
Temel olarak, karışımlar da iki tip olarak sınıflandırılır. Bunlardan biri homojen, diğeri heterojen karışımlardır. Bu makalede, genel olarak, “Homojen nedir? Homojen karışım örnekleri nedir?” Sorularınıza cevap vereceğiz. Ancak en azından bir tanım olarak heterogenlere atıfta bulunmak yararlıdır.
Bilimdeki maddelerden bahsederken, homojen ve heterojen kelimeleri duydunuz. Maddeler doğada iki farklı şekilde bulunur. Bunlardan biri saf maddelerdir. Element durumlarında veya birleştirerek oluşturdukları bileşik durumda bulunurlar. Formda bulunmayan tüm maddeler diğer kategorideki karışımlar olarak kabul edilir. Karışımlar, birden fazla saf maddenin değişmeyecek şekilde bir araya gelmesi gerçeğiyle oluşturulan madde gruplarıdır. Özellikleri değişmediğinden, fiziksel yöntemler kullanarak bileşenlerindeki maddelere bölünebilirler.
Homojen nedir?
Fransız homojenindeki homojen kelime genellikle yakın veya aynı değere sahip nitelikler içeren bir bütünlüğü ifade etmek için kullanılır. Bu bütünlük yakın veya aynı değer olduğu için, diğer çevredeki maddelerden oldukça farklıdırlar ve bu nedenle kolayca fark edilirler. Başka bir anlamda, bir grupta yer alan verilerin veya nesnelerin çoğuna veya tamamına veya tümüne homojen gruplar denir. Yukarıda açıklandığı gibi, matematikte hem de bilimde kullanılır.
Homojenliği anlamak, bu kelimenin tam tersi olan heterojen kavramını anlamaktır. Çünkü birçok madde bu şekilde homojendir. Bununla birlikte, bir maddenin heterojen olmadığını biliyorsak, homojen olabileceğini de yorumlayabiliriz. Şimdi, yukarıda belirtildiği gibi, heterojen kavramı kısaca ele alacağız.
Heterojen nedir?
Homojeni tanımlamak için kullandığımız kelimeleri açıklamak için, heterojen kelimesi, nitelikleri yakın veya aynı değere sahip tutmak için bütünlüğü ifade etmek için kullanılır. Dürüstlük dediğimiz bu maddeler, homojenlerle aynı nedenden dolayı kolayca fark edilebilir, ancak maddelerdeki kişiler kendi içlerinde oldukça farklı oldukları için heterojen olarak kabul edilir. Dağıtım kavramı bu konuda önem kazanmaktadır.
Homojen bir karışım nedir?
Şeker suyu homojen bir karışımdır.
Yukarıda, homojen ve heterogenlerin karışım olarak tanımlandığını söyledik. Homojen karışımlara bu alt başlıkta incelenen maddeler de denir. Genel olarak, aynı özellikleri gösteren ve tek bir madde gibi görünen karışımlarda homojen karışımlar diyoruz. Çözümler, bu karışımlar için kullanılan ortak isimlerden biridir. Çözümler, yani homojen karışımlar, içerikteki çözücü ve çözünür maddelerden oluşur.
İsimlerinden anlaşılabileceği gibi, homojen bir karışımda daha az miktarda çözünürler ve çözücü daha fazla miktarda. Örneğin, şekerli bir su çözeltisinde, karışımın her yerinde şekerli su vardır. Aynı zamanda, şeker bu çözelti için bir çözücüdür, şeker çözünür. Bu şekilde, su ile su ile homojen karışımlara genellikle sulu çözeltiler denir. Karışım olarak adlandırıldıkları için, homojen karışımlar da karışımların özelliklerine sahiptir. Bu özellikler aşağıdaki gibi ifade edilebilir:
Homojen karışımların içeriğinde yer alan bileşenler özelliklerini kaybetmez. Bu karışımların erime ve kaynama noktaları sabit değildir. Çözünür madde miktarına göre değişir. Homojenler için, madde miktarı arasında spesifik bir oran yoktur. Bununla birlikte, kullanılan oranlara göre daha az doymuş, doymuş ve çok doymuş olarak tanımlanabilirler.
Bu noktada, homojen karışımlara ne gibi örnekler verebileceğimizi söyleyebiliriz.
Homojen karışımın örnekleri nelerdir?
Birçok madde homojen karışım olmasına rağmen, homojen oldukları anlaşılamayabilirler. Örnekleri gördükten sonra, bazı karışımların nasıl homojen olduğunu merak edeceğinizden eminiz. Bazı homojen karışımlara aşağıdaki örnekleri verebiliriz:
Hazagazozham Petrolsodedegöz Yaaramkolasikkat
“Köln homojendir? “Soru, bu konuda en çok aranan sorulardan biridir ve homojendir çünkü etil alkol, su ve kokudan oluşur.
Homojen karışımları ayırmanın yöntemleri nelerdir?
Homojen karışımları ayırmanın birçok yöntemi vardır.
Homojen karışımlarda bulunan maddeler kendi özelliklerini kaybetmediğinden, bu maddelerin ayrılabileceğini de söyledik. Bu noktada, çözünürlük farklılıkları genellikle ayrılmak için kullanılır. Homojen karışımlar için aşağıdaki üç başlıktaki çözünürlük farklılıklarına göre ayırma sürecini inceleyeceğiz:
Kristal uçları
Bu işlem katı-sıvı homojen karışımlarda kullanılır. Sıcaklık arttıkları katıların çözünürlüğünün arttığını biliyoruz. Bu nedenle, sıcak verilerek hazırlanan katı-sıvı homojen karışımların soğumasına izin verildiğinde, çözünmüş katı parça bir süre sonra tekrar çökecektir. Biz buna kristalleşme diyoruz. Bu şekilde, katı-sıvı karışımları ısıtma ile ayrılabilir. Örneğin, şekerli suyu ısıtarak kristallerde şeker almamıza neden olacaktır.
Ayrımcı kristalleşme
Bu işlem aynı zamanda katı kat homojen karışımlarda da kullanılır. Karışımda bulunan maddenin işe yaramaya iki katı sıcaklık değişimleri birbirinden farklı olmalıdır. Bu amaçla, karışım su içinde çözülür. Bu yeni karışım daha sonra ısıtılır. Azalan katıların sıcaklıkla çözünürlüğü dibe çökecektir. Bu şekilde, farklı sıcaklıklar kullanılarak, maddeler farklı zamanlarda çöker ve ayrılır. Bu yönteme ayrımcı kristalizasyon denir.
Çıkarma
Bu işlem katı-sıvı homojen karışımlar için kullanılır. Daha sonra katı veya sıvı karışıma eklenen bir çözücü yardımı ile karışımdaki maddelere birinin ayrılması denir. Şeker pancarı elde edilen şeker bu işlemin bir örneği olarak verilebilir. Bu süreçlerde huniler genellikle kullanılır.
Bunların yanı sıra, bazı homojen karışımlar için, ayırma işlemi durum değişim sıcaklıklarının farkından yararlanarak gerçekleştirilir. Karışımlarda bulunan maddelerin kaynama, erime ve yoğuşma sıcaklıkları farklı olduğundan, farklı sıcaklıklar uygulanarak karışımlara farklı sıcaklıklar uygulanabilir.
Homojen dağılım nedir?
Matematikte ve benzer alanlarda homojen dağılım kullanılmasına rağmen, ana konumuzu düşündüğümüzde homojenler ve heterojenler arasındaki farkı tanımlamak için kullanılır. Yukarıdaki homojen ve heterojen kavramların tanımlarını verdik. Homojen karışımları tanımlarken, bu karışımların her yerde aynı özellikleri gösterdiğini söyledik. Bu, bu miktarda bulunan maddelerin dağılımının, homojen karışımdan bazılarını aldığınızda orijinal karışımdaki maddelerin dağılımı ile doğru orantılı olacağı anlamına gelir.
Heterojen karışımlarda böyle bir durum yoktur. Kumlu bir su aldığınızda, aldığınız su miktarı, suyun yarısı olmasa bile, kum miktarının yarısı olabilir. Bu nedenle, homojen ve heterojen dağılım kavramları da bir benzetme aracı olarak kullanılır.
Daha fazla bilimsel terim öğrenmek için ökaryot nedir? Prokaryot hücresinden fark nedir? Makalemize de bir göz atabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın