
Biruni, bugünün Özbekistan bölgesinde doğan İslami bir bilim adamıdır. İslam felsefesi ve dünya mirası üzerine iz bıraktı Biruni dünyanın şekline bakıyor Bilimin gelişimine katkıda bulunmuştur ve birçok filozof için bir ilham kaynağı olmuştur.
İslami rönesans olarak adlandırılan dönemde yaşayan Biruni bir polimattır. Hezarfen olarak da bilinen bu sıfat, birçok alanda uzmanlık bilgisi olan kişilere verilmiştir. Biruni tarihte nadir bir düşünür. Coğrafya ve tarih üzerine çalışmaları ile bilinmesine rağmen, uzmanlığı matematik, doğa bilimleri ve astronomi içerir.
Dünyanın şekli hakkında farklı fikirler
Bugün, uzay çalışmalarının hızlanması, insanlığın astronomi hakkındaki kesintisiz merakından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, tarih boyunca, düşünürler bu konuda araştırmalar yaptılar ve toplumlar bu araştırmalara inançlarıyla etkileşimli olarak tepki verdiler.
Filozofların dünyanın şekli üzerinde çalışmalarının topluma mal olmadığı gerçeği, bu bilginin düşüncesi dünyasından kaynaklanmaktadır. Eski dönemde, bugünün verilerine yakın bilgilere ulaşıldı, ancak sıradan insanlar çok geç olana kadar düşünmeden yaşayacaklar.
Biruni’nin dünyanın şekli üzerine çalışmaları Daha önce, konuyla ilgili fikirler aşağıdaki gibidir:
Babilliler, dünyanın denizde yüzen bir tepsi gibi olduğunu, Mayaların bir timsah yüzen olduğunu, Hititlerin okyanusta yüzen bir kaplumbağanın okyanusta duran dört filden oluşan bir küre olduğunu ve presokratik Yunanların düz bir tepsi şekli çevrili olduğunu düşünüyorlardı.
Pisagor, dünyanın bilinen anlamda yuvarlak olduğu teorisini ortaya çıkaran ilk kişiydi ve iki yüzyıl sonra Aristoteles bunu gözlemleriyle kanıtladı. Aristoteles’i Biruni’nin eserlerinden tanıdığını ve çalışmalarında Aristoteles’ten yararlandığını anlayabiliriz.
Biruni’nin astronomi açısından önemi
Biruni’nin dünya şekli hakkındaki görüşleri modern ölçümlere çok yakın.
Biruni’yi sadece dünyanın yuvarlaklığını sınırlandırarak yorumlamak yanlış bir yaklaşımdır. Dünya Biruni’den önce birçok kez tur olarak tanımlandı. Bu nedenle, böyle bir anlam değişimi, bu düşünürün boyutu ve ‘Biruni dünyanın şekli hakkında ne yaptı?’ Sorunun cevabını anlamayı zorlaştıracaktır.
Biruni’den önce, birçok düşünür bunu bin yıldan fazla bir süredir dünyanın şekli hakkında gözlemlerle üretti veya kanıtladı. Bu yüzlerce yıl sürmeye devam etti. Biruni’yi diğer düşünürlerden ayıran şey, meselenin dünyanın “bağlanma eğimi” konusunun sorunu olmasıdır.
Söz konusu terim de “yuvarlaklık oranı” olarak tanımlanabilir. Biruni’nin ulaştığı verilerin modern ölçümlere ne kadar yakın olduğu görüldüğünde, değeri daha iyi anlaşılabilir. 995’te, Biruni 23 27 olarak bağlanma değerini, sadece 1950’de kanıtlanabilen 23 26′.7’ye en yakın olan bu oran buldu.
Tüm dünyada haysiyetini yapan bir bilim adamıdır. Eserleri birçok dile çevrildi, daha sonra İslam Rönesansında Avrupa’ya ulaşacak ve sayısız düşünüre ilham verecek bir ses çıkardı.
Dünyada önemli bir iz bırakan bilim adamları ve dünya biçimine ilişkin görüşleri hakkında daha fazla bilgi için, “Pisagor’un dünya biçimine ilişkin görüşleri” başlıklı makalemize bir göz atabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın