Cephe Yağışları Nedir? Nasıl Oluşur ve Nerede Görülür?

Yağmur; Bulutlarda biriken buharın su damlacıkları şeklinde dünyaya düştüğü bir hava olayıdır. Yağmur, doğanın dengesini korumak için vazgeçilmez bir unsur olarak tanımlanabilir. En yaygın olarak karşılaşılan en yaygın yağış türü ve nasıl meydana geldiği “Cephe Yağışı Nedir?” Makalemizin devamında sorunun ayrıntılı cevabını bulabilirsiniz.

Cephe Yağışı nedir?

Ön yağış olarak da bilinen ön yağış; Sıcaklığı ve yoğunluğu ile iki hava kütlesinin karşılaşması sonucunda ortaya çıkan bir yağış türüdür. Yükselen sıcak hava soğuk hava ile çarpıştığında, üzerinde yükselir. Bununla birlikte, bir tepeye tırmanırken olduğu gibi, atmosfer ne kadar yüksek olursa, hava o kadar soğur ve yükselen sıcak hava soğumaya başlar. Sonuç olarak; Gaz şekilli su buharı konsantre olur ve suya dönüşür, bir bulut oluşturur ve bu bulut yağmur damlası olarak dünyaya düşer. Bu döngünün bir sonucu olarak cephe yağışı meydana gelmek.

Ön yağış aşamaları

Cephe yağış aşamaları birkaç adımda dairesel bir şekilde.

Cephe yağışları birkaç aşamada meydana gelir. Döngüsel hava olayının bir sonucu olarak, bulutlarda biriken buhar, bir damla su olarak gökyüzünden yeryüzüne iner. Bu hava olayını yapan aşamalar aşağıdaki gibidir:

Bu yağış, sıcak ve soğuk hava kütlesinin çarpıştığı noktada meydana gelir. Sıcak hava soğuk hava üzerinde yükselir ve daha hafif hale getirir. Sıcak hava yükselir, soğur ve konsantre olur ve yağmura neden olur.

Bulutlar yağış kaynağıdır. Atmosferdeki küçük su damlacıklarının ve buz parçacıklarının yoğunlaşmasıyla oluşturulan bulutlar, çok büyük bir su ve yağış kaynağıdır, ancak her bulut yağışını değil.

Farklı yoğunluk ve sıcaklıklar nedeniyle, iki hava kütlesinin çarpışması yağışa ve yoğunlaşmaya neden olur. Temas yüzeye ön yüzey denir ve yağışlara gürültü denir. Soğuk cephe, soğuk hava kütlesi sıcak hava kütlesini attığında meydana gelir; Sıcak cephenin yerini soğuk havanın sıcak hava kütlesi ile değiştirir.

Soğuk cepheden yağış dar bir alanda toplanır; Sıcak cepheden yağış daha az yoğundur, ancak daha geniş bir alanda dağılmıştır. Sıcak cepheler soğuk cephelerden daha yavaş hareket eder ve iki farklı hava kütlesinin karşılaşması cephenin yağmurlarını yaratır.

Türkiye ve dünyada yağmurlar nerede?

“Türkiye’de ve dünyada ön yağış nerede görülecek?” soruya; Akdeniz ikliminin etkili olduğu alanlar cevaplanabilir.

“Cephenin yağmurları nerede?” Soruya genel bir cevap aradığımızda; Türkiye’nin neredeyse tamamı, özellikle kış mevsiminin belirgin olduğu bölgelerde. Ülkemizdeki en yaygın yağış türü yağıştır. Akdeniz iklimi olan şehirlerde, Ege bölgesinde ve Marmara’da cephenin yağışının sıklıkla görüldüğü söylenebilir.

“Cephe Yağışı nerede?” Dünyadan soruya; Genellikle depresyonla ilişkili olarak, İngiltere ve İrlanda’da çok yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Kuzeybatı Avrupa’da, sıcak okyanus havası ve soğuk karasal hava, komşu alanlarda şiddetli yağışlara neden olmak için birleşir. Doygunluğa ulaşan Bulu, şiddetli ve fırtınalar vererek çökmeye başlar. Bu nedenle, sıcak bir günde, güneş ısınır ve yükselir, soğutur ve gökyüzünde ani hava değişiklikleri ve yağışlar yağmaya başlar.

Bilimsel dünyanın içeriğiyle ilgileniyorsanız, “Meteor uzay kirliliğine neden oluyor mu?” Ayrıca başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*