Fatih Harbiye Roman İncelemesi, Konusu ve Geniş Özeti

Fatih Harbiye romanı Peyami Safa’nın en önemli eserlerinden biridir. Yazar kitabını 1931’de yazdı. Yeni türde yazılan çalışma, Türkiye edebiyatındaki Doğu-Batı meselesiyle en iyi ilgilenen eserlerden biri. Fatih Harbiye Kitabı Konuİstanbul’un Fatih Bölgesi Doğu Harbiye ve Beyoğlu Bölgesi Batı Medeniyetini temsil eder. Romanda, bu iki medeniyet arasındaki ikilik ve farklılıklar okuyucuya etkileyici ve sürükleyici bir dille açıklanmaktadır. Fatih Harbiye Roman İncelemesi makalemizde, kitaptaki detayları sunmayı amaçladık.

Tanzimat döneminden sonra ulusal mücadele yıllarında alevlenen Batılılaşmaya karşı Türk halkına ve topluluklarına karşı dönemin etkisiyle ilgilenen kitap, Türkiye’nin Batılılaşma tarihi hakkında bilgi okuyucuya açıkça aktarıyor.

Fatih Harbiye Kitap Özeti

Kitabın yarısı Harbiye’de belirtilmiştir.

Fatih Harbiye Roman Analizi Ve onun geniş özeti aşağıdaki gibidir. Romanın kahramanı Neriman, lisesi sırasında tanıştığı ve yaklaşık yedi yıldır birlikte olduğu erkek arkadaşı Şinasi’den uzaklaşmaya başladı. Artık erkek arkadaşı Şinasi tarafından bilinen Neriman değil. Giyim de dahil olmak üzere tüm zevkleri hem çevresine hem de sınıflarına yansır.

Neriman’ın değiştiği bu dönemde Doğu Medeniyeti ile ilgili her şeyden nefret eder ve karşılığında Batı medeniyetine ait olan her şey için ilgi, sevgi ve hayranlık vardır. Aslında, bu yüzde, İstanbul’daki batı izlerinin çoğuna sahip Beyoğlu Bölgesi ile daha fazla ilgileniyor. Bulduğu her fırsatta Beyoğlu’ya bir tramvay ile gider.

Neriman, Beyoğlu’da yaşayan zengin bir aile çocuğu olan Macit ile Beyoğlu’ya giderken büyük bir sevgi hissettiği Macit ile tanışır. Macit artık Neriman’ın gözlerinde Batı medeniyetini temsil eden bir adam. Böylece ona daha fazla dikkat ve sevmeye başlar. Hatta hayatında ilk kez Şinasi’ye yalan söylüyor ve Macit ile buluşmaya gidiyor. Daha sonra, Şinasi Neriman’ın bu yalanlarını anlıyor ve ikili iyi kırıldı. Neriman sanki Batı medeniyetinin izlerinin çok olduğu Beyoğlu bölgesine giderken hapishaneden kaçmış gibi. Beyoğlu onun için bir Avrupa şehri gibidir. Fatih Bölgesi, Orta Doğu’daki modern şehirlerden farklı değildir.

Topa Davet

Beyoğlu, işte Batı medeniyetini simgeleyen yerdir.

Bir gün, okulun yakın arkadaşı olan Neriman ve Fahriye, Beyoğlu’yu ziyaret ederken Macit ile karşılaşırlar. Macit Neriman’ı görür görmez, onu Beyoğlu’nun zengin olduğu bir topa davet eder. Neriman bu durumdan çok memnun. Topa çok katılmak istiyor. Bu nedenle, son değişen tutumu nedeniyle, babası Far Bey Bey’den izin almaya karar verir. Bunun için her şekilde deneyerek gözlerine girmeye çalışır. Örneğin, mutfağa girmekten hoşlanmayan Neriman mutfağa girer ve babasının sevdiği tüm yemekleri yapar. Babasının böyle sevdiği davranışlarla gözlerine girer.

Neriman evde bir kızın rollerine girmeye çalışır, ancak aslında akşamları o evde durmaya tahammül etmez. Minarelerden dua çağrısının seslerinden, evde lavanta kokusundan, sokaktan geçen satıcıların seslerinden nefret ediyor. Ancak Neriman, daha önce tüm bu durumları seven biridir.

Şinasi ile yüzleşme

Neriman hayatına hangi yönde ilerleyeceğine karar veremez.

Neriman tekrar bir akşam erkek arkadaşı şinasi sorgular. Şinasi ile geçmişte çok iyi olduğunu ve Beyoğlu’ya gittikten ve Macit ile tanıştıktan sonra olduğunu düşünüyor. Bu düşüncelerden sonra, hala Şinasi’yi sevebileceğini ve ona bir şans daha verebileceğini fark ediyor. Daha sonra, bir gün babası Faiz Bey, Şinasi Home adını verdiğinde ona gider. Şinasi ile aralarındaki bu soğukluk konuşuyorlar. Ancak Şinasi, Neriman’a çok dokunan kelimelerin ve Neriman’ın bu durumdan çok üzüldüğünü söylüyor.

Şinasi koluna girer çünkü Neriman’dan önce sinir bozucu bir arıza geçirdi ve bu olaydan sonra tekrar geçirebilirdi. Neriman bu duruma kızıyor ve kolunu hemen çekiyor ve onu seviyor. Bu durumdan çok korkan Şinasi, onu eczaneye ve sonra evine götürür. Burada, Neriman’ın babası Şinasi, çok sert bir tepkiler yaptı ve onlara hemen evlenmeleri gerektiğini söylüyor. Şinasi bu evliliği kabul ediyor.

Fuar Bey daha sonra bu evlilik meselesini kızı Neriman’a açtı. Neriman, babasına uzun zamandır Şinasi ile birlikte olduğunu, onu sevdiğini ve bu evliliğe olumlu baktığını söyler. Ancak, bir veya iki ay istiyor çünkü babasından karışık duygular olduğunu düşünüyor ve başını toplaması gerektiğini düşünüyor. Bu konuşmanın ardından top sorununu babasına açmaya karar verir. Babasına bir baloya davet edildiğini ve tüm arkadaşlarının orada olacağını söyler. Babası Neriman’a Şinasi ile gitmesi şartıyla izin verir.

Neriman’ın gerçekleri anlaması

Neriman her şeyi anladığında, büyük bir üzüntü alır.

Bir gün, Şinasi arkadaşı Ferit ile tanışır ve Neriman’ın çok değişmesinden endişe eder. Ferit Dee ona Neriman’ın Macit ile buluşmasını önlemesini söyler. Bu konuşmadan sonra, Şinasi’nin tüm fikirleri değişir. Neriman ve Macit’in onu tekrar görmemesine karar verir ve topa gitmeye ikna olurlar.

Neriman’ın baloya gitmek için bir elbiseye ihtiyacı var. Bunun için, bunun için bir fikir edinmek için Şişli’ye gider. Ancak burada dinlediği olay Neriman’ın hayatının tamamen değişmesine neden oluyor.

Etkinlik şu şekildedir: “Zavallı bir Rus müzisyeni ile yaşayan bir Rus kız onu terk ettiği için ayrılıyor çünkü çok az para ve yoksullukla yaşayamayacağını düşünüyor. Ama sonra zengin bir Yunanla evleniyor. Ama sonra hayatından daha mutsuz olur. Neriman, hayat hikayesi arasında benzerlikler bulur ve hayat hikayesi arasında benzerlikler bulur ve çok üzülür. Aniden, ağlamaya başlar,“ Ben, ağlamaya başlar ”,“ Ben, ağlamaya başlar, “I diyor, ben düşük, ben, ağlamaya başlar” Der, “ben düşük, ben düşük, ben düşük, ben düşük, ben düşük, ben düşük, ben, ben düşük, ben, ben düşük, ben, ben düşük değil,” diyor.

Sonra, ağlama bittiğinde, her şeyi kuzenlerine anlatır. Şimdi kesinlikle top ve macitten vazgeçtiğini söylüyor. Daha sonra Neriman’a göre, Doğu Medeniyetini temsil eden UDI’yı aldı ve oynamaya başladı. Etrafındaki herkes Neriman’ın eski devletine dönmesinden çok memnun.

Eve döndüklerinde herkes daha huzurludur. Sorunlu ve mutsuz günlerden sonra, nihayet huzurlu günlere geri döndü. İlgi Bey, kızındaki bu değişiklikler nedeniyle on gün boyunca uyumadı. Günler sonra ilk kez huzurlu bir uyku uyuyacak.

Fatih Harbiye Kitap Karakterleri

Fatih Harbiye romanındaki karakterler doğu ve batı kültüründeki durumları temsil ediyor. Fatih Harbiye kitabının karakterleri aşağıdaki gibidir:

Neriman: Kitabın kahramanı. Zengin bir hayatı var. Darülelhan müzik eğitiyor ve çok iyi bir UD oynuyor. Fatih bölgesinde yaşıyor. Ama Beyoğlu ve Harbiye’de yaşamla ilgileniyor. Bir tarafta, uzun zamandır arkadaş olduğu Şinasi ve diğer tarafta eğlendiren ve ona bakan Beyoğlu Macit arasındaydı.Şinasi: Kitaptaki doğuyu temsil eder. Kalbi çok güzel ve temiz. Ayrıca Neriman’a çok değer veriyor. Neriman’ın babası da Bey Bey ile çok iyi uğraşıyor.İlgi Bey: Neriman’ın zengin ve zengin babasıdır. Türk kültürüne bağlıdır. Ayrıca Şinasi’yi kendi oğlu olarak görür.Macit: Batı’yı temsil eden eğlenceli bir kişilik. Neriman ve Şinasi arasında açılan kişidir.Gülter: Neriman’ın evi uzun zamandır çalışıyor.Fahriye: Hem Neriman hem de Şinasi’nin arkadaşı.Ferit: Şinasi’nin Neriman’a danıştığı Şinasi’nin yakın arkadaşıdır.Neriman’ın Kuzenleri: Onlar Neriman’a top ve Macit’ten vazgeçmelerini veren insanlar. Batı kültürüyle kendileri büyüdüler.Ulviye: Neriman’ın arkadaşlarından biri.Neriman’ın büyükannesi: Birçok dil konuşan çok yetenekli bir insan.

Bu, Fatih Harbiye kitabının planını şekillendiren ana ve yan karakterlerdir. Fatih Harbiye kitabın sonu Bu iki medeniyetteki insanların birbirleriyle çatıştığı ve bir medeniyetin kazanacağı açıklanmaktadır.

Fatih Harbiye Kitap İncelemesi

Peyami Safa

Fatih Harbiye Kitap İncelemesi Eğer yapılacaksa, herkes bir kültür olarak doğar. Bununla birlikte, bazen insanlar yaşadıkları kültüre ait olduklarını sorgularlar. Romanda, bu aidiyet sorunu Doğu-Batı çatışması olarak işlenir. Bu çatışma müzik, insanlar ve yerler aracılığıyla açıklanmaktadır. Örneğin, romanda, kahramanın yaşadığı Fatih Bölgesi, Beyoğlu bölgesinin doğu kültürünü ve batı kültürünü temsil eder.

Neriman, gözlerindeki Doğu kültürünü yansıtan Fatih Bölgesi ile sıkıldı. Bunun yerine, daha eğlenceli ve gösterişli bulduğu Beyoğlu bölgesini seviyor. Buradaki insanlar ve diğer her şey Neriman için çekici geliyor. Neriman’ın o sırada yaşadığı sorunlar hala birçok insanın hayatında. İnsanlar Doğu ve Batı arasında her zaman bir çatışma ve çatışma olduğunu düşünüyor. Aslında, bazı segmentlere göre, Doğu kültürü bağnaz ve iticidir. Romanda, bu durum çeşitli olayların, alanların ve malların analojileri ile okuyucuya çok akıcı bir şekilde aktarıldı.

Aynı dönemdeki diğer eserleri öğrenmenizi sağlayabilecek bir içerik: Cumhuriyetçi Dönem Romanları Anlama ve Özellikler

Sık sorulan sorular

Fatih Harbiye kitabı kaç sayfa?

Peyami Safa’nın ünlü çalışması 128 sayfa uzunluğunda.

Fatih Harbiye ne zaman geçer?

Kitap 1930’larda İstanbul’da.

Fatih Harbiye serisi kitapla aynı mı?

Seri ve kitap konu açısından birbirine benzemesine rağmen, senaryo sunucu Bedi tarafından yazılmıştır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*