Doğru Bilginin Ölçütleri Nelerdir? Sınırları Nelerdir?

Felsefe sorularından biri, insanın bildiği veya bildiği şeydir. Filozoflar bilgiye ulaşmak için çeşitli fikirler ortaya koydular. Bunun gibi Doğru bilgi kriterleri Ve sınırları ortaya çıktı. Bizi bugüne kadar etkileyen bu düşünceleri yazacağız. Peki, insanlar bilmiyor mu? Eğer öyleyse, onu ne belirler?

Doğru bilgi kriterleri

Duyduğumuz bir bilginin doğru veya yanlış olduğunu sorguladık. Bu durum geçmişte sorgulanmıştır. Dolayısıyla, bilginin doğru veya yanlış olduğunu ortaya koyan kriterler öne sürülmüştür. Bu şekilde, bilginin neden olduğu anlaşmazlıkların dağılması ışık tuttu. Şimdi gelin bir araya getirildi Doğru bilgi kriterleri Bunun hakkında konuşalım.

Uygunluk

Uygunluk

Uygunluk kriterine göre; Öngörülen bir ifade, ortaya konan şeyin nesnesiyle uyumlu olması durumunda doğrudur. Başka bir deyişle, dilin ifadesinin durumla örtüşmesi, bilginin doğru olduğunu göstermektedir. Örneğin, “Bugün hava güneşli.” İfadenin doğruluğu, havanın güneşli olup olmadığını gözlemleyerek kanıtlanabilir. Bu kriter, Platon ve Aristoteles’in doğru bilgilere ulaşmasını savundukları bir kriterdir. Onlar için bir ifade varlığında olması doğrudur. Başka bir deyişle, varlık bilginin doğruluğuna dayanmaktadır.

Tutarlılık kriteri

Tutarlılık kriterinde, ifadenin mantığa uygun olup olmadığına dayanır. İfadenin uygun olması ve diğer bilgilerle çelişmediği doğrudur. Başka bir deyişle, bilginin daha önce bilinen bilgilerle tutarlılığı incelenir. Başka bir deyişle, ifadenin doğru olup olmadığı önemli değildir. Örneğin, “Mevcut tüm üçgenler üç taraftan oluşur.” İfade doğru bilgidir, çünkü diğer bilgiler ve akılla tutarlıdır.

Evrensel uzlaşma

Evrensel uzlaşma

Tüm uzlaşmada mantıklı veya bilimsel bir durum yoktur. Genel olarak, bir toplumun çoğunluğu bilginin doğru olduğunu kabul eder. Bilginin doğruluğu kriterinde, ifade tarafından kaç kişi kabul ediliyor. Örneğin, “Yaşlılar, hamile ve çocuklar toplu taşıma araçlarına dahil edilmelidir.” İfade toplumun çoğunluğu tarafından kabul ediliyorsa doğrudur.

Bir toplumda herkes veya çoğunluk tarafından kabul edilen fikirler de bir ülkenin yönetişim biçimini belirlemiştir. Örneğin, eğer hükümetin doğru biçimi çoğunluk tarafından kabul edilirse, toplum bu hükümet anlayışına tabidir. Ayrıca evrensel uzlaşmanın toplumdan topluma değiştiğini de söylemeliyiz.

Açıklık – Açık Seçim

Bu kriter, bilgilerin net ve belirginliğine bağlı olarak doğruluğu veya yanlışlığı belirler. Dolayısıyla, bilgi şüphesi yoktur. Örneğin, bir kişi “dizim acıyor.” Dediğinde, kendini açıkça ifade eder. Aynı zamanda, başka bir dizle müdahale etmeyeceği için bilgiler seçilir. Açıklığa göre verilen bilgiler açıksa, bu doğrudur.

Kamu hizmeti kriteri

Fayda kriteri olarak, bilginin doğruluğu fayda ile ilişkilidir. Bilgi yaşamda herhangi bir fayda sağlamazsa, sağlayıp sağlamadığı doğrudur. Görüşü destekleyen felsefe hareketi “pragmatizm olarak görünmektir .. fayda kriteri örneğini vermek;” X tedavisi kanser için iyidir. ”Kanser için iyi ise ifade gerçekten iyidir.

Doğru bilgilerin sınırları nelerdir?

Doğru bilgi kriterleri Bu bilgiler dışında sınırlar da vardır. Aklımız her şeyi bilebilir mi? Yoksa bilgilere erişim ile mi sınırlı mıyız? Filozoflar bu tür sorulara birçok farklı cevap verdiler. Bu, doğru bilgilerin sınırları kavramını ortaya çıkarmıştır. Şimdi bu sınırlara birlikte bakalım.

İdealizm

İdealizm

İdealizm, insan zihninden başka bir nesne dünyası olmadığını söylüyor. Başka bir deyişle, dış dünyanın varlığı konunun kendisine bağlıdır. Bilinen her bilgi “ide adlı zihinsel yansımalarımızdır. Bu nedenle, insan bilgisi kendi zihniyle sınırlıdır. Çünkü insan sadece zihnindeki yansımalarla bilgiye ulaşabilir.

Gerçekçilik

İdealizmin tam tersi, dünyadaki zihinden bağımsız nesnelerdir. İnsan da mevcut nesneleri oldukları gibi kavrayabilir. Realistler bilgiyi insanın zihniyle sınırlı olarak görmezler. Aksine, bilgi sınırsızdır ve dünyanın daha fazla sınırı bilgimizin sınırıdır. Doğal olarak, evrendeki sınırlar artmaya başladığında, bilgi sınırı genişleyecektir.

Ampirizm

Ampirizm bilginin sınırını duyu olarak belirler. Bilgi deneyimlerimizle sınırlıdır ve bunun dışında gerçek bilgi değildir. Bu nedenle metafizik reddediyor. Ampirizme göre, bilgi deneyimlerimiz ve zihinlerimizle sınırlıdır. Bu nedenle, göremediğimiz ve deneyim kazanamadığımız şeyler bilgiye tabi olamaz.

Pozitivizm

Pozitivizm

Pozitivizm bunun sadece fenomen olduğunu savunuyor. Bu fenomen aynı zamanda gözlemleyebileceğimiz ve deneyebileceğimiz şeydir. Yani, bilimsel yöntemlerle elde edilen bilgiler doğru kabul edilir. Bu nedenle, bilgi sınırı bilimsel verilerdir. Metafizik alanlar bilgisi sürekli olarak tartışılabilir. Çünkü deneysel ve gözlem metafizik koşulları yapılamaz.

Pragmatizm

Pragmatizm, “daha ​​önce bahsettiğimiz gibi“ fayda kriteri Oltarak’ın faydası kriteri Oltarak’ın felsefi fikridir. Burada önemli olan bilginin bizim için işe yarayıp yaramadığıdır. Herhangi bir bilimsel veri, duyum veya mantık önemli değildir. Bilgi sınırı, kişiyi sağlayıp sağlamadığı gibi konulara göre belirlenir. Kısacası, bu sınır yaşamda ne kadar değişir.

Neo-pozitiflik

Analitik felsefe olarak da bilinen neo-pozitivizm, doğrulanabilir önermeler olarak sınırlı bilgiye sahiptir. Buna göre, doğru bilgiler test edilebilir ve doğrulanabilir. Mantık ve matematik gibi bilimler tarafından kanıtlanamayan bilgi mantıklı değildir. Değer ve Tanrı gibi kavramlar test edilemez. Aynı şey sanat ve ahlak için de geçerlidir. Bu nedenle, metafizik ve bilimsel birbirinden ayrılmalıdır.

Sık sorulan sorular

Doğru bilgilerin özellikleri nelerdir?

Doğru bilgi; Kesin, net, mantıklı ve kanıtlanmış.

Doğru bilgilerin kaynağı ve kriteri nedir?

Doğru bilginin kaynağı sebeptir.

Doğru bilgileri almanın yolları nelerdir?

Doğru bilgiyi almanın ilk yolu bilime başvurmaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*