Ergenekon Davası Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

Ergenekon Davası: Türkiye’nin En Tartışmalı Davalarından Biri

Ergenekon davası, 2000’li yıllarda Türkiye’de faaliyet gösterdiği iddia edilen sözde gizli silahlı örgüt Ergenekon’a karşı açılan bir davadır. 20 Ekim 2008’de Silivri Cezaevi mahkeme salonunda görülen ilk duruşmayla başlayan yargılamalar, 1 Temmuz 2019’da Yargıtay’ın davayı usul ve esas yönünden bozmasıyla sona erdi.

Davanın Başlangıcı

Ergenekon davası, 12 Haziran 2007’de Ümraniye’deki gecekondu mahallesinde 27 el bombasının bulunmasıyla başladı. Bu olayın ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bu el bombalarının terör örgütü tarafından yerleştirildiğini ve bu örgütün Ergenekon olduğunu iddia etti. Bunun üzerine Ergenekon soruşturması başlatıldı ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Davanın İddiaları

Ergenekon davasında Ergenekon örgütünün Türkiye Cumhuriyeti’ni yok etme amacıyla faaliyet gösterdiği iddia edildi. Bu iddialar şunları içeriyordu:

Ergenekon, 2001 yılındaki ekonomik krizi planlayıp gerçekleştirdi ve bu krizden yararlanarak Türkiye’yi kaosa sürüklemeyi hedefledi. Ergenekon, 2003’te Danıştay saldırısı, 2004’te Cumhuriyet gazetesine bombalı saldırı, 2006’da Hrant Dink cinayeti gibi olayları gerçekleştirdi. Ergenekon, Türkiye’nin iç ve dış politikasını etkilemeye yönelik casusluk faaliyetleri yürüttü.

Davanın sanıkları

Ergenekon davasında 400’e yakın kişi sanıktı. Bu sanıklar arasında emekli generaller, emekli subaylar, gazeteciler, yazarlar, siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de vardı.

Davanın Sonuçları

Ergenekon davası 2008’den 2019’a kadar yaklaşık 11 yıl sürdü. Bu dönemde dava kapsamında çok sayıda duruşma yapıldı, çok sayıda bilirkişi raporu hazırlandı.

Davanın ilk duruşması 20 Ekim 2008’de Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda görüldü. Duruşmada sanıkların tamamı tutuklandı.

Davanın ilk aşamasında yargılanan sanıkların bir kısmı beraat etti, bir kısmı ise hüküm giydi. Bu mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozuldu ve dava yeniden görüldü.

Davanın ikinci aşaması ise 2013 yılında başladı. Bu aşamada yargılanan sanıkların bir kısmı beraat etti, bir kısmı da mahkum oldu. Ancak bu mahkumiyetler de Yargıtay tarafından bozuldu.

Davanın üçüncü ve son aşaması ise 2015 yılında başladı. Bu aşamada yargılanan sanıkların bir kısmı beraat etti, bir kısmı da mahkum oldu. Bu mahkumiyet kararları, 21 Nisan 2016’da Yargıtay tarafından usul ve esas yönünden bozuldu.

Davanın Argümanları

Ergenekon davası Türkiye’nin en tartışmalı davalarından biri oldu. Bu davanın tartışmalı noktalarından bazıları şunlardır:

Davaya ilişkin iddiaların delillerle desteklenmediği yönünde eleştiriler yapıldı. Davanın görülmesi sırasında hukuki prosedürlerin takip edilmediği yönünde eleştiriler vardı. Davanın siyasi amaçlarla kullanıldığı yönünde eleştiriler var.

Davanın Sonuçları

Ergenekon davası Türkiye’nin siyasi, hukuki ve sosyal hayatını önemli ölçüde etkiledi. Bu dava sonucunda Türkiye’de “Ergenekoncular” olarak adlandırılan bir grup toplumdaki itibarını kaybetmiştir. Ayrıca bu dava Türkiye’nin hukuk sisteminin de tartışma konusu olmasına neden olmuştur.

Davanın Geleceği

Ergenekon davası Yargıtay tarafından usul ve esas yönünden bozuldu. Bu bozma kararının ardından dava yeniden görülmeye başlanabilir. Ancak bu davanın yeniden görülmesi durumunda davaya ilişkin tartışmaların devam etmesi bekleniyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*