
Cumhuriyet ve demokrasi kelimeleri birbirine yakın iki kelime gibi görünse de, aslında birbirlerinden farklıdırlar. Tarihle ilgilenen herkesin sık sık sorduğu sorulardan biri “Her Cumhuriyet Demokratik mi? “Bu sorunun cevabı, bazı cumhuriyetlerin farklı olmasıdır.
“Çoğulcu demokrasi nedir?” Makalemizle de ilgilenebilirsiniz.
Demokrasi ve Cumhuriyet nedir?
Tarihle ilgili olanların ilk sorusu bu konuyu soracaktır.Demokrasi ve Cumhuriyet Nedir? “Kararların halkın ve halkın halkı tarafından verildiği bir demokrasi biçimidir.
Cumhuriyet ve Demokrasi arasındaki fark
Demokrasi ve Cumhuriyet farklı kavramlardır.
Birbiriyle ilgili iki kavram Cumhuriyet ve demokrasinin farkı kısaca İfade edilirse, aşağıdaki cümleler söylenebilir. Dünyadaki tüm eyaletlere baktığımızda, tüm bu devletlerin demokratik olarak gerçekleştirildiğini söyleyemeyiz. Bazı eyaletlerde Cumhuriyet tarafından yönetilmemesine rağmen, halkın demokratik olarak gerçekleştirildiği görülebilir. Bazıları cumhuriyet kavramına dahil edilmesine rağmen, anti-demokratik bir devlet yapısı olduğu gözlemlenebilir. Cumhuriyet ve demokrasi arasındaki farklılıklar durumunda Söylendiğinde, aşağıdaki sorunlar göze çarpıyor:
Demokrasi kelimesi eski Yunanlılar tarafından türetilir. Halkın kendi iradesi tarafından yönetilen yönetim biçimine demokrasi deniyordu. Buradan demokrasinin halkın kararları tarafından yönetilen bir devlet yönetimi biçimi olduğunu anlıyoruz. Öte yandan Cumhuriyet, bireylerin haklarının öne çıktığı bir hükümet biçimidir. Bu iki kavram arasındaki en büyük farktır. Devlet tarafından yönetilen eyalette, halkın görevi oy pusulasında sona ererken, devleti oybirliğiyle demokrasi sisteminde oybirliğiyle seçen insanlar. Demokrasi tarafından yönetilen eyalette verilecek her kararda, halk fikri dikkate alınır.
Yukarıda belirtilen farklılıklar, Cumhuriyet ve Demokrasinin en belirgin farklılıkları olarak tanımlanmaktadır. Genellikle birbirinin yerine kullanılan bu iki kavram aslında iki farklı hükümet biçimidir. Bu farklılıklara ek olarak, iki tür yönetişimin ortak noktaları vardır. Demokratik Cumhuriyet kavramı, ortak payda karşılaştıkları konular nedeniyle ortaya çıktı.
Demokratik Cumhuriyet nedir?
En sık kullanılan kalıplardan biri Demokratik Cumhuriyettir. Tarih kitaplarında sıklıkla karşılaşılan bu kavram hakkında akla gelen ilk soru, “Demokratik Cumhuriyet nedir?” soru. Demokrasi ve Cumhuriyet kombinasyonunun bir sonucu olarak elde edilen Demokratik Cumhuriyet, bu iki hükümet biçiminin ilkelerinin buluştuğu bir hükümet tarzıdır. Kısacası, Demokratik Cumhuriyet, iki farklı yönetim biçiminin ortak ilkelerine hükmetmeye çağrılır. Demokratik Cumhuriyet’in en önemli ilkesi İki uygulama biçiminin herhangi birinin egemenliği eksikliğidir. Her iki idarede ortak ilkelerle yönetme ilkesini benimsemiştir ve iki farklı yönetim biçimini temsil etmiştir.
Demokratik Cumhuriyet tarafından resmi olarak yönetilen ülkeler
Demokratik Cumhuriyet’in ifadesi çok az ülkede resmi olarak kullanılmaktadır.
Demokratik Cumhuriyet, Demokrasi ve cumhuriyet arasındaki ilişki Sonuç olarak doğdu. Bugün, birçok ülke bu sistem tarafından yönetiliyor. Bu ülkelerin bazıları;
Kongo Kore Demokratik Cumhuriyeti, Demokratik Cumhuriyet Demokratik Halkı, Federal Demokratik Nepal Cumhuriyeti, Federal Demokratik Etiyopya Cumhuriyeti, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti’dir.
Yukarıda bahsedilen ülkeler resmi olarak Demokratik Cumhuriyeti ile Goden ülkeleri arasındadır.
Atatürk’in Cumhuriyet hakkındaki görüşleri
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1923-1938 yılları arasında başkan olarak görev yaptı. Atatürk’in Cumhuriyet hakkındaki görüşleri Ve sözleri:
“Çağdaş bir cumhuriyet kurmak, ulusun insanca nasıl yaşayacağını bildiği ve neye bağlı olduğunu öğrenmesi anlamına geliyor.” Kelimenin sahibi Atatürk’dir. Atatürk, Cumhuriyet’in insanlığa yaşam nedenini ve cumhuriyetle ne yaşaması gerektiğini öğreteceğini açıklamak istedi. Türk ulusunun Cumhuriyetçi yönetim şeklinde yaşayabileceğini açıkladı. Türk ulusunun yaşamının ve düşünce tarzının en uygun yönetiminin cumhuriyet olduğunu ve ulusun cumhuriyetle gelişeceğini söyledi.
Atatürk, Cumhuriyet’in ücretsiz olarak kazanılmadığını ve bu yönetimin zayıf olmadığını söyledi. Cumhuriyeti kazanmak için askerlerimizin çoğunu kaybettiğimizi ve onu savunmak için hayatla çalışmak zorunda olduğunu belirtti.
Sık sorulan sorular
Bir ülke bir cumhuriyet olduğu için demokratik mi olarak kabul ediliyor mu?
Bir ülkenin bir Cumhuriyet olması otomatik olarak demokratik olduğu anlamına gelmez. Cumhuriyet olmak, yönetimdeki insanlar tarafından seçilen temsilcilerin bir sistemdir. Ancak, bu temsilcilerin ne ölçüde seçildiği ve halkın karar sürecine ne ölçüde katıldığı demokratik olup olmadığını belirlemektedir.
Demokrasi ve Cumhuriyet örnekleri nelerdir?
Demokratik cumhuriyetler genellikle insanlar tarafından seçilen temsilciler ve aynı zamanda insanların büyük ölçüde karar verme sürecine katıldığı temsilciler aracılığıyla yönetilir. Örneğin, ABD ve Almanya demokratik cumhuriyetlere örnektir. Öte yandan, İran gibi ülkeler, halk tarafından seçilen temsilciler tarafından yönetilen cumhuriyetlerdir. Bununla birlikte, genellikle demokratik standartlardan yoksun oldukları düşünülmektedir.
Demokratik olmayan bir cumhuriyet ne anlama geliyor?
Bu tür sistemlerde insan haklarına saygı eksiktir. İfade, toplantı veya basın özgürlüğü gibi temel demokratik değerler baskı altındadır. Yöneticiler insanların büyük bölümlerini temsil etmez. Bu koşullar genellikle totaliter ve otoriter rejimlerde görülür.
Bir yanıt bırakın