Kamçı Etkisi Nedir? Nasıl Önlenir?

Tedarik zincirinde sık sık “Kırbaç etkisi nedir?” Soru soruluyor. Sıra sürecinde, zincirdeki her halkayı temsil eden aktörler tüm gelişmelerden etkilenir. Ürün siparişinde verilen yanlış bilgiler bir sonraki istek varyasyonunu etkiler ve yukarı doğru artar. Bu durum, tedarik sürecinde boğa güreşi etkisi olarak adlandırılan talep dalgalanma zeminini hazırlar. Tedarik zincirinde olumsuz etkilere neden olan WHIP efektinin detaylarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Bullwhip etkisinin etkisi nedir?

“Bullwhip etkisi olarak adlandırılan kırbaç etkisi, tüketicilerden üreticilere tedarik zincirlerinin talep sürecinde uzanan dalgalanmalardır. Sürecin birçok aşamasında öngörülemez olan, tüketici ihtiyaçlarının maksimum seviyesinin talep envanterinde öngörülememesidir. Bu dalgalanmada kademeli artış, kırbaç etkisine benzetilmiştir.

Whip Etkisi, Bullwhip Effect Concept, ilk olarak 90’larda Proctor & Gamble tarafından tanımlandı. Bir bebek bezi üreticisi olan Pampers, tedarikçilerin siparişlerinde ve dağıtıcı taleplerinde dikkate değer bir dalgalanma gördü. Bu durum, incelendiğinde, tüketici ve alttan yukarıya dalgalanan sağlayıcının tedariki artmıştır.

Müşterilerin taleplerindeki bu hareketlilik, talep zincirindeki her halkada hissedilir. Bu zincirdeki halkalar aşağıdaki gibi listelenmiştir:

Tüketici

Dalgalanmaların neden olduğu farklılıklar bu zincirin akışını etkiler. Süreçteki her bir unsurun diğer tarafın talebini karşılamaması, düzensiz ve yetersiz stoklara neden olur. Buna göre, işletmelerin kâr oranları azalır. Bu, “Bullwhip nedir?” soruyu cevaplar.

Kırbaç etkisinin nedenleri

Kırbaç etkisi, tedarik sürecinde birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.

Kırbaç etkisine neden olan birçok faktör vardır. Düşük müşteri hizmet seviyesinden kapasitenin verimsiz kullanımına kadar birçok soruna yol açar. Çalışmalara uygun olarak, Whip etkisinin nedenleri aşağıdaki gibi listelenebilir:

Tedarik zincirinde, son halkadaki perakendecilerin her üyesi her üye için talep tahminini günceller. Sürekli güncelleme tüketici talebine göre yapılır. Bu yenileme ve sipariş süreci, zincirdeki ilk tedarikçiye stoklarda bir artışa yol açar. İşletmeler, yeni ürünleri sipariş etmek yerine bir süre bekleyerek diğer siparişlerle birleşebilir. Bu, satış sürecindeki katılımcıların talep almadığı anlamına gelir. Talep zamanı ve miktarı hakkında belirsizlik yaratır. Ürün fiyatlarındaki dalgalanmalar, önlemler için ürün ve hammadde oluşturulmasına yol açar. Bu çorap aynı zamanda tüketici talebine göre oluşturulan güncellemeleri de etkiler. Ürün fiyatı yüksek olduğunda, düşük olduğunda büyük miktarda sipariş, talepte bir değişikliğe neden olur. Arz arzı talep tutarından daha düşükse, mevcut kapasite işletmeler arasında paylaşılır ve belirli oranlarda stoksuzluğa yol açar. Bu durumu bilen alıcılar fazla ürünler sipariş eder. Sonuç olarak, sipariş zincirindeki isteklerle ilgili bilgiler doğruluğunu kaybeder.

Yukarıdaki koşullara ek olarak, tedarikçilerin stok olmadan kalması zaman içinde müşteri kaybına yol açar. Yöneticilerin psikolojisi de kırbaç etkisinde rol oynar. Güvenlik için daha fazla ürün tedarik edip tedarik etmekten çıkabilirler.

FIP etkisinin sonuçları

Tedarik zincirindeki en önemli konu, doğru bilgi paylaşımıdır. Aksi takdirde, verimsizlik bullwhip etkisine neden olur, yani bir kırbaç etkisi. Bunun sonuçları aşağıdaki gibidir:

Üretim kapasitesi kapasitesi kapasiteleri maliyetinde sağlanan ürünlerin maliyetindeki artışın artması, düşük hizmette ürün kaybında artış maliyetini yaratmanın maliyeti

Arz sürecine katılan aktörler; Lojistik, üretici, perakendeci, tedarikçi ve distribütör. Bir halkadaki yanlış tahminlerle verilen bilgiler, stok seviyelerinin yanlış hesaplanmasına yol açar. Bir aktör tarafından verilen abartılı düzen, lojistik ve depolamada sorunlara neden olur.

Siparişlerin verimi değil, stokta ürün eksikliği, müşteri ile olan ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Covid-19 salgınının ilk döneminde ürün stoklarındaki gelişmeler bu sorunlar için somut bir örnektir.

Bullwhip etkisi nasıl önlenir?

İletişim akışının düzeltilmesi, tedarik zincirindeki tüm aktörlerin etkin çalışması için son derece önemlidir. Teknoloji olası krizlerden kaçınmak için aktif olarak kullanılırsa, hata payı minimum düzeyde tutulur.

Talep gerçekliğinin önceliği, analizin hesaplanması ve bunun için gereken hata payı, kırbaç etkisi riskini önleyebilir. “Bir kırbaç etkisi nasıl önlenir?” Soru için aşağıdaki öğeler uygulanabilir:

Süreç boyunca iletişim akışının sağlanması sürecinde, stratejik hareket oluştururken stratejik hareket ve ağların oluşturulmasında iyileştirmeler oluşturulması, süreci analiz etmek için süreci analiz etmek için süreci, stratejik hesaplamanın rasyonel hesaplamanın rasyonel bir değerlendirmesinin, envectasyonun stoklarını incelemek için stratejik hesaplamanın rasyonel değerlendirmesinin doğru bir şekilde hesaplanması için sürecin doğru bir şekilde hesaplanması sürecini analiz etmenin sürecini. Teslimat, karşılaştırma kombinasyonunu önlemek ve ürün fiyatlarının belirlenmesini sağlamaktır.

Geçmiş dönemlerde satış ifadelerini değerlendirerek, gelecekteki satışlarda bir yol haritası oluşturmak, planın dışında meydana gelebilecek değişiklikleri önler. Tedarik zincirindeki her aktör ve yönetici; Dijital dönüşüm, stratejik planlama, otomasyon öğeleri kavramak için çok önemlidir. Aksi takdirde, maliyetteki artış, yüklü kayıplar ve rekabette arka plana düşme kaçınılmaz hale gelebilir.

Ayrıca Ekonomi Bilimi Yöntemleri başlıklı makalemizle de ilgilenebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*