
Son zamanlarda, psikolojik şiddet biçimlerinin daha belirgin hale gelmesi ile “Duygusal istismar nedir?” Soru tekrar ortaya çıktı. Özellikle, aile ve romantik ilişkiler gibi yakınlığın derinlemesine değerlendirildiği bir yaş yaşıyoruz. Tüm ilişkilerimizin çözüldüğü bu dönemde Duygusal istismar belirtileri Ve sınırları anlamak da önemlidir. Peki Duygusal istismar nedir? Makalemize bakarak bilgi alabilirsiniz.
Duygusal istismar ne anlama geliyor?
Kötüye kullanım kelimesi, anlam açısından birinin iyi niyetinin kötüye kullanılması ve sömürülmesi anlamına gelir. Tahmin edebileceğiniz gibi, duygusal istismar aynı duygusal ve psikolojik eylemleri yapmaktır.
Fiziksel istismar söz konusu olduğunda, hepimiz belirli bir yaştan sonra neye maruz kaldığımızın farkındayız. Fiziksel bütünlüğümüzü ve sağlığımızı bilinçli olarak tehdit eden herhangi bir yaklaşıma karşı olan mesafemizi belirleyebiliriz. Tanıyalım veya tanımayalım, birisi bizim iznimiz ve rızamız olmadan fiziksel olarak bizimle iletişime geçmeye çalıştığında mesafemizi ayarlayabiliriz. Bu durumlarda, fiziksel istismar da onarılamaz veya tespit edilebilir.
Peki, sorun duygusal istismar olduğunda, sınırlarımızın çok farkında mıyız? Hangi durumda zihinsel olarak sömürüldüğümüzü belirleyebiliriz? Cevap maalesef her zaman olumlu değil.
Özellikle aile ilişkileri gibi yakın ilişkilerde, bu yakınlığa yaslanan bazı kişiler başkalarını zihinsel açıdan sömürebilir. Duygularının birisini kontrol etmek için kullanıldığı bu tür bir istismar, yakın ilişkilerde çok daha belirgin hale gelir. Ancak bu, sömürüyü önleyemeyeceğimiz anlamına gelmez.
Duygusal istismar nasıl anlaşılır?
Duygusal istismarı anlamak için dikkat edebileceğiniz bazı sorunlar var.
Zihinsel anlamda sömürü önlemenin ilk aşaması sınırlarını belirlemektir. Kötüye kullanım ne anlama geldiğini tam olarak bildiğimizde, kişisel önlemler de alabiliriz. Bu durumda, aşağıdakilerden bir veya daha fazlasının daha fazla farkında olmamız gerekir:
Eleştiri harcamalara ve yakın ilişkilere müdahale edemedi
Yukarıdakilerin hiçbiri, ebeveynlerinize veya eşinize eşleşemeyeceğiniz suçlamalar olamaz. Ya bu eylemleri ortaya çıkarmaya uyuyorlarsa? Rasyonel düşünce burada her yerde olduğu gibi yararlı olacaktır. Hedefi düşünerek, bu istismar döngüsünden kurtulabiliriz.
Eleştiri
Eleştiri elbette doğru gerçekleştirildiğinde son derece geliştirici ve dönüştürücüdür. Bunu doğru kelimelerle, doğru yerde ve doğru tutumla yapmak çok önemlidir. Eleştiri başlığı altında ortakların gurur yaklaşımı Duygusal istismar örneği bir davranıştır. Ona maruz kalma duygularını eleştirinin yanlış yapıldığını söyleyecektir. Aşırı incinmiş ve aşağılanmış hissediyorsanız, genellikle iki olasılık vardır: duygusal olarak istismar edilmiş veya narsisistike tepki vermek.
Ayrıca Cocology Test makalemizle de ilgilenebilirsiniz!
Alay
“Şaka yapıyoruz canım, abartma!” Sözle karşı karşıya kalıyorsanız, muhtemelen korkunç bir şakaya maruz kalırsınız. Dahası, bu şakalar sizi alaylarıyla zihinsel olarak sömürüyor olabilir. Mock, insan onuruna uygun olmayan tutumlardan biridir. Özellikle bu eylem aynı evde yaşadığınız insanlardan geliyorsa…
Tehdit ve şantaj
“Yemeğini bitirmezsen, seni sevmeyeceğim.” Bu kulakta masum görünen cümleyi kaç kişiyi duyduk? Peki bu masum cümlenin tehdit edici bir duygusal istismar olduğunu kim düşünüyor?
Belki de istismarın kendisi bu tür yaklaşımların sorunlu olduğunu bilmelidir. Bu nedenle, sevimli görünse de, bir tehdidin sorunlu bir yaklaşım olduğunu umursamamalıyız.
Manipülasyon
“İyiliğini istiyorum,” her zaman biraz uzaklaşmaya başlayan konuşmalar. İlişkiniz ne kadar yakın olursa olsun, birisinin zihninizle oynamasına izin vermemelisiniz, çünkü onu seviyorsunuz. Özellikle ebeveynlerimiz bizi eğitmek ve geliştirmekten sorumluysa, bu sürecin doğru ilerlemesi beklenmektedir.
Eğitim ve doğru rehberlik hedeflenmesine rağmen, kişinin psikolojik bütünlüğüne ve sağlığına zarar verecek her tutum yeniden değerlendirmesi gerekir.
Sık sorulan sorular
Duygusal istismarın etkileri nelerdir?
Duygusal istismarın sonuçları ve etkileri, çocuklarda veya yetişkinlerde yetersiz, güvensiz, çaresiz neden olur. Bağlılıktan ziyade bağımlılığa neden olan bu sömürü yolu ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir.
Duygusal istismara karşı alınacak önlemler nelerdir?
Zihinsel olarak sömürüldüğünü düşünenlerin ilk önlemleri, bu tutumlar karşısında serinliklerini korumaktır. Duygular ve duygusal yakınlık tarafından beslenen istismar, duygu yerine akıl ile cevap verirken kötüye kullanım etkisini azaltacaktır.
Pasif duygusal istismar nedir?
Bir tür psikolojik şiddet olan pasif duygusal istismar, hemşirelik veya partnerin duygusal görevlerini ihmal ettiği anlamına gelir. Göz ardı etmek veya yalnız kalmak bunun örnekleridir.
Bir yanıt bırakın