Kararsızlık Neden Olur? Nasıl Yenilir?

Günlük yaşamda, insanlar birçok sorunu seçmek zorundadır. Yeme ve alışveriş gibi basit eylemlerde bile birçok farklı seçenekle karşılaşmak mümkündür. Bu seçenekleri değerlendirirken, ikilemde kalmak ve zor bir karar vermek oldukça doğaldır. Ancak en basit olaylarda bile, seçme konusu çok zorsa kararsız hastalık karşılaşacaksınız. Peki, Kararsızlığa neden olur?

Kararsızlık, bir konuda seçim yapamama olarak tanımlanabilir. Yaşamın birçok döneminde zorlayıcı bir durum olduğundan, bireyleri psikolojik olarak olumsuz etkiler. Hayat tercihlerinden emin olmayan ve sürekli ikilem içinde olan ve bir süre sonra kişiyi giyen biri için hayat çok zorlaşır. Peki, Kararsızlığa neden olur Ve bu durumun altında yatan nedenler nelerdir?

Kararsızlık nedir?

Tereddüt ederek herhangi bir konuda veya seçim konusunda seçim yapamaması kararsız olarak adlandırılır. Hayattaki önemli pozisyonlarda seçim yaparken, önem verdiğiniz birine danışabilir ve yardım isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, bu durum, ikilem içinde olan ve önemli veya önemsizden bağımsız olarak seçimde zorluk çeken insanlar için farklı bir boyuta taşınır. Aboulomani denir karar verememeBirisinin günlük yaşamda sürekli danışmanlığını getirir.

Bu hastalığı olan insanların başları sürekli kafası karışmıştır. Doğru ve yanlış olanı ayırt edemeyen hastalar, seçimlerinin her zaman yanlış olacağını düşünerek pişman olmaktan korkarlar. Bu durumu yaşayanlarda anksiyete bozukluğu gibi psikolojik bozukluklar ortaya çıkabilir ve eğer ilerlerse olay ciddi hastalıklara ilerleyebilir.

Kararsızlığa neden olur mu?

Birçok neden kararsızlık statüsünün arkasında olabilir.

Kararsızlığa neden olan ana nedenler tam olarak bilinmemekle birlikte, bu durumun altında yatan birçok faktör vardır. Bireyin kişiliği, duygu durumu, çocukluk ve aile faktörü gibi çeşitli faktörler bu durumun ortaya çıkmasında aktif bir rol oynamaktadır. Kararsızlık, özellikle kendine güven eksikliği olan bireylerde, kişinin günlük yaşamdaki eylemlerini ve yaşamını da etkiler. Bu duruma neden olan faktörlerden bazıları aşağıdaki gibi listelenebilir:

Eksik benlik güveniyle ayrıntılı olma korkusu?

Kararsızlığa neden olan bu faktörler altında, çoğunlukla çocukluk travmaları yatmaktadır. Örneğin, aşırı denetleyici ve koruyucu bir ailede büyüyen bireylere genellikle konuşma hakkı verilmediğinden, bu bireylerin seçim yapmakta zorluk çekmeleri yüksektir. Aynı zamanda, çocukken fazla sorumluluk verilmeyen, başkalarının yardımıyla seçme ve hareket etme hakkı verilmeyen insanlarda belirsizlik gözlemlenebilir.

İstikrarsızlık belirtileri nelerdir?

Aboulomani olarak da bilinen kararsızlık hastalığı belirtisi sadece seçilemez. Buna neden olan birçok faktör de hastalığın semptomlarını etkiler. Örneğin, çocukta kendine güven eksikliği ve çocukta kendine güven eksikliği çocuğun seçimini uyandırabilir. Kendine güven eksikliği olan bir bireyde farklı psikolojik bozuklukların meydana gelmesi muhtemeldir.

Sürekli karar değiştirme hastalığı Yaşayan bir insanda sık görülen semptomlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Genellikle yalnızlığı sevmezler ve her zaman yanlarında birini isterler. Herhangi bir eleştiri karşısında kolayca alınma ve kırılma eğilimindedirler. İlişkilerinde daha pasiftirler ve birçok kararın belirlenmesini isterler. Küçük olaylarda bile diğer taraftan destek bekliyorlar. Sorumluluk almaktan korkuyorlar.

Bunlar istikrarsızlığın en yaygın semptomları olmasına rağmen, depresif ruh hali gibi durumlar bu hastalığın habercisi olabilir.

Kararsızlığı nasıl yener?

Kararsızlığın üstesinden gelmek için farklı yöntemler deneyebilirsiniz.

Genel olarak, bireyler kararsızlıklarından ziyade psikolojik bozukluklardan şikayet ederler. Önce başınızı yenmek için karıştıran bir kağıda yazabilirsiniz. Tercihlerinizin bir sonucu olarak, karşılaşacağınız avantajları ve dezavantajları açıklığa kavuşturmak, daha rahat bir seçim yapmanıza ve endişeyi aydınlatmanıza yardımcı olur.

Aşırı kararsızlık Durumunu önlemek için 10/10/10 kuralını da uygulayabilirsiniz. Bu kural, 10 dakika, 10 ay ve 10 yıl sonra verdiğiniz kararın sizi seçmenizi sağlayacağını belirlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda, seçimleri kendi istekleriniz doğrultusunda belirlemeye özen gösterebilirsiniz. Başkalarından bir fikir edinebilirsiniz, ancak son seçimi belirlemek çok daha sağlıklıdır.

Karar verirken, akrabanıza bir fikir veriyormuş gibi de yapabilirsiniz. Kendi adınızı seçmek her zaman daha zordur, ancak başkalarına gelince daha kolay olabilir. Bu yönde, kararı kendiniz değil, kendiniz değil, aldığınızı düşünerek daha kolay bir seçim yapabilirsiniz.

Duygusal istismar hakkındaki makalemizle de ilgilenebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*