Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir? – Yazbuz.com

“Deneyimli oyun terapisi nedir?” Sorunun cevabı özellikle çocukları veya çocukları bekleyen ebeveynleri olan aileleri merak ediyor. Bu yöntem, terapistin çocuğun deneyimini oyun yoluyla anlamaya ve geliştirmeye çalıştığı bir terapistin terapi yaklaşımıdır.

Çocuklar sorunlarını, kaygılarını ve korkularını doğrudan ve bilişsel olarak ifade edemezler. İç dünyalarıyla olan ilişkileri, yetişkinlerin çevreyi algılama ve öğrenme biçiminden oldukça farklıdır. Bu nedenle, uzmanlar çoğunlukla özel terapi yöntemleri ve yaklaşımları üzerinde çalışırken çocuklara özgü oyunlara odaklanmaktadır. Oyunlarına katılmanın, iç dünyalarını ve duygularını anlamayı ve çevreyi algılama şeklini kavramanın temel yollarından biridir.

Deneyimli oyun terapisi nerede kullanılır? Ne yapıyor?

Deneyimli oyun terapisi ile ilgili ayrıntılar içeriğimizin devamında!

Birçok ülkede okullar, hastaneler ve çeşitli bakım kurumları Byron Norton Deneysel Oyun Terapisi Ayrıca bu yaklaşımı da tercih eder. Byron E. Norton ve eşi Crowel Norton tarafından geliştirilen bu yöntem 2-11 yaşları için uygundur. Özellikle iletişim kurmakta zorluk çeken veya konuşma zorluğu olanlar için, iyileşme sürecinde oyun oynamak çok önemlidir.

Norton ve karısı bu yöntemi 40 yılı aşkın bir deneyim nedeniyle elde ettikleri veriler ışığında geliştirdiler. İlişkiler ve çocuk merkezli oyun terapilerinden kaynaklanan bu yaklaşım, bireyler tarafından erken dönemde geliştirilen sağlıksız savunma ve başa çıkma mekanizmalarını yapmayı amaçlamaktadır.

Terapist, ailenin yeterli veya zorlanmadığı noktada aktive edilebilir. Ayrıca, çocuğun sorununu uzmanlığına uygun olarak tespit etmeye ve çözmeye yardımcı olabilir. Ancak, bu çok hassas ve zaman ayırıcı bir süreçtir. Müşteri ve terapist arasında, özellikle travmatik deneyimleri olan kişilerde kalıcı bir güven bağı oluşturulmalıdır. Terapistin diğer yöntemlerden daha az yönlendirdiği bu yaklaşımda, iletişim sağlam temellere dayanmalı ve bu arada aileler sabırlı olmalıdır.

Deneyimli oyun terapisini merak edenler

“Kaç tane deneyimli oyun terapisi?” Soru yine konuyla ilgili meraklı noktalardan biri. Yöntemin eğitimini almak isteyenler iki eğitim seviyesinden geçmek zorundadır. Bu eğitimlerde, süreç boyunca çocukların aşamaları hakkında bilgi verilmektedir. Çocuklar, oyun deneyimine odaklanan ve beş farklı aşamadan geçen bu yöntemle tedavi edilir. Bu aşamalar kısaca aşağıdaki gibidir:

Keşif aşaması: Çocuk oyun alanını bu aşamada temkinli bir şekilde ziyaret eder ve araştırır ve oyuncaklarını tanır. Koruma için test/test aşaması: Burada çocuk terapistine güvenmek için bazı ters davranışlar göstererek test etmeye çalışır. Oyun odasında dışarıdan daha rahat hissettiğini fark ettiğinde, sorunlarını paylaşacak ve ifade edecek yeni bir sahneye geçer. Bağımlılık aşaması: Bu aşamada travmatik anılar oyunlarla yeniden canlandırılıyor. Benliğin gelişimini/benliklerini gerçekleştirmek: Travmanın çözülmesinden sonra, çocuk odada yeni bir kimlik kazanır. Bağımlılık aşaması, çocuk terapistin yardımıyla kendini aldığında sona erdi. Bitiş aşaması: İlk dört aşamada kurulan ilişki sağlıklı bir şekilde sona erer, çocuk güvenli bir şekilde ele geçirmeye hazırdır.

Bu aşamaların her çocuk için farklı olacağı unutulmamalıdır. Terapist ve müvekkili arasında güvenli bir ilişki kurulursa, kaybetmekten korkmayan çocukların sorunlarını ve öfkesini açıkça ifade etme fırsatı bulur. Oyun sırasında, kendisinde ve terapide verdiği roller, kullandığı oyuncaklar ve tercih ettiği kelimeler çocuğun sorununu anlamak için çok önemli verilerdir.

Deneyimli Oyun Terapisi Ne zaman tercih edilmelidir?

Deneyimli oyun terapisi nedir? Konuyu bu başlıkta ayrıntılı olarak açıkladık!

Deneyimli oyun terapisinin odağında, çocuğun kendi sorunu ve çözümünün herhangi bir yetişkin veya aileden daha iyi bildiği varsayılmaktadır. Dünyanın ve toplumun öğrendikleri ve öğrendikleri oyunlar ve aynı zamanda kendi hayallerini ve fantezilerini canlandırıyorlar, iç dünyalarına ulaşmada önemli araçlardır. Terapist, çocuğun dilini konuşmayı ve oyunlar aracılığıyla sıkıntının kökenine ulaşmayı öğrenmelidir. Ancak, her oyunun her müşteri için benzer bir anlamı yoktur. Bu nedenle, eğitimciler her çocuğu ayrı bir birey olarak görmeli ve onu kendi aile dinamikleri ve hikayesinde değerlendirmelidir.

Deneyimli oyun terapisi, kişideki birçok psikolojik ve davranışsal problemi anlamaya ve geliştirmeye yardımcı olabilir. Bazen diğer yöntemlere destek olarak kullanılan bu yöntem bazen tek başına oldukça etkilidir. Bu yaklaşımın iyi olduğu bazı durumlar ve çözmeye yardımcı olan sorunlar:

Anksiyete Bozukluğu/Anksiyete Bozuklukları ve Davranışsal Bozukluklar Yayın sonrası, egzersizden sonra yaşanan sorunlar ve yas bozukluklarının yas bozuklukları ve bozuklukların bozukluklarının bozuklukları ve dikkat eksikliği ve dikkat eksikliği bozuklukları öğrenme zorluğu

Deneyimli oyun terapisi, yukarıda listelenen sorunların çözümüne katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, çoğu sorunun, konunun uzmanları olan ve bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gereken psikoterapistler ve pedagoglar tarafından tespit edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Nasıl deneyimli bir oyun terapisti olunur?

Başka bir meraklı konu DÇoğu oyun terapisi eğitimiİki ana seviyeden oluşur. Farklı kurumlar tarafından verilen bu eğitimleri seçerken, Byron Norton da dahil olmak üzere yöntemin kurucusu da dahil olmak üzere programları seçebilirsiniz.

Eğitimin ilk düzeyinde, yaklaşım hakkında genel ve teorik bilgiler verilir ve katılımcılar konuyla ilgili temel sorulara ve çözümlere hakimdir. Bu aşamada, katılımcılar özellikle terapist-deed ilişkisini nasıl oluşturacaklarını ve yöntemin temel prensiplerini oyun deneyimine dayalı olarak nasıl kavrayacaklarını öğrenirler. Burada insanlar sadece çocukla değil, aynı zamanda aileyle nasıl iletişim kuracağını da öğrenirler. Terapinin temel ilkelerinin aileye aktarılması ve sürecin açık deneyimi sağlıklı bir ilişki kurmak için hayati önem taşır.

Bu aşamada, katılımcılar aynı zamanda süreçte ortaya çıkabilecek çeşitli sorunların nasıl çözüleceğini ve çocukta olası öfke sorunlarıyla nasıl başa çıkılacağını öğrenirler. Buna ek olarak, eğitim sırasında, sürecin sağlıklı çalışabilmesini sağlamak için adaylar çocuğun beş aşamasıyla tanışırlar. Bu aşamaları doğru bir şekilde anlamak için, süreçteki herhangi bir sorundan kaçınmak büyük önem taşımaktadır. Bir evrenin kesintiye uğraması veya olası engellerle doğru bir şekilde yakalanamaması ve tüm tedaviyi riske atamaması mümkündür.

Deneyimli Oyun Terapisi 2. Seviye Eğitim

Deneyimli oyun terapisi, çocukların deneyimlerini zenginleştiren çok önemli bir süreçtir.

Deneyimli Oyun Terapisi 2. Eğitim, ilk aşamayı aktaran kurumlar tarafından da verilmektedir. Bu aşamada ilk düzeyde verilen eğitimin derinleşmesi ana hedeftir. İlk aşamada genel bilgilere daha spesifik ve sorun odaklı yaklaşımlar eklenir. Bu düzeyde, katılımcılar travma ve istismara maruz kalan çocuklarla nasıl çalışacaklarını öğrenirler. Çocukların farklı durumlara nasıl tepki verdikleri ve terapide oyuncakların anlamı da ikinci seviyenin konuları arasındadır. Ek olarak, müşteri ve terapist arasındaki transfer ve karşı aktif anlamları bu düzeyde derinlemesine incelenir. Psikologlar, çocuk gelişim uzmanları, pedagoglar, psikiyatristler ve sosyal hizmet uzmanları da bu programlara ve ilgili departmanlarda okuyan öğrencilere dahil edilebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*