Chester Carlson Neyi İcat Etti? Hayatı ve Bilime Katkısı

Amerikalı bir fizikçi olan Chester Floyd Carlson, devrimci bir cihazın mucidi. “Chester Carlson ne oldu?” Sorunun cevabına gelince, ünlü fizikçi Xserografi olarak da adlandırılan fotokopi makinesi makinesini icat etti. 1930’da Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Fizik Bölümü’nden mezun oldu ve Bell Telephone Company’de belirli bir süre çalıştı. Daha sonra buradan ayrıldı ve New York’taki PR Mollary şirketinin patent bölümüne girerek çalışmaya devam etti.

Patent bölümünde çalışırken, patent çizimlerinin çoğaltılmasının uzun ve zor bir süreç olduğunu fark etti. Bu süreci kolaylaştırmak için, çizimin bir kopyasını hızlı ve pratik bir şekilde alabileceği yöntemleri aramaya başladı. Chester yöntemler ararken, çoğu şirket fotoğraf çekerek veya çeşitli kimyasal yollar aracılığıyla kopya yapmaya çalıştı.

Xerografi cihazının icat süreci

Kserografi cihazı

Carlson, denediği ve elektrostatizme döndüğü çeşitli yöntemlerden ilham aldı. Dört yıl sonra çalışmaları sonuç verdi ve 1938’de Xserografik bir kopya yapan ilk kişi oldu. Buluşa Xerografi deniyordu. Kserografi Yunanca yazmak ve kuru anlamına geliyordu. Carlson’un mucit olduğu bu buluş, tarayıcı, faks ve dijital baskı sistemlerinin geliştirilmesi için zemin hazırladı.

Chester Carlson, buluşunun patentini 1940’ta almasına rağmen, tanıtım ve pazarlama konusunda bazı sorunları vardı. Ürününü aldı yirmiden fazla şirket, makinenin yatırım yapmaya değmeyeceğini düşünerek Carlson’u geri çevirdi. Carlson şirketleri General Electric, IBM ve Kodak gibi bilinen markalara sahip olmayı reddetti.

Battelle Anıtı Enstitüsü, Carlson’un uzun çabalarının bir sonucu olarak 1944’te ürüne yatırım yapmaya ikna oldu. 1947’de Xerox Corporation Company, Xerografinin tüm ticari haklarını satın aldı. 11 yıl sonra ilk fotokopi makinesini başlattılar ve tarihe düştüler.

Chester Carlson’un hayatı

Chester Carlson

Chester Carlson 8 Şubat 1906’da doğdu ve finansal imkansızlık nedeniyle 12 yaşında iş hayatına adım attı. Çalışmaya ek olarak, bir yandan okuluna devam etti ve zaman içinde bilimle ilgilenmeye başladı. Günlük yaşamın seyrini değiştiren bilimsel keşiflere hayran kaldı.

Hem kendini hem de ailesini yoksulluktan kurtarmanın yolunun, bilim alanında kendini geliştirme ve ilerleme yoluyla olduğuna inanıyordu. Alexander Graham Bell ve Thomos Edison gibi başarılı mucitlerin hayatlarını okumaktan ilham aldı. Çalışmanın getirdiği zorluklara rağmen, korkutmadan kendini geliştirmeye çalıştı ve bilimsel icatları daha yakından takip etmek için kitaplarda not almaya başladı.

Annesinin ölümünden sonra, bilime olan ilgisi Chester’ı canlı tutan tek sebep olmaya başladı. Bu yüzden bilimde daha fazla merak almaya başladı. Defterinde not olarak kaydettiği icatlar, rüya dünyasının gelişimine büyük katkıda bulundu. Fizik ve matematikten yüksek notlar alarak bilimsel olarak ne kadar başarılı olabileceğini kanıtladı.

Eğitimini tamamladıktan sonra Bell Telephone Laboraties’de araştırma mühendisi olarak çalışmaya başladı. Dünya pazarlarını, özellikle ABD’yi sallayan 1929 krizi, Chester’ın çalıştığı şirketi etkiledi. Sonuç olarak Chester işsizdi. Ancak daha sonra, fotokopi makinesini buluşturmak için patent ofisine girdi.

Chester Carlson’un bilime katkıları

Carlson’ın büyük icadı önce, herhangi bir bilginin çoğaltılması veya kağıda çizim uzun bir sürece yayılmıştır. Bu, çeşitli sektördeki işlerin yavaş ilerlemesine neden oldu. Bilgi paylaşmak da zordu.

Fotokopi makinesinin icadı ile, kağıt üzerine bilgi yaymak ve kullanılmak daha kolay hale geldi. Fotokopier makinesi sayesinde birçok farklı proje hızlı ve pratik olarak tamamlandı. Carlson’un icadı, iletişim alanında bile çeşitli gelişmeler için bir ortam hazırladı.

Yazılı iletişimi farklı bir boyuta taşıyan faks makineleri, Carlson’un buluşunun geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Bugün, faks makineleri ve gönderme belgeleri gibi önemli işlemler. Buna ek olarak, faks makinesi farklı iletişim araçlarının geliştirilmesine de yol açmıştır. Chester Carlson’un birçok ürünün icadına katkısı dokundu.

Sık sorulan sorular

Chester F. Carlson ne icat etti?

Chester Floyd Carlson, fotokopinin mucidi.

Fotokopi makinesini kim icat etti?

İlk fotokopi makinesi makine 1938’de Chester Carlson tarafından icat edildi.

Fotokopi makinesi Türkiye’ye ne zaman geldi?

Fotokopi makinesi Makinesi 1949’da Xerox tarafından ülkemizde piyasaya sürüldü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*