İkili Devlet Teşkilatı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

İkili devlet organizasyon sistemi, tarihte birleşik olmayan devlet yönetimi biçimlerinden biridir. İkili devlet organizasyonu artık orada olmayan bir devlet yapısı olduğundan, anlaşılması zor olabilir. Bu sistemi iyi anlamak için üniter durum yapısının ne olduğunu anlamak gerekir.

Devlet çoğunlukla belirli bir toprak parçasındaki benzersiz egemenlik bölgeleridir. Devletler genellikle entegre olan benzersiz yapılardan oluşsa da, Konfederasyon ve Federasyon örneklerinde görüldüğü gibi birden fazla devlet toplayarak kurulabilir. Tarihte, birleşik olmayan durum yapılarına bir örnek. Çift devlet organizasyonunun bunun önemli örneklerinden biri olduğunu söylemek mümkündür.

Üniter durum yapısı nedir?

Üniter devlet yapısında devlet bir bütündür. Devletin kendisinde yasama, yürütme ve yargı yetkileri toplanır. Üniter devlet yönetici sorumlulukları ve yetkileri belediyeleri ve valilikleri paylaşsa da, bu kurumların yasal veya adli sorumluluk ve otoriteye sahip olamaz. Üniter devlet, modern dünyada en yaygın siyasi hükümet biçimidir, eyaletlerin çoğu üniter yapıdır. Türkiye Cumhuriyeti de üniter bir devlettir. Bu açıklamalardan sonra ikili durum sistemini anlamaya hazırız.

İkili devlet organizasyonu özellikleri

Ülkenin doğusu, Koğan, Hakan ve Han gibi isimlerin verildiği gerçek hükümdar tarafından yönetildi.

İkili devlet organizasyon sistemi, birleşik olmayan bir devlet organizasyon sistemidir. Tarihte Türk devletleri tarafından uygulanan bir hükümet biçimidir. Bu sistem özellikle İslam’dan önce Türk devletleri tarafından uygulandı. Eski Türk devletleri neden böyle bir sistemi tercih etti?

Eski Türk eyaletlerinde Türkler geniş bir alana yayıldı. Tek bir hükümdarın büyük bir ülkeyi yönetmesi zor olacağından, ikili devlet organizasyon sistemi uygulandı. Eski Türklerde doğu kutsal olarak kabul edilir, çünkü güneş, Tanrı’nın sembolü olarak kabul edilir;

Ülkenin doğusu, Koğan, Hakan ve Han gibi isimlerin verildiği gerçek hükümdar tarafından yönetildi.

Hangi eyaletler ikili devlet organizasyon sistemini kullandı?

Türkler Mets Islam’dan önce kurulan neredeyse tüm devletler ikili organizasyon sistemini kullandı. İkili organizasyon sistemi ilk olarak Asya Hun Devleti Mete Han zamanında uygulandı. Sonunda, uygulayan Türk devleti Karahanilar’dı. Buna ek olarak, ikili organizasyon sistemi I. Göktuk Eyaleti, ii. Gokturk devleti Avrupa Hun Devleti, Büyük Bulgar Devleti, Macarlar, Oguz, Karluks ve Uygurlar tarafından uygulandı.

Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için, Türk devlet geleneğinde organizasyon yapısındaki yönetim yaklaşımı ve dönüşümünün incelenmesini inceleyebilirsiniz.

İkili devlet organizasyon sisteminin olumlu yönleri

İkili devlet organizasyon sistemi, ülkenin geniş alanlara yayılan devletler için yönetimini kolaylaştıran bir uygulama olmuştur. Ülkenin batısından sorumlu Yabgu Hanedanlığı üyelerinden seçildiğinden, hanedan üyeleri ülkenin yönetiminde deneyim kazandı.

İkili devlet organizasyon sisteminin olumsuz yönleri

İslam’dan önce Türkler, ülkeyi yöneten hükümdarı yönetme görevinin gökyüzü tanrısı tarafından verildiğine inanıyorlardı. Bu inanca “Kut” inancı olarak adlandırıldı ve bu inanca göre, yönetim görevinin nesilden nesilden kan bağı ile aktarıldığına inanıyorlardı. İkili organizasyon sistemindeki ana cetvel Batı’da farklı bir hükümdarın varlığı olsa da, kutunun inancı nedeniyle ülkenin ikiye bölünmesini kolaylaştırdı. İki farklı yöneticinin varlığı, devletin yok edilmesi için bir ortam hazırladı ve yabancı ülkeler için avantaj sağladı. Aynı zamanda, KUT inancının varlığıyla, Yabgu hanedanının üyelerinden, özellikle Koğan’ın kardeşlerinden veya oğullarından seçildi. Bu, taht kavgalarına ve iç karışıklığa neden olur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*