İnterferon Nedir? İnterferon Tedavisi Nedir?

Dünyada birçok virüs çeşidi vardır. Bir konağın bu virüslerden kurtulmak için bir konakçı hücreye ihtiyacı vardır. Bu virüslerin bazıları hücreyi enfekte edebilir ve büyük hasara neden olabilir. Öyleyse, böyle bir durumda, hücre kendini korumak için ne yapar?

Bu içerikte, hücre savunma mekanizmasından biri olan Interferons hakkında konuşacağız. “İnterferon nedir? İnterferon tedavisi nedir?“Soruların cevaplarını bulabileceksiniz. Hazırsanız, başlıyoruz!

İnterferon nedir?

İnterferonlar; Bunlar, virüslerin, bakterilerin, parazitlerin veya tümör hücrelerinin varlığına yanıt olarak üretilen proteinlerdir. Ek olarak, interferonlar glikoprotein yapısındaki maddelerdir ve bu nedenle virüsle karşılaşılan canlı hücreler tarafından sentezlenebilir. Onları ilk olarak 1957’de Alick Isaacs ve Jean Linemann’da buldular.

1960’larda, bu maddelerin laboratuvar çalışmalarında hayvanlarda kanser oluşumunu engellediği görülmüştür. Bugün, kanser tedavisinde önemli bir yeri var. En önemli etki, virüslerin çoğalmasını önlemektir. Çünkü virüsler vücuda girdikten ve en yüksek sayıya ulaştıktan sonra 12-48 saat içinde çoğalır. Sayıda böyle bir artıştan sonra, virüslerle enfekte olan konakçı hücreler interferon üretmeye başlar. Bu şekilde virüslerin artışı durdurulur.

Her canlı şey kendi interferon üretimini sağlar. Bu nedenle, kanser dışında hepatit B ve C, AIDS gibi birçok hastalıkta önemli bir yere sahiptir. Bugün, birçok hastalıkta bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, tedaviden önce, interferon çeşitlerinin ne olduğu hakkında bir araştırma yapalım.

İnterferon türleri

Birkaç interferon var.

Bağışıklık düzenlemesinde ve özellikle tümör hücrelerine karşı korumada etkili olan interferonlar dört tiptir. Her çeşit tarafından salınan hücreler farklıdır. İnterferon çeşitlerinin ne olduğunu ve bunların nasıl serbest bırakıldığını görebilirsiniz.

İFN Alfa: Çeşitli beyaz kan hücrelerinden salınır. Antiviral ve tümör hücrelerine karşı etkilidir.İFN Beta: Fibroblastlar epitel hücrelerinden ve makrofajlardan salınır. Virüsler üzerinde büyük etkisi vardır.İFN Gama: T-lenfositlerin salınımı meydana gelir. Bağışsızlığın düzenlenmesinde aktif bir rol oynar.İfn Tau: Trofoblast hücreleri tarafından salınır.

İnterferon belirli bir türe özgü olduğundan, insan tedavisinde insan hücreleri elde edilerek üretilir. Bugün, IFN (IFN ALFA) bir bakteri aracılığıyla genetik mühendisler tarafından üretilmektedir.

İnterferon tedavisi nedir?

İnterferon, vücut tarafından virüslere karşı üretilen doğal bir madde olarak ortaya çıkar. Bu madde virüslerle enfekte olmayanlar tarafından ayırt edilir. Sonra enfekte olmuş hücreler yok edilir. Grip sırasında kas ve eklem ağrılarının görülmesi mümkündür.

İnterferon tedavisi bir enjeksiyonla uygulanır. Bununla birlikte, ilk doz hemşire tarafından uygulanmalıdır. IFN ALFA’nın %80’inden fazlası emilir. Ek olarak, plazma seviyeleri ve doz da ilişkilidir. Ardından, etkiler yavaş yavaş görülmeye başlar. Yaklaşık 4-8 ​​saat içinde bir zirve yapar ve 18-30 saat arasında bazal değere geri döner.

İnterferonların yapısı ve işlevi

İnterferonların virüslere karşı farklı işlevleri vardır.

İnterferonlar, hücrelerdeki sinyali başlatmak için bir reseptörün iki kopyasını birleştirir. IFN gama bir boyut proteinidir ve iç içe iki özdeş zincirden oluşur. Her iki kopya da gamanın her iki tarafına da bağlıdır. Ancak IFN ALFA bir zincirden oluşur. Proteinin farklı kısımlarına iki farklı reseptör zinciri bağlanır.

Alfa interferonları bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde son derece etkilidir. Gama Interferon da bu aşamada savunma için bir rol oynuyor. Anormal büyümeyi kontrol ederler ve normal hücresel büyüme seviyelerinin günlük bakımında önemli bir yere sahiptirler. Bununla birlikte, hücreden hücreden birçok mesajla birleştirildiğinde, farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu, bazı hastalıklarda interferon kullanmayı zorlaştırır.

İnterferonların tedavi için kullanıldığı hastalıklar

İnterferonların insan vücudu için önemli bir yeri vardır. Bu nedenle, birçok hastalıkta interferon tedavisine ihtiyaç vardır. Özellikle, Covid-19 ile hayatımızda sık sık duyduğumuz interferon tedavisi, aşağıdaki hastalıklarda uygulanır.

Hepatit B ve Csaçakli Hücre Lösemileri ile İlişkili Kaposi Sarkomakronik Miyokit Hastalığı Hastalığı Hastalığı Hastalığı Hastalığı Ielovenlovesmicaruple Miyeloventriyoglovesmikarinoid tümör hastalığı ielovelovesmikarinoid tümör

İnterferonların yan etkileri nelerdir?

İnterferonların da bir dizi yan etkisi vardır.

Herhangi bir tedavide olduğu gibi, interferonların yan etkileri vardır. Bunlar küçük yan etkiler veya büyük olabilir. Peki, interferonların yan etkileri nelerdir? Bu konuyu aşağıda listeleyeceğimiz öğelerde görebilirsiniz.

Ateş ağrısı ağrıları boya ağrısı ağrı ağrısı ağrı ağrısı boya boya boya boya boya ağrısı, beyaz kan hücresinde artışta artış kırmızı kan hücresi enzimleri, nefes kesmesinde artan molalarda artan döküntüler artar. Tartışma Çevreselibdo Reducration Zorluğu Ronlow Ronlow Acclow ARAŞTIRMA Bozukluğundaki artış artış artışlarına karşı artış

Özellikle, Covid-19’un hayatımıza girişiyle ilgilendiğimiz interferonlar, bağışıklık açısından çok önemlidir. Bilimin günümüze ilerleyen birçok hastalıkta bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaya devam etmektedir. Bilim sayesinde, interferonların birçok zorlu hastalıklarla başa çıkmak için etkili bir yeri vardır. “Interferon nedir?” Şimdilik size sunabileceğimiz bilgiler.

Sağlık alanındaki diğer gelişmeleri öğrenmek için bizi sağlık kategorimizde de takip edebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*