
Yetki, insanları herhangi bir konudaki bir şeyin yeterlilik seviyesi konusunda ikna ettiğinizde, kendi kendine verdiği kullanım gücüdür. Bu tür otorite Max Weber tarafından 3 farklı türe ayrılmıştır. Bu çeşitlerden biri geleneksel otoritedir. Peki Geleneksel otorite nedir? Geleneksel otoritenin savunucuları kimlerdir?
Geleneklere, geleneklere saygı duyulduğu ve sosyal düzende değişikliklerin olduğu toplumlarda geleneksel otorite sıklıkla görülür. Geleneksel otorite ve toplumlarda topluma bu özellik ile inanç ana güç kaynağıdır.
Geleneksel otorite nedir?
Max Weber, 3 temel çalışma ile otoriteyi değerlendirir.
Max Weber, otoriteyi 3 tipte ayırır. Bu çeşitler aşağıdaki gibidir:
Otorite Geleneksel Otoritesi
Weber tarafından ayrılan bu 3 otorite birbirleriyle ilişkili olsa da, aslında farklı sistemlere sahiptir. Bu makalede, geleneksel otoritenin ne olduğunu ve savunucuların nasıl özellikleri olduğunu tartıştık. Makalemizin geri kalanını okuyarak, geleneksel otorite hakkında bir fikriniz olabilir.
Otorite türlerinin ilki olan geleneksel otorite, uzun zaman önce kurulan geleneklere ve geleneklere olan bağlılığı ifade eder. Son zamanlarda, geleneksel otorite hakkında birçok soru sorulmuştur. Bunlardan en çok sorulan en çok sorulan “Geleneksel otorite nedir?“Soru. Bu sorunun cevabını makalemizin devam etmesinden öğrenebilirsiniz.
Bir toplumda yaşayan insanlar, ataları yaptıklarını yaparsa ve gelenekleri ihlal ederse bir otoriteye uyum sağlar. Bu otorite geleneklere bağlı olduğundan, buna geleneksel otorite olarak da adlandırılır. Geleneksel otoritenin bir özelliği, arkasında yasal bir yaptırım olmamasıdır. Bu otoritenin örnekleri bazı tarif sayfaları aracılığıyla bulunabilir.
Max Weber, özellikle Orta Çağ’da siyasi sistemlerin çoğunun geleneksel otoriteye sahip olduğunu söylüyor. 21. yüzyılın başında, Suudi Arabistan, Fas ve Kuveyt’in siyasi yöntemleri geleneksel otoriteye örnektir. Sanayileşmede yaşayan bazı ülkelerde bu sistemler hala geçerlidir. Örneğin, İngiltere, Belçika, Hollanda ve İspanya bu ülkeler için örnek olarak verilebilir. Yazılı bir anayasa olmayan ülkelerin geleneğe dayalı bir sistemi vardır.
Geleneksel otoritenin savunucuları kimlerdir?
İnsanlar “Geleneksel otorite nedir?“Sorunun cevabını bulduktan sonra, bu otoritenin savunucularının kim olduğunu merak ediyor. Geleneksel otoriteyi savunan insanlar, atalarının yaşamlarına göre belirlenen kuralları ileri nesillere aktarmak istiyorlar.
Geleneksel otoritenin savunucuları genellikle dogmatik veya inatçı bir kafa yapısına sahiptir. Örneğin, yanlış da olsa geleneklerine uygun olduklarını iddia edebilirler. Yanlışları bile doğru bir şekilde savunan bu kişilere her zaman doğru olmadığı ve bazen değiştiği öğretilmelidir. Ancak bunun çok kibar ve anlayışlı bir dilde yapılması gerekiyor. Çünkü dogmatik ve inatçı denemeler ters bir reaksiyon yaratabilir ve çalışmanız daha da zorlaşır.
Geleneksel otoritenin savunucularını, kuralların her zaman doğru olmadığını açıklamak çok önemlidir. Aksi takdirde, yanlış olan geleneksel kurallar, nesilden nesile aktararak aynı sorunu yaşamaya devam edecektir. Bunun için insanlara geleneksel otoritenin her zaman doğru olmadığı konusunda her zaman doğru olmadığını göstermek gerekir.
Sık sorulan sorular
Max Weber’in otorite türleri nelerdir?
Max Weber otoriteyi 3 türde ayırır: geleneksel otorite, karizmatik otorite ve demokratik otorite.
Geleneksel otorite için doğru olan nedir?
Geleneksel otorite kapsamında; Yasama, yürütme ve yargı yetkileri tek bir kişide toplanır. Konuşma hakkı veya fikir özgürlüğü yerine güce sahip olanların sözü dikkate alınır.
Geleneksel otoritenin kurucusu kimdir?
Geleneksel otorite Max Weber’in genişlemelerinden biridir.
Bir yanıt bırakın