
Fosfor toprakta organik bir bileşendir. Sürekli ekim veya toprağın kaybı fosfor eksikliğinin ortaya çıkmasına yol açar. Eksiklik durumunda, istenen verimlilik bitkilerden elde edilemez. Çeşitli hastalıklar, verim kaybı, bitkilerin zayıflaması en yaygın problemlerdir. Bu gibi durumlarda, bitkiler için uygun içeriğe sahip gübrelerle destek yapılmalıdır.
Gübre şeklinde fosfor ne yapar?
Piyasada farklı markaların çeşitli gübreleri vardır. Farklı katkılara sahip doğal fosfor gübre veya gübreler, bu eksikliğin bitkilerdeki ortadan kaldırılmasına izin verir. Genel olarak, fosforun faydaları aşağıdaki gibidir;
Bitkilerin dayanıklılığını arttırır. Doğada hastalıklara ve zararlılara karşı direnç sağlar. Kök Decay gibi birçok soruna çözüm sunar.
Fosfor filizlenmeden hasat dönemine kadar tüm aşamalarda destekleyicidir. Türkiye’de patates ve buğday gibi birçok üretim problemi olan ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bitkilerde fosfor eksikliği nasıl çözülür?
Bitkinin gelişimi ve hızlı büyümesinde etkili olan fosfor, büyüdükçe dayanıklılığını arttırır ve güçlendirme üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Bitkilerdeki fosfor eksikliği ürün analizi ile belirlenebilir. Ekim ayından önceki toprak muayenesi, gerekli mineraller için üreticilere bilgi sağlar. Böylece, ekimden önce ve sonra yetiştirilecek ürünlerin nasıl bakılacağı belirlenir. Fosfor eksikliği, ekimden sonra bitkilerin gelişimi ile tespit edilir. Bu gibi durumlarda, uygun gübrelere destek yapılmalıdır. Eksiklik belirtileri aşağıdaki gibidir;
Özellikle genç yapraklarda, açık, canlı yeşil renk görülmez. Bitkiler daha karanlık ve cansızdır. Akarlar olması gerekenden çok daha küçük kalır. Ürünlerin çoğu çeşitli hastalıklarda görülür.
Bazı bitkilerde fosfor eksikliği çok açık görülebilir. Bagajdaki kızarıklık veya patateslerde pembe çürümeler mısırdaki en önemli belirtilerdir.
Bitki yetiştirme gibi konularla ilgileniyorsanız, bitkilerin sağlıklı büyümesi için ne gerekiyor? Makalemize bir göz atmanızı öneririz.
Fosfor gübreleri ne zaman verilir?
Gübrelerden en iyi verimliliği elde etmek için ekim sırasında uygulanmalıdır. Gübre geç dönemde geç verilecek, etkinin azalmasına yol açar. Dikim ile uygulama yapılmalı ve kök derinliği azaltılmalıdır. Böylece, bitkilerin filizlenmesinde ve büyümesindeki sorunlar kolayca aşılabilir. Gübre uygulama programı, ürünlere göre aşağıdaki gibidir;
ÜrünUygulama SüresiTekrarPre -Cerial veya Ekim ayında seferde seferde keşif sırasında ve hasattan sonra hasat sonrası
Uygulamalar toprak yapısına ve gübrenin uygulanması gereken ürüne bağlıdır. Bu nedenle, üreticilerin gübre uygulamalarındaki uzmanlardan destek alması önerilir.
Bir yanıt bırakın