırsak veya rektumda yaralanma Kalın bağırsak veya rektum enfeksiyonu Kalın bağırsak veya rektum iltihabı

Kolostomi Çeşitleri
Kolostomiler açıldıkları yere göre iki gruba ayrılır:

Kolonostomi: Kolonun herhangi bir yerine açılabilir.
Sigmoidostomi: Kolonun son kısmında, rektuma yakın bir yerde açılır. Kolostomiler açılma yönlerine göre ikiye ayrılır:

Sağ kolonostomi: Sütunun sağ tarafına açılır.
Sol kolonileri: Sütunun sol tarafına açılır.

Kolostomi Ameliyatı
Kolostomi ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ameliyatta, kalın bağırsağın sağlıklı bir kısmı çıkarılır ve ön karın duvarına dikilir. Dışkı bu açıklıktan dışarı akar ve karın duvarına bağlı bir torba tarafından toplanır.
Kolostomi çantası
Kolostomisi olan kişiler dışkıyı toplamak için kolostomi torbası kullanırlar. Kolostomi torbaları tek kullanımlık veya yeniden kullanılabilir olabilir. Tek kullanımlık torbalar her 1 ila 2 günde bir değiştirilir. Yeniden kullanılabilir torbalar yıkanabilir ve yeniden kullanılabilir.
Kolostomi Bakımı
Kolostomisi olan kişiler kolostomi torbalarını düzenli olarak bakımını yapmalıdır. Kolostomi torbası dışkı ve gazın dışarı sızmasını önlemek için sıkı bir şekilde konumlandırılmalıdır. Kolostomi torbası gerektiğinde değiştirilmelidir.
Kolostomi ile Yaşam
Kolostomisi olan kişiler normal bir hayat yaşayabilirler. Ancak kolostomi ile yaşamaya alışmak zaman alabilir. Kolostomi ile yaşam hakkında bilgi almak için bir stoma hemşiresine danışılabilir.
Kolostominin Riskleri
Kolostomi ameliyatının aşağıdaki riskleri vardır: Kanama Enfeksiyon Yara sorunları Gaz ve dışkı sızıntısı Stomanın yer değiştirmesi

Kolostomi Ameliyatı Sonrası Takip
Kolostomi ameliyatı sonrasında hastanın birkaç gün hastanede kalması gerekebilir. Ameliyat sonrasında hastaya kolostomi torbasının nasıl kullanılacağı öğretilir. Ayrıca hastaya kolostomi ile yaşama konusunda bilgi verilir.
Kolostomi ile Yaşamaya Yönelik İpuçları

Kolostomi torbasını düzenli olarak koruyun. Gerektiğinde kolostomi torbasını değiştirin. Kolostomi torbasını sıkıca yerleştirin. Kolostomi ile yaşamayı öğrenin. Olumlu bir tutum sergileyin.

Sonuç olarak, kolostomi kalın bağırsağın ön karın duvarına bağlanmasıdır. Bu prosedür dışkıyı karın duvarına bağlı bir torba ile toplamak için yapılır. Kolostomi geçici veya kalıcı olabilir. Kolostomi ile yaşamak için bilgi ve desteğe ihtiyaç duyulabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*