Denge Politikası Nedir? Siyasete Etkileri Nelerdir?

Eski Türk devletlerinde örneklerle karşılaştığımız, ancak Osmanlı İmparatorluğu’ndaki en güçlü şekilde karşılaştığımız denge politikası, diğer ülkelerin çıkar çatışmalarından yararlanarak zayıf bir ülkenin varlığını anlatıyor. Şimdi siyasi ve ekonomik haklarını koruyamayan güçsüz bir ülkenin ve ona karşı çatışan ülkelerin desteğiyle varlığını korumaya çalışıyor. Denge politikasının ne olduğu sorusu sıklıkla sorulmaktadır çünkü sorun çok önemlidir.

Her ne kadar denge politikası ülkelerin ekonomik ve politik durumlarına göre değişse de, hemen hemen her ülke güçlerin dengesini sağlamak için bu politikayı uyguladı. Peki denge politikası nedir, tarihte nasıl uygulandı? Siyaset üzerindeki etkileri nelerdir?

İlk Türk Devletlerinde Denge Politikası

Tarihte, Türkler coğrafyalarında çeşitli Türk kabileleriyle yayıldılar ve kendi boyları dışındaki diğer ülkelerle ilgilenmediler, bu nedenle denge politikasına gerek yoktu. Bununla birlikte, Çin’in etkisiyle, geniş coğrafyalara yayılan Türkler birçok eyaletle karşılaştı ve doğal olarak diğer devletlerle ilişkileri arttı. Zamanla Türkler birbirlerine ve diğer eyaletlere karşı bir denge politikası uygulamaya başladılar. Ancak, denge politikası Osmanlı İmparatorluğu’nda en önde gelen haliyle görülmüştür.

Osmanlı imparatorluğunda denge politikası

İlk kez denge politikası ii. AbdulMecID tarafından uygulandı.

Denge politikası, güçlerini kaybeden devletlerin varlıklarını korumak için takip etmelerinin bir yoludur. Bu nedenle, Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü dönemlerinde Osmanlı İmparatorluğu’nun denge politikasına hiç ihtiyaç duymadı ve kullanmadı. Örneğin; Solomon I’in hükümdarlığı sırasında, Osmanlılar Fransa’ya verilen teslimiyet karşılığında herhangi bir talepte bulunmadılar ve bunu güçlü bir devlet tarafından verilen lütuf olarak gördüler. Ancak, Karlofça Antlaşması ile başlayan arazi kaybı, Osmanlı İmparatorluğu’nu duraklatma ve çökme dönemlerine koydu. Bu nedenle, Osmanlı İmparatorluğu 19. ve 20. yüzyıllarda denge politikasını izledi. Bu nedenle, bu dönemde denge politikasının ne olduğu sorusunun cevabını çağırmalıyız.

Osmanlı İmparatorluğu için denge politikasının ilk adımları Fransa’nın Mısır’ı (1798-1801) işgal ettiği etkinliği aldı. Bu süreçte, İngiltere ve Rusya’nın Osmanlı desteği bu duruma direnmeye çalıştı. Osmanlı İmparatorluğu, devletler arasındaki çıkar çatışmalarından yararlanarak yaşadığı ve hayatta kalmaya çalıştığı büyük arazi kaybı nedeniyle 19. yüzyılda Avrupa Devletleri ile ittifaklar kurmaya gitti.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Kırım Savaşı’nın Denge Politikası (1853-1856) temel bir politika olarak uygulanmaya başladı. Mısır’ın Fransa tarafından işgali sırasında Osmanlı İmparatorluğu bu duruma Rusya ve İngiltere ile karşı çıktı ve Kırım Savaşı sırasında Rusya ile savaşırken Fransa ve İngiltere’nin desteğini aldı. Daha sonra İngiltere ve Fransa – İngiltere arasındaki bu denge politikasına katılan Almanya bakiyeleri değiştirdi. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Almanya ile birlikte olan Osmanlı İmparatorluğu yenildi ve savaştan ayrıldı. Osmanlı İmparatorluğu’nun denge politikası Seves ile sona erdi.

Osmanlı Denge Politikası Uygulamasının Sebepleri:

Arazi kayıplarının fazlalığı ve bu toprakları savaşarak geri alma umudu eksikliği, Büyük Devletlerin Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki çıkar çatışmaları.

Osmanlı denge politikası yukarıdaki nedenlerle 1798’de başladı ve 1918’de sona erdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nde Denge Politikası

Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünün ardından Türkiye Cumhuriyeti Misak-z Milli sınırları içinde kuruldu ve “barış” politikasına dayanıyordu. Atatürk’in “Ülkede Barış ve Dünyada Barış” anlayışıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde barış ilkesi, Türkiye’nin güçlü olmasına ve topraklarını ve haklarını korumaya bağlıdır. Bu nedenle, Türkiye’nin sınırlarını o dönemde savaş süreci ile güvence altına almak için denge politikası zorunlu hale geldi. Bu bağlamda, dışarıya karşı izlenen politika, sınırları tam olarak sağlamak ve Batı Devletleri ile ilişkiler geliştirmekti.

İkinci Dünya Savaşı’nda, ne yazık ki, barış unsuru ile barış politikası sürdüren Türkiye savaşının sonunda yolunu değiştirdi. Savaşın sonunda Türkiye, Türkiye üzerinde arazi talep eden Sovyet Rusya’ya karşı Amerikan tarafını istedi. Sovyet Rusya’nın tehditleri savaştan sonra başlayan Soğuk Savaş sırasında devam etti ve Türkiye, Türkiye’yi yanlısı bir politika sürdürmeye zorladı. Bu, Türkiye’nin denge politikasının bir örneği olarak gösterilebilir.

Aynı zamanda, denge politikasına aşağıdaki örnekleri ve ardından Türkiye’yi vermek mümkündür:

Soğuk Savaş sırasında dünya NATO ve Varşova Paktı’nın kurulmasıyla ikiye ayrıldı. Bu dönemde Türkiye NATO’ya başvurdu ve bunun gerçekleşmesi için Kore’ye birlik gönderdi. Türkiye, 1948’de kurulan İsrail’i tanıdı, ancak Arap-İsrail savaşlarında Arap yanlısı bir tutum gösterdi.

Bugün Türkiye’nin denge politikasının örneklerini görmek mümkündür.

Denge politikasının devletler arası siyaset üzerindeki etkileri nelerdir?

II. Dünya Savaşı sırasında denge politikası da kullanıldı.

Özellikle, düşüş ve çökme döneminde belirgin olduğunu gördüğümüz Osmanlı İmparatorluğu’nun denge politikası, aslında hemen hemen her ülke güçlerin dengesini sağlamak için bu politikayı dayatır. Dönemler arası siyaset üzerindeki siyasi koşullara göre şekillendirilen denge politikasının etkileri nelerdir:

Osmanlı İmparatorluğu, takip ettiği denge politikası sayesinde 19. yüzyıl boyunca hayatta kalabildi. Avrupa devletlerinin denge politikasında, Avrupa devletleri Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünü geciktiren birbirleriyle bir çıkar çatışmasına düştü. Ancak bu politikaya uygun olarak, arazi kaybı, Osmanlı İmparatorluğu’nun denge politikası ile Osmanli’nin kaybı olmaya devam ediyor ve Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünde önemli bir rol oynadı.

Görüldüğü gibi, denge politikasının her zaman iyi sonuçları olmayabilir. Osmanlı İmparatorluğu, hayatta kalmak için 100 yıldan fazla bir süredir denge politikasını izlemiş olsa da, sona eren en büyük nedenlerin çoğu bu politika ışığında kararlar olmuştur. Geçmişten günümüze gördüğümüz denge politikasının gölgesinde birçok önemli savaş yaşanmış ve birçok önemli antlaşma imzalanmıştır. Bugün, tanık olduğumuz bu politika, geleceği şekillendiren kararlar vermede önemli bir yerde duruyor.

Yasal temel, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki gelişmeler hakkında daha fazla bilgi edinmek ne anlama geliyor? Özellikler ve maddeler nelerdir? Makalemize de bir göz atabilirsiniz.

Sık sorulan sorular

Osmanlı imparatorluğunun bu dönemde bir denge politikası uyguladığı ilk kez?

İlk kez denge politikası ii. AbdulMecID tarafından uygulandı.

Osmanlı devlet adamları denge politikasını ilk kez kullandı?

Bu politika ilk olarak Kırım Savaşı’ndan sonra uygulandı.

18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun temel politikası nedir?

18. yüzyılın başında, Osmanlı İmparatorluğu’nun Karlofça ve İstanbul anlaşmaları nedeniyle kaybettikleri bölgeleri kurtarmalarını sağlayacak politikaları vardı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*