
Gayrimenkul işlemlerindeki hizmet ücreti ile ilgili en önemli soru şüphesiz, “Emlakçı bir ev kiralarken ne kadar komisyon alıyor?” . Evin ilk kez kiralanması için komisyon miktarı, bir yıllık kira fiyatının %10’u olarak belirlenir. Bu ücrete ek olarak, Emlak Kira Komisyonu KDV tutarı ile %18 hisse eklenerek hesaplanır. Yazılı bir sözleşme ile hizmet ücretinin içeriği ayrıntılı olarak belirtilmiştir.
Komisyon tutarlarının üst sınırı bulunur. Bu sınır, taşınmaz ticari düzenleme düzenlemesi düzenlemesinde kabul edilmektedir. Yönetmeliğe göre, bir emlakçı miktarı kira fiyatının %4’ünden fazlası olamaz. Hizmet ücreti kapsamında, bu tutarın üst sınırı, Yönetmeliğin 20. maddesinde ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Ek olarak, belirtilen miktar KDV hariç hesaplanır. KDV tutarları her yıl değiştirilebilir. Yönetmelikte yeni değişiklikler güncellenir ve her yıl bakanlık tarafından yayınlanır.
Emlak Kira Komisyonu’nun tutarı, bir önceki yıla göre aynı koşullar altında 2024 yılında ödenir. Kiranın fiyatı değiştiğinden, bu miktar farklı olabilir. Ancak, düzenlemede belirtilen kurallar çerçevesinde ödeme yapmak mümkündür. Ayrıca, emlakçı sadece kiralama işlemleri için ücret alabilir. Bunun dışında, ev gösterimi veya yürüyüş gibi davalar nedeniyle bir ücret alamaz.
Emlakçı Komisyonu kimden alıyor?
Emlakçıdan bir ev kiralarlarsa, bir ev kiralamak isteyen kişiler komisyon ödemelidir.
Komisyon ödemesi, aksi belirtilmedikçe kiralamayı yapan kişi tarafından ödenir. Bazı durumlarda, kira kiralayacak kişiler, ücretlerin artışı nedeniyle komisyon ücretini ev sahibi ile birlikte ödemek isteyebilirler.
Evi kiralarken, emlakçı için ödenecek tutar sözleşmede belirtilmelidir. Kira sözleşmesinde komisyon tutarı belirtilmezse, hem kiracı hem de ev sahibi komisyon ortak olarak ödeme yapar. Bu nedenle, her iki tarafta, sözleşme makaleleri ayrıntılı olarak incelenmelidir.
Kiradaki Emlak Komisyonu nedir?
Emlakçı hizmet fiyatını bilmek, kiralık işlemlerde cebinizden ne kadar çıkacağını hesaplarken kolaylık sağlayabilir. Yüzde olarak belirlemek için, emlakçı komisyonu ödemeleri, bir yıllık toplam kira tutarının %10’u, hariç tutulan KDV tutarı ile yapılır.
Gayrimenkul ücretleri hakkında bilmeniz gerekenler:
Gayrimenkul hizmeti fiyatı düzenleme tarafından belirtilen tutarın üzerindeyse, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı cezai işlem uygular.
Hem kiracı hem de ev sahibi konu hakkında düzenleme yoluyla incelenmeli ve ardından sözleşmeyi imzalamalıdır.
Bir ev kiralamak yerine, arazi ve tarlalar gibi mülk satışları son zamanlarda artmaktadır. Bir alan satın alırken ne düşünülmelidir? Makalemizle neye dikkat etmeniz gerektiğine bir göz atabilirsiniz.
Mevsimsel kiralarda Emlak Komisyonu
Mevsimsel kiralamalarda ödenecek bir miktar yoktur. Emlakçı hizmet ücreti kadar alabilir.
Genel olarak, Emlak Komisyonu genellikle herhangi bir kurala bağlı değildir. Bu durumda, emlakçılar kira süresine göre ücretlerini bir hizmet ücreti olarak belirler. Başka bir deyişle, mevsimlik villa kiralama işlemlerinde 3 ay boyunca kiralama yapılırsa, KDV esasıyla hizmet ücreti talep edilebilir.
Kira dönemi temelinde yapılan hesaplamalarda, toplam kiralama süresi ve ücret, düzenlemede belirtilen %4’ü aşmayacaktır. Bu durumda, düzenleme 12 aylık döneme göre %4’ü belirledi. Mevsimsel kiralamalarda, bir komisyon ücreti aylık kira fiyatından daha fazla talep edilemez. Bu nedenle, hizmet fiyatı mevsimlik kiralama gereksiniminden daha fazla talep edilirse, ilgili bakanlığa şikayette bulunabilirsiniz.
Uzun veya kısa vadeli kiralamalar hizmet fiyatı ödenmelidir. Aksi takdirde, emlakçı icra işlemlerine başvurabilir. Bunun için bir kira anlaşmasına ihtiyaç vardır. Kira sözleşmesi yoksa, tapu kontrol edilebilir.
Kira işlemlerinde emlakçı kaldırarak kira sözleşmesi durumunda, emlakçı yasal haklarını kullanabilir. Sonuç olarak, emlakçı hizmet fiyatını alma hakkına sahiptir. Bu nedenle, kiracı ve ev sahibi gayrimenkul komisyonunu ödemelidir.
Bir yanıt bırakın