
1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla, birçok alanda değişiklikler başladı. Tabii ki, bu büyük değişiklikler sırasında, Türk yeni türlerinde büyük bir değişiklik ve gelişme oldu. Tanzimat döneminde yazılan romanlarda, Türk edebiyatının romanla buluştuğu ilk kez denk gelen teknik sorunlar var. Ancak, Cumhuriyet’in ilanından sonra bu sorunlar ortadan kaldırıldı ve romanların daha gerçekçi bir anlayışı başlatıldı. Peki, Cumhuriyet döneminin yeni anlayışı ve özellikleri tam olarak nedir? Makalemizde, bu soruların cevaplarını ayrıntılı olarak açıklayacağız ve Türk edebiyatındaki roman hakkında bilmeniz gerekenleri inceleyeceğiz.
Cumhuriyetçi Dönem romanı anlayışı
Cumhuriyet döneminin Türk edebiyatında roman birçok meseleyi ele aldı. Bu nedenle, roman türü önemli bir değişiklik göstermiştir. Bu değişikliğin etkisi ile daha gerçekçi ve daha olgun bir etkinin ortaya çıktığı söylenebilir. Ayrıca, bu dönemde yazılmış gerçekçi romanları olan okuyucu sayısında önemli bir artış olmuştur.
Tabii ki, Cumhuriyet döneminde eserlerini ortaya koyan yazarlar reklamın hemen arkasında ortaya çıkmadı. Ortaya çıkan kavram ve hareket belirli bir zamanda gelişti. Buna göre, geliştirilen farklı bakış açıları önemli çalışmalar üretmiştir. Bu eserlerin perspektifler geliştirmenin birçok özelliği vardır. Böylece, günümüze kadar hayatta kalan çok önemli yazarların romanları kütüphanelerimizde yer aldı.
Cumhuriyet döneminin romanlarında ele alınan konular
Romanların Cumhuriyet dönemini anlaması değiştiğinden, bu dönemde birçok farklı konuda eserler ortaya çıkmıştır.
Cumhuriyetin ilk on yılında, romanlarda işlenen konular değişmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonraki on yıl içinde yeni devletin ve rejimin heyecanıyla, sanatçılar daha sosyal olarak aşağıdaki konuları işlediler:
Cumhuriyet Rejimatatürk Devrimci Savaşı başladı
Bununla birlikte, bu on yıl sonra, yeni konulardaki yönelimler devam eden dönemlerde değişti ve artmıştır. Örneğin, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra sosyal kaygı baskındır. Bu nedenle, 1940’tan sonra daha fazla sosyal sorun işlendi. Bazı sanatçılar sosyal gerçekçilik üzerinde çalışmalar yaparken, diğerleri ülkenin meselelerine değindi. Bunların dışında, diğer sanatçılar bireysel yaşamı ve bireyin iç dünyasını yansıtan bir anlayışla çalışmalar yaptılar.
Cumhuriyetçi dönem roman özellikleri
Cumhuriyet döneminin Türk edebiyatında, yeni özellikler çoğunlukla olgun romanlar şeklinde ifade edilmektedir. Bu dönemde ortaya çıkan romanlar genellikle insanlar ve ülke hakkındaki gerçekleri açıklamak için yazılmıştır. Bu özellik o dönemin birçok romanı için öne çıkıyor. Bu nedenle, bu dönemin romanlarında en sık taahhütlü tema Bağımsızlık Savaşı idi.
Cumhuriyet döneminin yeni özellikleri göz önüne alındığında, bazı özellikler genellikle dikkat çeker:
Ortaya çıkan romanlarda gerçekçilik romanlarının ilk yıllarında, yeni yazarlar kişisel gözlemlerini romanlarına aktardılar. Bu dönemde yazarlar, gerçekleri topluma açıklamak için bir görev yaptılar.
1960’lardan sonra romanlarda farklı sorunlar ön plana çıktı. Sosyal konulara ek olarak, siyasi ve ekonomik konular da tartışılmaktadır. Tüm bu özellikler göz önüne alındığında, Cumhuriyet romanlarında işlenen konularda çeşitliliğin oldukça yüksek olduğu söylenebilir.
Öte yandan, yazarların gerçek hayatta yaşadığı sorunlar kitaplara katılmaya başladı. Kısacası, Cumhuriyetçi Roman anlayışı farklı ve farklı konular farklı dönemlerde tartışılmıştır.
Cumhuriyetçi roman temsilcileri ve eserleri
Ulusal literatürden Cumhuriyet literatürüne geçiş olarak birbirimizden farklı tutumlarla karşılaştığımız bu döneme diyebiliriz.
Cumhuriyetçi yeni temsilciler 1940’lardan sonra ortaya çıkan isimlerden oluşuyor. Bundan önce, 1923-1940 yılları arasında yazarlar, çoğunlukla sanat anlayışı olan ulusal edebi döneme devam ettiler. Bu nedenle, bu yazarlara Cumhuriyet döneminin yazarları olarak adlandırmak doğru olmayacaktır.
1940’lardan sonra edebiyat “köy edebiyatı olarak ön plana çıktı. Romanlarda işlenen sorunlar köylerde ve kasabalardaki sorunlarla ilgilidir. Bu şekilde köylerde yaşayan insanların sorunları romanlarda tartışılmaktadır.
1950’lerde Köy Enstitüsü mezunları ön plana çıktı. 1960’lardan sonra, sosyalist genç yazarlar konuları daha da çeşitli hale getirdi. Cumhuriyet döneminde ön plana çıkan sanatçılar arasında aşağıdaki isimleri görüyoruz:
Yakup Kadri Karaosmanoğluhalid Edip ADIVARRESAT NURI GÜNTEIN
Bu üç yazar yanlış Batılılaşma, iç meseleler ve ulusal literatür döneminde başlayan Anadolu’ya dönme anlayışına devam etti. Aynı zamanda, bu yazarlar Bağımsızlık Savaşı ve çalışmalarında yeni rejim konusunu ele aldılar.
Cumhuriyet döneminde çalışan diğer yazarlar
Yakup Kadri, Halide Edip ve yeniden Nuri, Cumhuriyet döneminin yeni anlayışı hakkında ön plana çıkmasına rağmen, bu dönemde diğer birçok yazar. Bu yazarlar dışındaki diğer yazarlar Cumhuriyet döneminin yazarlarıdır:
Abdülhak Şinasi Hisarpeyami Safasabahattin Aliahmet Hamdi Tanpinar
Peyami Safa’nın “Dokuzuncu Hariciye Ward”, Ahmet Hamdi Tanpininar’ın “Huzur” romanı Sabahattin Ali’nin “Kuyucakli Yusuf” bu dönemin en önemli örneklerinden biridir.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Yaban icası Bağımsızlık Savaşı ile ilgili romanlardan biridir. Yazar bu romanı milli mücadele sırasında yaşadıklarından yararlanarak yazdı. Kitap, bu manzaranın üzücü görüşünü açıklıyor. Bu manzarada, romanların degret ve yanlışlığı açıklanıyor. Müsteşar, farklı yapılar ve karakterler.
Cumhuriyet Cumhuriyeti romanlarının anlayışından biri sosyalist gerçekçi romanlardır.
Bir yanıt bırakın