Doğada ve Sanatta Güzellik: Kavramlar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Güzellik kavramı hem doğayı hem de sanatı kapsar. Doğada birçok varlık ve varoluş düzenin güzelliğini yansıtır. Sanattaki güzellik doğadan farklı özelliklere sahiptir. Ünlü düşünürler “Doğada ve Sanatta Güzellik: Kavramlar arasındaki farklar nelerdir?” Soru için farklı görüşler var. Bazıları güzelliğin doğada bulunamayacağı ve bazılarının sanatın güzelliğinden daha üstün olduğu görüşünü benimsemiştir. Bazı düşünürler doğada güzellik olduğunu belirtti, ancak bu sanatın gelişimi ile fark ediliyor.

Doğada ve sanatta güzellik aynı mı?

Sanat güzellikleri doğa güzelliklerinin bir yansıması değildir.

Doğada güzellik ile sanatta güzellik arasında örtüşme yoktur. Eğer bulunmuş olsaydı, doğada güzel bir şey sanatta zorunlu bir şekilde bulunmalı ve doğada çirkin olanın sanatta aynı şekilde bulunması gerekir. Ancak durum hiç değil. Doğada çirkin şeyler sanatta güzel olabilir ve sanatta güzel olan şeyler doğada çirkin olabilir. Çünkü her iki güzellik de farklı güzelliklerdir. Nesnelerdeki canlılık hareketi doğa güzelliklerinde belirleyici olsa da, sanat güzellikleri nesnelerin form özelliklerine dayanmaktadır. Bu nedenle, sanat güzellikleri doğa güzelliklerinin bir yansıması değildir.

Çoğunlukla, insanlar sanat güzellikleri ile eğitildikten sonra doğadaki güzellikleri fark edebilirler. Güzellikler onları fark edenlerde duyusal bir etki yaratabilirse, sanatta ve doğada güzellik vardır. “Sanat ve doğada güzellik ile ilgilenen alan nedir? “ Soru estetik verilir. Bu bağlamda, hem doğanın hem de sanatın güzelliklerini gerçekleştirmek için estetik bir duyum ve tutum gereklidir. Delacroix bunu aşağıdaki gibi gösterir:

“Romantik olduktan sonra dağlar güzelleşti.”

Ne güzel? Sanatta güzel olan nedir?

Venüs’ün doğumu, İtalyan ressam Sandro Botticelli’nin güzellik tanımında başarılı eserlerinden biridir.

Dünya tarihinde, sanatçılar ve sanat teorisyenleri güzel kavramı açıklamak için çeşitli yargılarda bulundular. Plato, Felsefe nesnesi olarak güzel kavramla ilgilenen ve onu sistemik bir şekilde geliştiren kişidir. Platon ilk olarak güzel ve iyi arasında uygunluk bulur. Güzel ve iyi kavramlarının aynı olduğunu savunuyor. Daha sonra, güzel kavramın varoluş ve olaylarda değil, onlara yansıtılan idealler dünyasında olmadığını savunuyor. Plato, güzel konsepti yaşı boyunca ideallerin dünyasından ayırarak matematiksel temellere dayanan en önemli isimlerden biridir.

Aristoteles, Yunanlıların her gün kullandıkları anlamında güzel kavramı kullanır ve onu estetik konusu olarak görmez. Aristoteles’e göre, güzellik doğal ve canlı olmalı. Doğa biçimlerini ve sanat biçimlerini karşılaştırmaz. Öğretmeni, daha sonraki çağlarında olduğu gibi matematiksel temellerle değerlendirir. Ancak, Aristoteles’in farklı bir fikri vardır; Ona göre, büyük ve çok küçük olanlar güzel olarak tanımlanamaz. Bu düşünce Yunan felsefesini takip eder ve kavrayamayan şeylerin güzelliklerini kaybettiğinden bahseder. Bu nedenle “Yüce” kavramı daha sonra ortaya çıkar.

Güzellik kavramının en iyi, nasıl ve nerede algılanacağını ve günümüz sanatında bulunabileceğini düşünmek için, geçmiş sanatın güzelliğini değerlendirmek için bir eğitmen olabilir. Örneğin, birçok insan tarafından sanat tarihinin babası olarak adlandırılan Johann Joachim Wincelmann, eski gezginlerin ve tarihçilerin bıraktığı yazılı kayıtlara göre “eski sanat tarihi” çalışmasını hazırladı. Winckelmann, “Sanatta güzel olan nedir?” Güzelliğin sadece bir sanat eserinde değil, eserler ve seyirci arasında bir dizi işbirliğinin bir sonucu olduğunu düşünüyor.

Sanat eserinde bulunması gereken özellikler

Sanat eserlerinin belirli özellikleri olmalıdır.

Sanat hayattan gelir. Ayrıca toplumda yaşayan insanların yaşamlarını da etkiler. Toplumlar sanatın içeriğini ve işlevlerini belirler. Sanatçı burada çok önemli bir yerde. Çünkü sanat eserleri sanatın bir parçasıdır. Sanat eserinde bulunması gereken özellikler Aşağıdaki gibi listelenebilir:

Öznellik

Sanat, duyular, işlev, içerik ve form dünyasında kök salmıştır. Ancak, bu hala dünyanın bir parçası. Sonuç olarak, sanatçıların bu dünyayla ilgisi olmadığı söylenemez ve sanatçılar bu dünyada yaşadıkları için dünyadan tamamen kopuklar. Sanat sadece gerçeğin tanımı değil, gerçeklerinin acelesidir. Sanatın kendi içinde bir dünyası var. Aslında, sanat toplumların bir parçasıdır. Çünkü çevre olmadan hiçbir şeyin olmayacağı bilinmelidir. Sanat, sadece insan ilişkilerine dayandığı iletişimi değil, aynı zamanda bu ilişkilerin kalitesinin bir parçası haline getirir.

Sanat makalelerini okumak isterseniz, sanat sayfamızdan ilginç ve güzel içeriğe ulaşabilirsiniz.

Sık sorulan sorular

Doğada güzellik ve sanattaki güzellik aynı mı?

Doğada güzellik ve sanatta güzellik farklı kavramlardır. Sanatçı, doğadaki güzelliği taklit ederek bir çalışma yaratır.

Sanat için güzel olan nedir?

Sanat için güzel kavramına karşılık gelen değer, bir nesnenin değeridir veya o nesneye yüklenen değerdir.

Sanat felsefesinde güzellik kavramı nasıl ortaya çıktı?

Plato, Felsefe nesnesi olarak güzel kavramla ilgilenen ve onu sistemik bir şekilde geliştiren kişidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*