
Güneşin tüm medeniyetlerde rolü reddedilemeyecek kadar yüksektir. İnsanlık tarihi boyunca hemen hemen her toplumda tanrı olarak görülen güneş, dünyamızdan 150 milyon km uzaklıktadır. Aynı zamanda, dünyamıza en yakın yıldız olarak kaydedildi. Dünyamızı aydınlatan ve ısıtan güneşimiz hakkında ne kadar biliyoruz? Örneğin, “Güneş kaç yaşında?” Biliyor muyuz?
Kısa ve anlaşılabilir bir şekilde koymak için, güneşin büyüklüğü dünyamızın büyüklüğünün 109 katıdır. Güneşin yaşı 4.603 milyar. Bununla birlikte, bu yaş güneş yılına göre hesaplanır, bildiğimiz yılın hesaplanmasına göre değil. İnsanlar 1 yıl hesaplarken, dünyayı bir kez güneşin etrafında döndürüyoruz. Bu sefer bizim için oldukça uzun, güneş için çok kısa.
Güneşin önemi
Güneş o kadar önemli ki, bazı toplumlar onu Tanrı olarak görüyor.
Tüm dünyada hayatta kalma görevini düşündüğümüzde, güneşin dünyadaki canlılar için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Güneşten yayılan devasa enerji, canlı yaşamına devam etmek için dünyamıza gelir. Bunu fotosentez yoluyla yapar. Güneşin bir yıldız olduğunu söyledik. Dünyamızın en yakın yıldızı olarak bilinen Gazuş, Samanyolu’ndaki 200 milyar yıldızdan biridir.
İnsanlık tarihi boyunca, güneşin her zaman önemli bir rolü olmuştur. Bazı topluluklar güneşi bir tanrı olarak görürken, bazı toplumlar güneşten korkarlar. Bu nedenle, birçok topluluk Güneş’e farklı isimler verdi. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
Yunanlılar: HeliosRomanlar: Solİngiliz: Güneş sistemi. “Türkçe güneş sistemi olan güneş sistemi Olan, romanlar tarafından kullanılan kelimeden geliyor.
Güneşin önemi neredeyse anlatmakla bitmez. Çünkü dünyada canlıların varlığı güneşe doğru ilerliyor. Örneğin, güneş tarafından dünyaya verilen enerji sayesinde bitki örtüsü gelişmeleri ve hayvanlar beslenme kaynaklarına erişebilir. Güneş olmasaydı, bu zincir muhtemelen hayatta olmazdı. Güneş çok önemli olduğundan, güneşin kaç yaşında sık sık sorulduğu sorusu.
Güneş neyden oluşur?
Güneş çoğunlukla hidrojenden oluşur.
Güneşin oluşumunda, 4.5 milyar yıl boyunca parlaklık ışığı olduğu bilinen birçok yoğun gaz vardır. Güneş sistemindeki diğer yıldızlarla karşılaştırdığımızda, güneşin en büyük yıldız olmadığını, diğer yıldızlara kıyasla büyük bir yıldız olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın yarıçapının 109 katı olan bu devasa yıldız, güneş sistemi kütlesinin %99,86’sını da oluşturmaktadır.
Güneş oluşumunda hidrojenin %70’i, %28 helyum, %1.5 karbon, azot ve oksijen ve %0.5’lik diğer elementler.
Güneş hakkında bilgi ediniyorsanız, güneşin ve güneş sisteminin evrimine de bir göz atabilirsiniz.
Güneş dünyamızdan ne kadar uzakta?
Güneş dünyamızdan 149.000.000 km uzaklıktadır.
Güneşle ilgili sorulardan biri, güneşten dünyamızdan ne kadar uzakta. Çünkü, dünyamıza en yakın yıldız olduğu için, güneşten ve diğer göksel bedenlerden daha samimiiz. Güneş dünyamızda o kadar yakın olmasaydı, dünyadaki canlılık mümkün olmazdı.
Güneşin dünyamıza olan mesafesi tam olarak 149.000.000 km’dir. Her gece birçok yıldız görmemize rağmen, bu yıldızlardan güneşin farkı nedir? Güneşin diğer yıldızlardan farkı, dünyamıza yakınlığıdır. Diğer yıldızların dünyamıza yakınlığı ışık yılları ile hesaplanırken, güneşin dünyamıza yakınlığı ışık dakikalarıyla hesaplanır. Örneğin, güneşin dünyamıza olan mesafesi 8 ışık dakikasına eşittir. Başka bir deyişle, güneşten çıkan ısı ve ışınlar 8 dakika 20 saniye sonra dünyamıza gelir.
Güneşin parçaları nelerdir?
Güneşin 6 bölümü var.
Güneşin çeşitli gazlardan oluştuğundan daha önce bahsetmiştik. Güneşin parçaları nelerdir?
Güneşin iç ve dış bölgeler de dahil olmak üzere 6 bölgesi vardır. İç bölgeler arasında aşağıdaki bölümler var:
Ayçiçeği tohumu: Adından da anlaşılacağı gibi, güneşin merkezini oluşturan çekirdek, yarıçapının %25’ini kapsar.Radyasyon Bölgesi: Güneşin çekirdeğinin çevresini kapsar.Isı mı Bölge: İç katmanlar arasında en dışta bulunur.
Güneşin dış bölgeleri aşağıdaki gibidir:
Fotosphere: Dünyamızdan görebileceğimiz nokta olan fotoğraf, güneşin dış atmosferinin iç kısmını oluşturuyor.Kromosfer: Fotoosfer ve Corona arasındaki bölgeye verilen isimdir.Taç: Güneşin en sıcak bölgesi olan Korona da en dış bölgede yer almaktadır.
Dünyamız için hayati önemi olan güneş, hayatımızın varlığında önemli bir rol oynamaktadır. Tarih boyunca çeşitli anlamlara dayatılan bu devasa yıldız, bazı topluluklarda Tanrı olarak görülürken, bazı toplumlarda bir korku figürü olarak görülüyordu. Bununla birlikte, her iki anlamda da göz önüne alındığında, özellikleri nedeniyle her zaman biliniyordu.
Uzay bilimi ile ilgileniyorsanız, kaç gün uzaya gidecek? Başlıklı makalemizi incelemenizi öneririz.
Bir yanıt bırakın