
Sosyal yaşamın ana faktörü iletişimdir. Bireyler erken yaşlardan itibaren birbirlerini daha iyi anlamak için diyalog içindedir. Bu noktada, bazı iletişim sorunları ortaya çıkabilir. Çocuklarının düşüncelerini birbirleriyle paylaşamayacağını fark eden ebeveynler, “Fonolojik bozukluk nedir?” Soruyu sorarak kapsamlı bir cevap ararlar.
Çocuklarda konuşma ve ses bozukluğu olarak kabul edilen fonolojik bozukluk, ses kabiliyetinin yeterince gelişmiş bir parçası olarak görülmektedir. Konuşma sırasında gereken kelimelerin üretilmemesi, sağlıklı bir iletişimi olumsuz etkileyen faktördür. Farklı şekillerde denilen bu bozukluk, erken yaşta fark edildiğinde tedavi edilebilir. Sorun, alandaki bir psikolog uzmanlarıyla görüşerek tamamen ortadan kaldırılabilir.
Fonolojik bozukluk nedir?
Fonoloji; Bir dilde kullanılan konuşma seslerini ve birleşik seslerin tüm kurallarını inceler. Genel olarak, iletişim temelini ele alan bir bilim dalı olarak görülmektedir. Ses ve beden dilinin tonuna ek olarak, üretilen kelimelerin doğru telaffuzu sağlıklı bir iletişim için çok önemlidir. Ancak, genç yaşta konuşma zorluğu çeşitli sorunlar getiriyor.
Fonolojik bozukluğa çocuklarda görülen ve konuşma sırasında deneyimli problemler denir. Üretilen kelimelerin yanlış yapısının neden olduğu bu sorun, iletişimin zayıflamasına neden olur. Artikülasyon bozukluğu olan ortak noktalar vardır, bu da bireyin konuşurken bazı sesleri ifade etmesine neden olur. Bununla birlikte, bu kelimenin ses repertuarında yokluğundan kaynaklanan bir sorundur, kelimenin yanlış oluşumu değil.
Artikülasyon nedir?
İletişim üzerinde büyük etkisi olan fonolojik bozukluk, bazı harflerin yetersizliği gibi durumlarda ortaya çıkar.
“Eklem nedir ve nasıl ortaya çıkıyor?” Soru, birçok insanın merak ettiği konulardan biri. Başka bir deyişle, konuşmadaki organların konuşmasındaki organlar, düzenli ve ardışık hareketlerle sesler üretmesidir. Çeşitli motor hareketleri içerir. Bazı sesler üretmeye çalışırken bu konuda zorluk çekerek çocuğun zorluğu denir. Seslerin doğru bir şekilde oluşturulmamasının ana nedeni budur.
Eklem bozukluklarında, kişi doğru konuştuğu dilin bazı seslerini üretemez. Kelime hatalarında iletişim kuran insanları anlamak zorlaşır. Bu bozukluk, yanlış öğrenme veya konuşma şekillendirme sırasında artikülatör adı verilen bölgedeki anatomik -fizyolojik eksikliklerden kaynaklanabilir. Bu sağlık sorunları dil, küçük dil, diş ve dudaklardaki yapısal farklılıklardan kaynaklanabilir. Damaktaki anormallikler, işitme bariyerleri, nörolojik problemler veya oral kas sisteminin işlevini yerine getirememe de meydana gelebilir.
Fonolojik bozuklukların belirtileri nelerdir?
Fonolojik bozukluğu olan kişilerde, bazı konuşma sesleri azalır, yerinden edilir veya ilgili kelimelere dahil edilir. Örneğin, kamyonlar yerine ” Kaymon ” gibi kötüye kullanım bulunur. Öte yandan, seslerin sıralanmasında ve seçilmesinde hatalar söylenen kelimelerdeki hatalar oluşur. Bu durumda, fonolojik bozuklukların çeşitli belirtileri vardır:
Fonolojik rahatsızlık seslerinin uyumsuz bir şekilde kullanılması, vurgu ve tonlama yanlış yerlerde yapılır, ‘ç, r, t, z’ gibi harfler, uygun yaş seviyelerinde söylenemez, başlangıçta veya sonunda harflerin okunması ve bazı harflerin üretilmemesi gerçeği.
Tüm bu semptomlar fonolojik problemlerin bir göstergesi olarak görülür. Bu durum, evde, okuldaki veya yaşamın diğer yönlerinde eksiklik nedeniyle çocuğun hayatını olumsuz etkiler. İletişimde oldukları bireyler, bu rahatsızlığı olan insanların konuşmalarını anlamakta zorluk çekerler.
Fonokolojik farkındalık nedir?
Çocuklarının iletişim kurma becerilerinde görülen sorunlar hakkında bilgi almak isteyen ebeveynler, “Fonokolojik farkındalık nedir?” Konuya dönüyorlar. Fonolojik farkındalık, cümlelerin kelimelerden ve hecelerden oluştuğunu fark etme yeteneği olarak alıcı tarafından ifade edilir. Kelimelere dayanan bu farkındalık, farklı görev aşamalarıyla daha küçük parçalara ayrılır. Bu bağlamda, fonolojik farkındalık becerileri üç alt dalda incelenir:
Basit Seviye: Cümlelerin kelime ifadelerine bölerek ilerleyeceğini fark etmek:
Fonolojik gelişme, yetişkin bireylerde görülen fonotik konuşma özelliklerini elde etmektir. Bu gibi durumlarda, her çocuğun gelişim açısı açısından birbirleri arasında farklılıklar vardır. Fonokolojik farkındalığı olan bireyler okuryazarlıkta gelişir. Diğer akranlara göre büyük bir avantajı var. Bu genel argüman kapsamında, okula başlamadan önce ölçülen becerinin gelecekteki zamanları etkilediği görülmektedir.
Fonolojik bozukluk belirtileriniz olduğunu düşünüyorsanız ve nasıl düzelteceğinizi merak ediyorsanız iletişim becerileri nelerdir? Nasıl iyileştirilir? Çalışmamız sizin için !!! Ayrıntılara ve bilgilere göz atabilirsiniz.
Fonolojik bozukluk nasıl tedavi edilir?
Fonolojik bozukluk, bir doktorun gözetimi, egzersizler ve dikte eğitimleri altında eğitim alarak tedavi edilebilir.
Her ne kadar sözde fonetik bozukluklar yaş ilerlemesi ile kontrol edilmesine rağmen, tamamen tedavi edilmesi çok önemlidir. Özellikle çocuklukta, bu sorunun farkında olmak ve çözümlere ulaşmak büyük psikolojik ve fiziksel öneme sahiptir. Diğer konuşma problemlerine benzer şekilde, psikolojik bir bozukluk olarak görülen fonolojik bozukluk tedavisi kapsamında ilaçlar tercih edilmez. Alanlarındaki çeşitli terapiler ve uzmanlar tarafından farklı yöntemler uygulanır.
Fonolojik bozuklukları olan çocuklarda, hastalığın seyrine göre farklı boyutlarda tedavi yöntemleri uygulanır. Basit durumlarda, diksiyon kursları genellikle düzenli egzersizlerle tercih edilir. Bununla birlikte, daha ileri problemlerde, testler dil ve konuşma terapisti tarafından yapılır ve rahatsızlık sonucu değerlendirilir.
Yapılan sınavlara göre, kişi tarafından kullanılan sesler ve üretilen harfler tanımlanır ve bunun için tedavi başlatılır. Bu sorunları çözmek için ne yapılabilir?
Düzenli egzersizler yapılmalıdır.
Tedaviler, zamanla geçmeyen fonolojik bozukluğun tedavisinde uzman bir psikologun gözetimi altında uygulanmalıdır. Tüm bu seçenekler göz önüne alındığında, seslerin üretilemeyeceği fonolojik bozukluklar kontrol edilebilir. Bireyin nörolojik-fizyolojik varlığının yanı sıra, ailenin desteğine, sorunun ciddiyetine ve çocuğun yaşına bağlı olarak süreçte farklılıklar yaşanabilir. Bununla birlikte, genel olarak, erken yaşta fark edilen konuşma problemlerinde oldukça olumlu sonuçlar elde edilebilir.
Bir yanıt bırakın