
Son dersinizi vermek veya mezun olmak için terfi etmek için son dersiniz için atlamanız gereken son adım, gerekli iletişim becerilerine sahip değilseniz başarısız olabilir. İyi, etkili İletişim becerileri nelerdir? İletişim becerileri nasıl geliştirilir?
Duyguların, düşüncelerin ve bilgilerin en az iki kişiyi akla getirebilecek herhangi bir şekilde aktarılması iletişim olarak tanımlanır. İletişimin temel işlevleri, bilgi, kararlar ve siparişler taşıyarak etkileşim kurmaktır. Anlaşma, paylaşım ve etkinlik gibi birçok amaç için iletişim, insan davranışının bir ürünüdür.
Her yaşta olduğu gibi, aktif iletişim bugün büyük önem taşıyor. Gelişmekte olan teknoloji ile iletişimin gerçekleştirildiği bağlam olsa da, hala bir kişinin kendini ifade etme ihtiyacını korur.
Sağlıklı iletişimin iki temel unsuru vardır. Bunlar, mesajın diğer tarafa hedeflendiği gibi iletilmesi ve mesajın iletildiği kişiden beklenen reaksiyonun alınmasıdır. İletişim becerilerinin geliştirilmesi sadece sosyal yaşamın gerektirdiği veya hatta gerekli olan bir durum değildir. Başarılı bir eğitim ve iş yaşamının gerçekleştirilmesi, gelişmiş iletişim becerilerinin varlığına bağlıdır.
İletişim becerileri nelerdir?
Etkili iletişim becerilerinde, beden dili ve eleştiriye açık olmak.
Etkili iletişim saygı ile başlar. Güven, anlayış, açık fikir ve empati gibi duygu ve davranışlarla devam eder. Bu koşullar iletişimin temelini oluştursa da, etkili iletişim için gerekli birçok beceri vardır. Etkili iletişim becerileri aşağıdaki gibi listelenebilir:
Vücut dili, temyiz, diksiyon ve tonu, doğru ifade edebilmek ve açık olmaya açık olmaya açık olmak için başarılı olmak için tonu ayarlamak için
İletişim sürecinde, insanlar hem sözlü hem de sözsüz dinlediğiniz konusunda merak etmeli ve sinyaller vermelidir. İletişimin sonunda, verilen geri bildirimlerin geri bildirimi ve değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, mizahi unsurlar konu başlığına katılabilir. Bilgi verirken, diğer kişinin eğitim düzeyi gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurarak, ancak diğer kişinin zeka seviyesini hafife almadan konuşmak çok önemlidir.
Beden dili nasıl kullanılır?
Etkili iletişimin gerçekleşmesinde akla gelen ilk becerilerden biri olan beden dili, sözel iletişimi desteklemek için kullanılan sözel olmayan bir iletişim şeklidir. Duygu, düşünceyi ve ruh halini yansıtmak için yüz ifadelerinin, jestlerin, taklit, göz hareketlerinin ve fiziksel duruşun kullanılması. Çoğu durumda, beden dili sözlü iletişimden daha etkilidir. Bu nedenle, vücudun kontrolünü doğru bir şekilde sağlamak ve vücut hareketleriyle sözlü ifadeleri desteklemek gerekir.
Hangi beden dili hareketleri anlamına geldiğini bilmek ve etkili iletişim kurmak için bu anlamlara uygun bir tutum almak çok önemlidir. Ülkemizde ve dünyada, sıklıkla aşağıdaki gibi kullanılan beden dili hareketlerini listeleyebiliriz:
Eğer ciddiyetinizi ve diğer kişiyi dikkatli bir şekilde göstermek istiyorsanız, dik bir duruş almalısınız.
Konuşurken, başka yerlere bakmak, saç veya tırnaklarla oynamak, vücudunuzu başka bir yöne çevirmek ve kolları ve bacakları geçmekten kaçınılmalıdır. Bu hareketler, konuşmadan muhatabınızdan kopuk olduğunuzu ve konuyla ilgilenmediğinizi hissettirebilir.
Başarılı dinleme nasıl yapılır?
İletişimde, sadece konuşmak değil, aynı zamanda dinleme becerilerini geliştirmek de çok önemlidir. Başarılı dinlemenin ilk adımı, konuşan kişiye dayanmaktır. Ayrıca, konuşmacı ile göz teması kurulmalı ve bu temas konuşma boyunca devam etmelidir.
Karşı mesajlar doğru ve zaman zaman kafa işaretleriyle algılanmalıdır. Abartılı hareketlerden kaçınılmalı, hasta hasta olmalı ve konuşmacıyı kesintiye uğratmadan dinlenmelidir.
Konuşmacıyı, gerektiğinde konuyla bağlantısı kesilmeyen soruları yönlendirerek konuyu ilgi ile takip ettiğinizi hissettirmek mümkündür. Son olarak, kabul etmediğiniz konularda bile yargı bir tutumundan kaçınmalısınız ve yıkıcı eleştiri yapmamanız gerekir.
İletişim becerileri nasıl geliştirilir?
Etkili iletişim kurmak için düşünceleri ifade etmek için cesur olmak gerekir.
Etkili iletişim, zamanla öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir beceridir. “İletişim becerileri nelerdir? “Sorudan sonra en ilginç sorulardan biri” İletişim becerileri nasıl geliştirilir? “Soru.
Kendilerini geliştirmek isteyen birçok insan duygularını ve düşüncelerini net bir şekilde ifade etmek istiyor. Bununla birlikte, bazen kendine güven eksikliği ve benliğe olan inancını kaybetmesi nedeniyle, etkili iletişim sağlanamayabilir. Bununla birlikte, etkili iletişim becerileri kazanmak, kişinin sosyal yaşamına olumlu bir katkı sağlar ve bu tür sorunların büyük ölçüde kaybolmasını sağlar.
Etkili iletişim kurmak için düşünceleri ifade etmek için cesur olmak gerekir. Aktarılacak mesajlar, yeterli yükseklikte bir ses tonu kullanılarak söylenmelidir.
Hemen toplulukta konuşmak yerine, yakın çevre ile oluşturulan küçük etkileşimlerle uygulanmalıdır. Yeterli jestler ve jestler kullanılmamalı ve göz temasından kaçınılmamalıdır. İletişim becerileri geliştirirken, sadece konuşma sağlamakla kalmayıp aynı zamanda etkili dinleme becerileri kazanmak gerekir.
Sonuç olarak, iletişim iki taraflıdır ve hangi tarafı alırsanız alırsanız alın, kendinizi diğer kişinin yerine koyarak ve duygularınızı dikkate alarak hareket ettiğiniz sürece kolayca etkili bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.
Olumlu ve alakalı bir tutum
İletişimdeki kelimeler ve beden dili yadsınamaz bir yer olsa da, diğer kişiyi desteklemek için samimi ve anlayışlı bir tutum olmadığı sürece iletişim sağlıklı bir şekilde kurulmayabilir. Bu nedenle, diğeri ile aynı görüşe sahip olmadığınız durumlarda bile, söylenenlerin nedenini tam olarak öğrenmek ve bu düşüncelerin oluşumunda neyin etkili olduğunu göz önünde bulundurarak empati kurmak gerekir.
Dedim ki, dikkate alınmaması gerektiğini ve diğerinin görüşlerinin nesnel olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledim. Buna ek olarak, öne sürülen ve tutarlılık gösterilmemelidir. Tavsiye vermek ve alay etmekten kaçınılmalıdır.
İletişim engelleri nelerdir?
Bir alt pozisyonda olanı hor görme gibi hiyerarşik nedenler iletişimi büyük ölçüde önleyebilir.
İletişim becerilerimizi geliştirerek etrafımızdakilerle sağlıklı bir iletişim geliştirmek için iletişim engelleri hakkında bilgi sahibi olmalıyız ve bu engellere takılmamaya dikkat etmeliyiz. Yaygın olarak karşılaşılan ortak iletişim engellerini listelemek mümkündür:
Psikolojik iletişim engelleri, bireylerin önyargıları iletişim birliği nedeniyle gerçekleştirilemez. Bir alt pozisyonda ne olduğu hiyerarşik nedenler iletişimi büyük ölçüde önleyebilir.
Tüm bunların yanı sıra, iletişimin yapıldığı bağlamın olumsuz özellikleri de iletişimi önleyebilir. İletişim kurmak isteyen taraflar birbirinden uzak veya aşırı derecede yakınsa, iletişim zor olabilir. Buna ek olarak, ekonomik ve mesleki statü farklılıkları, cinsiyet farklılıkları ve kendi kendine iletişim kuran taraflardan biri gibi nedenlerle iletişim önlenebilir.
Sık sorulan sorular
Etkili iletişim kurmak için ne yapılmalıdır?
Her şeyden önce, diksiyon ve kullanım -uygun cümleler kullanılmalıdır. Diğer kişiyi anladıkları jestler ve jestler dikkate alınmalıdır.
İletişim atılımına tepkiler nasıl olmalı?
İletişimde yaşadığınız insanlara reaktif, önyargılı ve saygısız olmamalısınız. Neyi anladığınızı gösteren ve konuşmaya teşvik eden cümlelerle uygun yaklaşımlar sergileyebilirsiniz.
İyi bir konuşmacı olmanın yolları nelerdir?
Kendine güvenen ve bilginiz hakkında konuşurken kendinden emin olmak gerekir. İzleyicilerle göz teması kurmaktan çekinmemelisiniz, konuşma ve sorularla iletişimi güçlendirme hakkını tanımalısınız.
Bir yanıt bırakın