Bisikletin Gelecekte Uğrayabileceği Değişiklikler – Yazbuz.com

Bisiklet, bugünün en çok kullanılan mekanik tabanlı ulaşım araçlarından biridir. Hava kirliliğini azaltmak ve insanlık için sürdürülebilir bir yaşamı mümkün kılmak için popülaritesi önemli ölçüde artmıştır. Bu nedenle, bu araçların ne kadar geliştirilebileceği gibi zihinlerin bir köşesinde sorular ortaya çıkar. Bisikletin gelecekte acı çekebileceği değişiklikler her zaman çok öngörülebilir gibi görünse de, mucitlerin zihnine gelen bazı tasarımlar düşüncenin sınırlarını zorlayacak cinste olabilir.

Bu makalede, kısa tarihinden itibaren süreçteki değişikliklere bakarak gelecekteki gelecekteki değişiklikler açısından daha net bir perspektif yakalamaya çalışacağız. Muhtemelen hayal ettiğimizden birçok farklı şekilde değişiklik yaşayacak olsa da, geleceğin her zaman tatlı bir hobi olarak değişmeden kalacağını hayal etmek.

Bisikletin kısa geçmişi

Bisikletin gelecekte acı çekebileceği değişikliklerden bahsetmeden önce, tarihine kısaca bir göz atmalısınız.

Bisikletin ne tür iyileştirmeler ve değişiklikler zamanın doğumuna ve bugüne kadar gelişimine açık olabileceğini anlamak için. Bisikletin, iki tekerlekli veya tez ayağının adından, daha önce hiç bisiklet görmemiş bir kişinin zihninde bile yeniden canlandırılabilir. Bununla birlikte, tarih boyunca ortaya çıkan farklı tasarımlar, bisikletlerin ne kadar farklı bakılabileceğini ortaya koyuyor.

Tarih sürecinde bisikletin nerede ve nasıl ortaya çıktığı tam olarak açık değil. Da Vinci’ye ait olduğu iddia edilen bazı çizimlerin sahte olduğu için bu konuda bir fikir birliği yoktur. Bu nedenle, farklı biçimlerde çabalar nedeniyle ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Kanıt tartışmalı olmasına rağmen, ilk iki tekerlekli bisiklet 1817’de Alman mucit Karl von Drais de Sauerbrun tarafından icat edildi. Ahşaptan yapılmış ve herhangi bir pedalı olmadığı için sabit bir gidon bulunduğundan, koşu makinesi olarak adlandırılan bu araç ilk bisiklet olarak görülür.

İngiltere’de Denis Johnson tarafından Karl von Drais’in koşu makinesi aracının geliştirilmesi sonucunda, yaya arabası ve hobi atı olarak ünlü araç sadece uygun yollarda kullanılabileceği için rezil olmuştur. Bundan sonra, iki tekerlekli bisikletin dengede kalabileceği kanıtlanmış olsa da, güvenlik endişeleri nedeniyle üç veya daha fazla tekerlek bisikleti uzun süre üretilmeye çalışılmıştır.

Bir Savaş Aracı Olarak Bisiklet

1800’lerin ikinci yarısında, bisiklet çok az üretildi ve askerleri savaşlarda daha aktif hale getirmek için kullanıldı. Aynı zamanda, üretimde kullanılan malzemeler ve işçilik oldukça pahalıdır. II.Dünya Savaşı’nda birçok Avrupa ülkesi tarafından kullanıldıktan sonra, fabrika sayısındaki artış ve kitlesel üretimin hızlanması üretilen bisiklet sayısını arttırdı ve üretim maliyetini azalttı. Bu şekilde, bisikletler halka inerek Avrupa’da yaygın bir araç haline geldi.

Bisikletin bölümleri

Bisiklet 5 temel parçadan oluşur.

Bisiklet bugün ulaşana kadar yolculuğu sonucunda, birçok parçanın eklenmesiyle basit görünüyor, ancak karmaşık bir araç haline geldi. Bu parçalar üzerinde ayrı ayrı değişiklikler ve iyileştirmeler yapıldığından, bisikletlerin farklı şekillerde üretimi hala amaçlarına göre devam etmektedir. Bu nedenle, normal bir bisikletin hangi bölümlerinin sahip olabileceğini inceleyeceğiz. Genel olarak, normal bir bisiklet aşağıdaki donanım parçalarından oluşur:

Kadro

Bu parçalar farklı şekillerde olabilir ve bisikletin kendi içlerinde şekil ve kullanımına göre tasarımlar olabilir. Hedeflerini sadece basit olarak ele alacağız.

Kadro

Çatı olarak da adlandırılan bu parça, bisikletin temel iskeletini temsil eder. Karbon, titanyum, çelik ve alüminyum gibi maddelerden farklı şekillerde yapılan bu parçalar, türlerine kıyasla hafif veya sağlam olmaları gerektiğinde değişir. Örneğin, karbon fiber çatılar daha sağlam ve daha hafif oldukları için dağ bisikletlerinde kullanılır.

Masa

Bisikletin önünde ve arkasında, tekerleklerin her iki tarafındaki maşalar düz veya şok emici olarak tasarlanmıştır. Tongs’taki şok emicilerinin amacı, sürüş konusunda rahat bir deneyim sağlamaktır. Bu nedenle, dağ bisikletlerinde daha fazla tercih edilir. Kentsel bisikletler için düz maşalar tercih edilir.

Fren

Frenler, buğulanmış tekerleği sürtünme yoluyla durdurmak için tasarlanmıştır. Bu bağlamda, ön ve arka tekerlek için farklı fren türleri yapılır. Ayrıca, çarktaki sürtünmenin gerçekleştirilmesi açısından çeşitli şekillerde üretilirler. Aynı zamanda, üretim fren kontrol hareketini gerçekleştirecek mekanizmaları çeşitlendirdi.

Tekers

Tekerlekler genellikle bisikletin hareketini sağlayan iki parça ile sınırlıdır. Bununla birlikte, tekerlek sayısının tek veya daha fazla arttığı bisiklet türleri vardır. Tekerleklerin önemli kısımları, lastiğin cinsini ve ömrünü tekerleğe bağlayan tellerdir. Bu teller sayesinde tekerlekler sallanamaz ve ağır yükleri taşıyamaz.

Vites

Sürücüler tarafından oluşturulan enerjiyi farklı hızlarda tekerleklere ileten kısım dişlidir. Zamanla, belki de en değişen ve gelişen bisiklet parçaları dişliler olarak görülebilir. Üretilen ilk bisikletlerde ayak hareketlerinin hareketi nedeniyle dişli mekanizması yoktu. Zamanla gelişen dişliler artık bisikletlerin çok farklı hızlarda hareket etmesine izin veriyor.

Bisikletin geleceği: ne geliştirilebilir, ne değiştirilebilir?

Bisikletin gelecekte tasarım açısından çeşitlendirildiği düşünülmektedir.

Aracın sadeliği nedeniyle bisikletlerin gelecekte değişebileceği öngörülmese de, bisikletin hayatımızda yer almaya devam edecek bir araç olması nedeniyle gelişmenin durmayacağı ve hangi açıların değişebileceği tahmin edilebilir. Yapılacak tahminlerden bazıları bugün geliştirilmekte olan fikirler arasındadır. Bisikletin gelecekte maruz kalabileceği değişikliklerle ilgili bazı tahminler aşağıdaki gibi listelenebilir:

Hasar durumlarında daha az yer kaplayabilecek şekilde katlanabilen bisikletler açısından çeşitlendirilecek ilginç bisikletler, daha fazla denge amaçlı daha fazla denge amaçlı yapılmasını önlemek için güvenli bisikletleri azaltır ve daha fazla bisiklet hızı eklemek için tasarlanabilecek daha fazla elektronik sistem eklemek için tasarlanabilecek tasarlanabilecek ve daha fazla aktif olarak tasarlanabilmek üzere tasarlanabilmek üzere tasarlanabilecek tasarlanabilir.

Tüm bu değişiklikler bir fikir olarak gelişim aşamasında olmasına rağmen, yeni bisikletler üretmek ve kullanmak için hala zamana ihtiyaç duyulduğu bir gerçektir. Aynı zamanda, yapılacak değişikliklerin bir sonucu olarak, birçok yeni araç bile oluşturulabilir. Doğada ne olursa olsun, bisikletler gelecekte araçlara dönüşüyor.

Hoş bir bisiklet turuna çıkmak için Türkiye’de ziyaret edebileceğiniz yerleri öğrenmek ister misiniz? Ardından Türkiye’de ziyaret edilmesi gereken makalemize bir göz atın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*