Biyotik Nedir? Biyotik Faktörler Nelerdir?

“Biyotik nedir?” Merak ediyorsanız, bu tanım doğada yaşayan her şeyi ifade etmek için kullanılır. Bu, canlı organizmalar insanlar, bakteriler, bitkiler, hayvanlar ve mantarlar gibi canlı organizmalardan oluşarak yaşamları üzerinde bir etkiye sahip olduğunda biyotik faktörler olarak tanımlanır.

Var olan ekosistemlerde, ışık, sıcaklık, iklim, su, çevre pH’ı, mineral ve toprağa tamamlayan cansız bileşenlere abiyotik faktörler denir. Cansız bileşenler, türlerin ve çevrenin çevre ile uyumunu belirler. Organizmalar, büyümeleri ve yaşamlarının sürekliliği için hem biyotik hem de abiyotik ihtiyaçlara sahiptir.

Biyotik faktörler nelerdir?

Ekosistemdeki biyotik bileşenler; Tüketiciler ayrışma ve üreticiler olarak üçe ayrılır.

Ekosistemde, biyotik bileşenler ayrılık, tüketiciler ve üreticiler şeklinde üç alt gruba ayrılır:

Üreticiler: İnorganik bileşiklerin inorganik bileşiklerini organik bileşiklere dönüştürür. Bitkiler, algler ve bazı bakteri türleri örnek olarak verilebilir. Üreticilerin en iyi örneği, glikoz ve oksijen üretmek için kullanılan karbondioksit, su ve güneş ışığının fotosentezidir. Tüketiciler: Bazı tüketicilerden veya üreticilerden enerji alır. Tüketiciler sadece üreticiye (otobur), tüketici (etçil) veya hem yapımcı hem de tüketiciye (omnivor) göre sınıflandırılır. Omnivor, Wolves etoburlar ve sığırlar hayvanların örnekleri olarak gösterilebilir. Haklar: Tüketiciler ve üreticiler tarafından daha basit moleküllere üretilen kimyasallar, organik atıkların yeniden kullanılabilir olmasına izin verir. Ayırıcıların ürünleri üreticiler tarafından kullanılabilir. Mantarlar, solucanlar ve bazı bakteriler farklılaştırıyor.

Abiyotik faktörlerde ışık, yaşam için gerekli enerji kaynağını verir ve sıcaklık canlılardaki biyokimyasal reaksiyonu destekler. İklim biyolojik çeşitliliği arttırır ve su, fotosentez, kemosentezin topraktaki bitki kökleri tarafından çıkarılmasını sağlar. Ortam pH’sı hücresel aktivitelere ve biyokimyasal olaylara yardımcı olur. Mineraller ve toprak ayrıca yaşam ortamı sağlamak ve ayırıcıların bitki örtüsünü zenginleştirecek canlılara destek sağlar.

Ekosistemlerde biyotik ve abiyotik faktörler

Ekosistemler tüm bileşenleri içerir. Örneğin, duvarda büyüyen bir sarmaşık, ekosistem bitki olarak düşünülebilir. Bitki ve topraktaki bakteriler, sarma gelişimi için gereken biyotik, ışık, su, hava ve sıcaklıktır. Bununla birlikte, bu ekosistem sarmaşık için alınacak güneş ışığı miktarı, toprakta bulunabilecek bir hastalık ve içinde bulunabilecek bir hastalık gibi bazı sınırlayıcı faktörler içerebilir.

Limtive faktörleri, ekosistemdeki büyümeyi biyotik veya abiyotik olarak kısıtlayan özelliklerdir. Bu, yağmur ormanındaki ışık miktarının bir örneği olarak verilebilir. Işık, ormandaki bitkilerin büyümesi için sınırlıdır. Bu nedenle, bitki çeşitlerinin rekabeti çok yüksektir. Bununla birlikte, rekabet çok yüksek olsa da, ekosistem içindeki tüm sınırlayıcı faktörleri değiştirmek için sadece bir faktör değişmelidir.

Bilim dünyası hakkında daha fazla içerik için, “Tıpta monoterapi nedir?” İçeriğimize göz atabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*