
“Hermeneutik ne anlama geliyor?” Sorunun cevabı basitçe herhangi bir bilgi veya durumun yorumlanması olarak özetlenebilir. Felsefi olarak Hermeneutik; Kişi, metinleri ve olayları çevirerek kendisinin bir açıklaması olarak üçe ayrılır. The definition that derives from the word “hermeneuen ındaki in ancient Greek is directly related to Hermes in chronologically. In Islam, the reason why the prophets are called the Messenger of God is Hermeneutik. Explaining a situation that needs to be known in a way that other people clearly understands is the basis of the type of interpretation. In the continuation of this article, which we will descend to the origin of the concept and recognize its representatives, “Hermeneutik ne anlama geliyor? Hermeneutik nedir ve yorumlama sorunu nedir? ” Soruları ayrıntılı olarak cevaplayacağız.
Hermeneutik’in kökeni nedir?
19. yüzyılın başında metinlerde hermeneutik kullanım ortaya çıktı. Eski Yunanca kelimesi “Hermeneuein (ἑρμηνεύειν) Olu, hermeneutik kavramın kökenini oluşturur. Yorumlama veya çeviri olarak çevrilebilen bu terim, Hermes’in kendisine dayanır.
Tanrı’nın emirlerini yeryüzüne taşımaktan sorumlu olan Hermes, kendi cümlelerini ifadede kullanır. Çünkü insanların Tanrı’nın sözlerini doğrudan anlamaları mümkün değildir. Bu nedenle, Hermes tarafından kullanılan yöntem, insanlığa indirgenene kadar cümleleri basitleştirmek olarak özetlenebilir.
Hermeneutik; Sosyoloji, felsefe ve edebiyat alanında kullanılacak alanlar buldu. Özellikle, dini metinlerin revizyonu ve insan davranışıyla ilgili araştırmaların sonuçlarında, kavramı yansıtan basitleştirme yapılmıştır. Kavramın kökenine ulaştığımızda, Hermeneuia kelimesinin “açıkça açıklamak” anlamına geldiğini görebiliriz.
Hermeneutik gelişme
Martin Heidegger’in Hermeneutik’e büyük katkısı var.
Hermeneutik’in gelişimini açıklamak için, kavramı kullanan bireylerden kısaca bahsedilmelidir. Martin Heidegger bu insanlar arasında geliyor. Özellikle ontoloji (bilim bilimi) üzerindeki çalışmalarında hermeneutik kullanımda bulunan filozof, ilk çalışmalarından bu yana kavramın kullanımını yaymıştır. Tabii ki, Heidegger’in kendisi konsepti ilk ortaya koyan kişi değil. Jurgen Habermas ve Hans Georg Gadamer, dönemin ilk temsilcileri arasında.
Gadamer’ın “… çeviri, açıklama ve açıklama sanatıdır.” Söyleyerek tanımladığı kavram, bireyin kendi başına neyi anlayamayacağını anlayabileceği şekilde açıklamaktır. Filoloji ve epistemoloji ile birlikte terim, zamanın ilerlemesi ve modernizasyonu yoluyla bu yaklaşımlardan uzaklaşmıştır. Dahası, Hermeneutik’e bilim alanında bir yöntem deniyordu. Hermeneutik, tıpkı dil çevirileri gibi hem içerik hem de stil açısından ele aldığı segmente uyum sağlamalıdır. Bugün kavramın kullanımı bu işlevselliğe sahiptir.
Hermeneutik temsilciler
“Hermeneutik ne anlama geliyor?” Sorulduğunda akla gelen 3 isim: Hans Georg Gadamer, Friedrich Schleiermacher ve Jurgen Habermas.
Hermeneutik veya hermeneutik terimi özellikle araştırmacılar tarafından yararlıdır. Dini veya felsefi araştırmacılar terimi kavramları açıklamak için bir yöntem olarak ele alırlar. Hermes Origin’in hermeneutik yönteminin bazı temsilcilerini sizin için derledik.
Georg Gadamer
1900 doğumlu ve 1900’de 102 yaşında ölen Alman filozof Gadamer tanındı ve bu konudaki ilerici çalışmalarını derledi.
Çevirinin metnin kaderini belirlediğini gösteren Gadamer, açıklamanın Mücahid’in gerçeği arayan ellerine de bağlı olduğunu savunuyor. Bu nedenle, anlam yorumcunun kendisinde gizlenir. Hermeneutik hakkında yazdığı en ünlü çalışma, “Hakikat ve Yöntem, yazarın dilimize çevrilmiş diğer eserlerinden biridir:
Edebiyat nedir?
Friedrich Schleiermacher
Schleiermacher, yorumlamanın inceliklerini araştıran ve bunu dini metinlerin tasvirlerinde bir yöntem olarak kullanan Alman teoloji bilim adamı ve filozofudur. Hermeneutik kavramı dini anlamda ele alan ilk insanlardan biridir.
18. yüzyılın sonunda doğan idealist filozof, Aydınlanmanın destekçilerinden biriydi ve ölüm zamanına kadar doğduğunu düşündü. Bununla birlikte, Schleiermacher’ın aydınlanma hareketlerine karşı tutumu doğrudan Hıristiyanlığın ve Protestanlığın uzlaşmasının üstesinden geldi. Filozofun yeni antlaşma bilgini olarak bilinen en ünlüleri şunlardır:
Diyalektik (1811) Din Üzerine: Kültürlü Despizers’a Konuşmalar
Jurgen Habermas
Hermeneutikler aracılığıyla eylem uygulamalarını bir iletişim yöntemi olarak tanımlayan modern-Marksist Alman sosyolog ve filozof Habermas, kitleleri etkilemek istiyor. Açıklamalarını doğrudan halka açıklayan Jurgen Habermas’ın bazı eserleri aşağıdaki gibidir:
“İdeoloji” olarak teknik ve bilimsel bilimlerin mantığı üzerine kamusal alanın yapısal dönüşümü
Wilhelm Dilthey
İnsan bilimlerine ve doğa bilimlerini iki farklı fenomen olarak ele alan ve farklılıklarını açıklamayı amaçlayan Wilhelm Dilthey, 19. yüzyılda bir Alman filozof. En bilinen eserlerden bazıları:
Hermeneutik ve Teneke Bilimler Şiiri ve Deneysel Eserleri
Sosyolojik olarak hermeneutik analiz
Hermeneutik analizler sosyolojik terimler açısından da yapılmıştır. Peter Winh, “İlkel Bir Toplumu Anlamak” başlıklı makalesinde, bilimin faydalarını sihir olarak gören ve bu nedenle bilime inanmak yerine büyüye inanan ilkel bir topluluk olan Nozlands’dan bahsetti. Winh’in makale sırasında Hermenem’i kullanması, Azande toplumunun inançlarını olduğu gibi kabul etmek ve onu bilimle karşılaştırmamak için ifadesi ile gerçekleştirildi. Görüldüğü gibi, yorum terimi, bir yöntem olarak, gerçeklerle birlikte kabul etmeyenlere izin verir.
Felsefi meselelerle ilgileniyorsanız, sezgisellik nedir? Makaleye de bakmalısınız.
Bir yanıt bırakın