
29 Mayıs 1453’te İstanbul’un Türkler tarafından fethi, bir şehrin sıradan fethinden daha fazlasıdır. Fetih, hem Türk hem de İslam tarihinde hem de dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. Sultan II. Mehmed’e “fetih” anlamına gelen Fatih ismi verilmesine neden olan İstanbul Fethi, Osmanlı İmparatorluğunun doğu Avrupa’ya kesintisiz yayılmasına yol açtı. Bu büyük İstanbul Fetih nedenleri ve sonuçları merak ediyor.
Tarih boyunca, bazıları kişisel ve bazıları ekonomik olmak üzere birçok nedenden dolayı savaşlar gerçekleştirilmiştir. Birçok savaş arasında, Konstantinopolis Savaşı büyük önem taşıyordu çünkü Avrupa ülkeleri için önemli bir ticaret yoluydu ve Karadeniz’e erişimdi. Aynı zamanda, Çin’deki İpek Yolu’ndan geçecek mal ve hizmetlerin bir bağlantı görevi gördü. Öyleyse İstanbul‘Un, siyasi, askeri, ekonomik, dini fethinin nedenleri Birçok farklı nedene bağlıdır.
İstanbul Fethi hazırlıkları
İstanbul’un fethi için hazırlıklar, mükemmel bir şekilde planlandığını gösteriyor.
İstanbul‘Un fethi için hazırlıklar, Fetihin çok iyi ve taktik olarak planlandığını gösterir. Mehmed 1451’de babasının yerini aldığında, sadece on dokuz yaşındaydı. Birçok Avrupa mahkemesi, genç Osmanlı hükümdarının Balkanlar ve Ege’deki Hıristiyan hegemonyasına ciddi bir şekilde meydan okumayacağını varsaydı. Aslında, Avrupa Mehmed’in tahtına yükselişini kutladı ve deneyimsizliğinin Osmanlılar görünmesini umuyordu. Ancak, Mehmed’in yumuşak sözleri eylemleriyle eşleşmedi.
1452’nin başında, Boğaz’ın Avrupa tarafında, Konstantinopolis’in birkaç mil kuzeyindeki ikinci bir kale olan Rumeli Fortress’in inşası başladı. Yeni kale, Mehmed’in büyük büyükbabası Bayezid I tarafından inşa edilen Anadolu Hisari Kalesi’nin karşısındaydı. Bu iki kale, Boğaz’da deniz trafiğinin tam kontrolünü sağladı. Tüm bu hazırlıklara neden olmak İstanbul’un fethinin nedenleri Birçok konuya bağlıdır.
İstanbul’un fethinin nedenleri
Batı dünyasında Fatih Sultan Mehmet, istediği üstünlüğü elde etmek, İslam dünyasının bütünlüğünü diğer devletlere karşı üne kavuşmak ve Türk ekonomisini canlandırmak için Istanbul’u birçok farklı ana meseleyle fethetmek istediği gibi savunmak. Maddeler İstanbul’un fethinin nedenleri Aşağıdaki gibi listelenebilir:
İstanbul’un ikinci haçlı seferi sırasında Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Bizans’ın neden olduğu iç kargaşa ve Bizans İmparatorluğu’nun Avrupa’yı Türklere karşı kışkırtan Bizans’ın zayıflaması üzerindeki zayıflaması. Hazreti Muhammed’in Hadislerini İstanbul’un fethi hakkındaki güçlendirme arzusu, onu ve tüm siyasi ve ekonomik arzuları da teşvik etti.
Tüm bu nedenlerden dolayı, İstanbul’un fethi ideali, Türklerin anadolu ve Balkanlardaki kökenini kolaylaştırdı. Kolayca silemeyeceğimiz fikriyle bu bölgeden kazanılan kendine güven, yeni fetihlerin yolunu açtı. İstanbul şimdi hem Mısır hem de Macaristan’ın fethinin anahtarıydı.
İstanbul’un fethinin sonuçları
İstanbul’un fethinin sonuçları iki başlık altında incelenebilir.
Şehrin kuşatması 55 gün sürdü ve sonunda Osmanlı İmparatorluğu şehri ele geçirmeyi başardı. Fatih Sultan Mehmed, Kara ve Deniz tarafından çevrelenerek Konstantinopolis’i, şehrin heybetli duvarları sürekli bir baraj ateşi sağlamak için bir top kullandı. Şehrin düşüşü bir zamanlar Hıristiyan Avrupa’nın Müslüman işgaline karşı güçlü bir savunmasını ortadan kaldırdı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yayılmasının yolunu açtı. İstanbul’un fetih sonuçları Türk ve dünya tarihi açısından ikiye ayrılmıştır:
İstanbul Fethi Türk tarihi açısından sonuçlanır
İstanbul’un fethi, Türk tarihi ve dünya tarihi için önemli bir dönüm noktasıdır. Bazı önemli sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Osmanlı İmparatorluğu için Anadolu ve Rumelia bölgesi arasındaki Bizans’ın neden olduğu tehlike tamamen ortadan kaldırıldı. İstanbul’un fethi ile İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi, kültürel ve ekonomik merkezi oldu. “Fetih, fetih fethetmek anlamına geliyor.
Sonuç olarak, İstanbul’un fethi, kültürel mirastan askeri ve siyasi güce kadar Türk tarihinde radikal değişikliklere yol açtı.
İstanbul Fethi dünya tarihi için sonuçlar
İstanbul’un fethinin dünya tarihi açısından etkileri bugün bile hissediliyor. En önemli ve etkili sonuçlar aşağıdaki gibi incelenebilir:
İstanbul’un fethi ile herkes bu dönemi Yeni Çağ’ın başlangıcı ve Yeni Çağ’ın başlangıcı olarak resmen kabul etti. Bu nedenle, mutlak krallıklar güçlendirildi. Bizans Münevverler ITA’ya gidiyor, Rönesans hareketini başlatmak için ekstra teşvikler kazandı. Birlik önlendi.
Böylece, birçok yabancı işgalciye ve dört haçlı seferine direnen Konstantinopolis şehri şu anda Türklerin yönetimi altındaydı. Şehrin fethine rağmen, birçok vatandaş, İmparator XI. Konstantin’in şehri geri almak ve eski ihtişamını restore etmek için tekrar ayağa kalkacağına inanıyordu. Ancak bu inanç gerçekleşmedi ve Konstantin 1928’de İstanbul adını aldı.
Osmanlı tarihiyle ilgileniyorsanız, Osmanlı tarihini en iyi tanımlayan kitaplar listemizdeki önerileri sevebilirsiniz.
Sık sorulan sorular
[toggle title=”İstanbul’un Fethi Neden Bu Kadar Önemliydi?” state=”close”] O zaman, Avrupalı akademisyenler tüm tarihin birbirini izleyen imparatorluklara dayandığına inanıyorlardı. Böylece Babil imparatorluğunun yerini İran aldı, İran’ın yerini Yunanistan aldı ve Yunanistan’ın yerini Roma aldı. Bununla birlikte, Konstantinopolis’in düşmesiyle, Doğu Roma İmparatorluğu’nun son kalıntıları gitmişti ve onu takip etme gücü hakkında net bir vizyon yoktu.[/toggle]
[toggle title=”Konstantinopolis’in Düşüşü Neden Tarihte Bir Dönüm Noktası Oldu?” state=”close”] Konstantinopolis’in Osmanlı Türklerinin eline geçmesi sürpriz değil. Bununla birlikte, bu tarihsel olay, Avrupa’da bir güç boşluğu yaratmak, kendilerini çeşitli imparatorlukların bir sonraki evrensel imparatorluğu olarak sunmak ve bu bölgenin siyasi haritasını kalıcı olarak değiştirmek için bir dizi çaresiz girişim dahil olmak üzere bir domino etkisine sahipti.[/toggle]
[toggle title=”Konstantinopolis’in Düşüşü Keşif Çağını Nasıl Etkiledi?” state=”close”] Doğu ile ticaret yolları İstanbul’un düşmesinden sonra Osmanlı Türklerinin kontrolü altında olduğundan, Avrupalılar bir ikilem içindeydi. Türkleri çevrelemek ve onun için yeni bir dünyaya yol açan yolculuk da dahil olmak üzere çeşitli ünlü Avrupa keşif yolculuklarını ateşleyen ticaret için alternatif yollar bulmak istediler.[/toggle]
Bir yanıt bırakın