
Edebiyat alanında düzinelerce farklı anlayış doğdu ve bu anlayışların bir kısmı günümüze okullar aracılığıyla genişledi. Türkiye’de, 20. yüzyılın başında ve bireyin iç dünyasına dayanan anlayış örnek olarak verilebilir. Yazarları ve çalışmaları bireyin iç dünyasına göre incelerken, bireyin iç dünyasına dönmenin ne anlama geldiğini açıklamak için öncelik verebiliriz.
Bireyin iç dünyası bilinçsiz, duygular ve monologlar alanıdır. Literatürde, bu alan karakterlerin tasvir edildiği çalışmalarda bulunabilir. Genel olarak, iç dünyaya dayalı bireyin anlayışını aşağıdaki öğelerle özetleyebiliriz:
Felsefi veya ideolojik kavramları takip etmez, çünkü kişi psikoloji ve psikiyatriye odaklanmıştır. Depresyon, melankolik gibi durumları açıklamak için zaman harcıyor. Bu türden yazılan eserleri zenginleştiren karakterler.
Bireyin iç dünyasına dayanan yazarlar kimlerdir?
Ahmet Hamdi Tanpinar
1900’lerin başından bireyin sonuna kadar yazarlar çeşitli çalışmalar verdi. Bu sorun Türkiye’de dikkate alındığında, akla ilk gelen şey Ahmet Hamdi Tanpinar. Yazar kimliğine ek olarak akademisyen ve politikacı olan Tanpininar, özellikle özgür ölçüsü ile bu hareketin öncüsü olmuştur. Şiiri “Zaman” ile tanınmayı başaran şair, cumhuriyetin ilanından sonra ilk öğretmenlerden biridir. Tanpininar’ın yazılarının genel özellikleri aşağıdaki gibidir:
Sınav, romanlar ve şiirler gibi birçok alanda yazılmıştır. Boyut ve ücretsiz boyutta sıklıkla karşılaşılır. Bilinç akış tekniğinin akışını içerir. Psikoloji alanında çalışan insanların analizi bulunur.
Ahmet Hamdi Tanpınar’a ek olarak, Türkçe bu alanda iş veren diğer yazarlardan bazıları:
Peyami Safatharuz Boğraselim Şevket Esendaloktay Akbal
Bu yazarlardan birkaçını yaşam tarzlarıyla açıklamak da yazdıkları türe ışık tutacaktır.
Peyami Safa
Peyami Safa, araştırma, kitapları ve hikayeleri ile edebi dünyamızın en değerli temsilcilerinden biridir. Etkilendiği mistisizmin hareketi nedeniyle eserlerinde psikolojik analizlere önem verdi. Aynı zamanda başarılı manevi analizler yaptı ve bu alana olan ilgisini doğrudan okuyucusuna yansıttı. Buna ek olarak, maddenin her şeyin kaynağı olduğu ve her zaman maneviyat ve maneviyatı ön plana çıkardığı fikrine karşı çıktı.
Fatih Harbiye
Peyami Safa’nın olgunluğunun çalışması olan Fatih Harbiye, çeşitli çatışmalar içeren çok değerli bir kitap. Fatih ve Harbiye bölgeleri arasındaki farkları ortaya çıkarırken toplumun ayrımcı tarafını ele almayı başardı. Kitaptaki kahramanların olaylara karşı psikolojik yaklaşımlarını incelerken, Doğu ve Batı kavramlarının yaşam üzerindeki etkisini derinden hissediyoruz.
Ahmet Hamdi Tanpinar
Ahmet Hamdi Tanpininar, eski ve yeni yeni anlayışa sahip bir usta yazardır. Aynı zamanda ülkemizdeki modernizmin güçlü ve ilk temsilcilerinden biridir. Özellikle, “Saatler Ayarlama Enstitüsü” kitabında birçok karakter analizi gerçekleştirdi. Bireyin iç dünyasını çok başarılı bir şekilde yansıtır.
Barış
Barış, bireyin iç dünyasına dayanan en önemli eserlerden biridir.
Barış romanında, iç monologların kullanımına ve bilinç tekniklerinin akışına tanık oluyoruz. Kitabın kahramanının duygusal değişikliklerini ve hissettiği sevginin odağını okurken, kendinizi yaşam ve ölüm gibi gerçekçi konularda bulursunuz. Psikolojik değerlendirmelerin romandaki olaylardan daha önemli olduğu görülebilir.
Memduh Şevket Esendal
Memduh Şevket Esendal, literatürümüzde durum hikaye anlatımının değerli temsilcisidir. Hikayelerini “Çehov” tarzında yazıyor. Çehov tarzı yazma anlayışında, günlük yaşamdan alınan belirli bir olay incelenir. Bu olaylarda gerçekleşirken Serim, Düğüm ve Çözüm gibi hikaye kuralı yoktur. Esendal ayrıca, günlük yaşamda bakılmayan ve dikkat çekmeyen ayrıntıları ortaya çıkararak psikolojik durumları tartıştı.
AYAaşli ve Kiracılar
AYAHLI ve Kiracılar çok basit bir dilde yazılmış bir kitap olmasına rağmen, insanları net ifadelerle analiz eden bir yapıya sahipler. Yazar tarafından insanları tanımlamak için kullanılan benzetme ve ifadeler, onları yakından tanımanıza izin verir. Aynı zamanda, özgür düşünceleri olan Esendal, kahramanların gerçek isteklerine odaklanabilir.
Oguz atay
Yazar, eserlerinde toplumla çelişen entelektüellerin yaşamlarını ve psikolojik çatışmalarını içerir. İronik kullanarak kendisine mantıklı olmayan durumları analiz eder ve okuyucusuna aktarır. Kendilerini ve bu süreçte çeşitli çatışmalarda ve deneyimlerde kaybolan insanların deneyimlerini hiciv, dünya ve alay yoluyla değerlendirir.
Tutamayanlar
Tutamayanlar bu eserler arasında en popüler olanlardır.
Tutulamayanlar en popüler romanlar arasında. Entelektüellerin krizlerinin mantıksızlığını ve tutmaya çalıştıkları düşüncelerle karşılaşmak da mümkündür. Düşüncelerin sonuçlanmaması, hayal kırıklıklarını beraberinde getirir. Kitaptaki bir kişiyle mücadeleyi zihinsel olarak ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Kemal Tahir
Kemal Tahir hikayelerinde geleneksel bir tutum sergiliyor. Bu nedenle, insanları analiz ederken geleneksel kurallardan etkilenir. Aynı zamanda, gerçekçi yaklaşımlar toplumu değerlendirmek için benzersiz bir stil sağladı. Yazar genellikle kırsal kesimde yaşayanların sorunlarını ve Agha, Windlass ve Bandit gibi sorunları değerlendirdi. Ancak, kitaplarındaki kahramanları bölgenin aksanıyla yansıtmayı başardı.
Esir şehrin halkı
Esir şehir halkı, savaşı kaybeden İstanbul halkına söyler. Duygulara, düşüncelere ve olaylara karşı çalışmalardaki insanların tepkileri derinlemesine incelenmiştir. Buna ek olarak, Kemal Tahir, derin ve şok edici çatışmalarla karşı karşıya olan bir toplumun çaresizliğini yansıtır. Yazar ayrıca bu romanı Türk entelektüellerinin kimlik bilincini hiçbir şekilde kaybetmediklerini vurgulamaktadır.
TARIK BUNRA
TARIK BUNRA
1960’dan sonra roman yazma romanını benimseyen Tarık Buoğra, benzer eserler veren ve “Martan” kitabıyla tanınan Rus yazar Anton Chekhov ile aynı hikaye anlatımını paylaşıyor. Romantik ilişkiler, sistem muhalefeti ve umutsuzluk motifleriyle süslenmiş bir anlatı içeriğine sahiptir. Bu bağlamda, sol hareketten sonra Yunan yazarlarının metinlerine benzer. Varlığın kendisini ve sistem eleştirisini içeren makalelerde, karakterler her zaman bu iç çatışmalardan zarar görür. Bunun nedeni, ortaya çıkamayan öfkenin neden olduğu hasardır. Ya da Nietzsche’nin dediği gibi: “Bastırılmış her şey daha güçlü ortaya çıkıyor.”
Küçük ağ
TAREK BUNRA’nın bu önemli çalışmasında, Kuvayi National ve Sultan arasındaki görüş farklılıklarını ve farklılıklarını ayrıntılı olarak görebilirsiniz. Anavatanın kurtuluşu için iki güç arasında seçim yapmak zorunda olan insanların psikolojik yapısı doğrudan okuyucuya yansır. Özellikle, kitabın kahramanının doğru yolda olduğu parçaları incelemelisiniz.
Samiha Ayverdi
Samiha Ayverdi
Diğer yazarların aksine, eserlerinde dini motifler kullanan Ayverdi, genellikle sevgi kavramını Tanrı’ya bir inanç olarak açıklarken, yazılarında Batılılaşma hareketinden sonra aile yapılarının değişimi genellikle. Monologlarla ilerleyen romanlar, aile kavramına verilen hasar ve bazen karakterlerin düşüncelerine parçalanıyor. Bu bakımdan, diğer yazarlarda olduğu gibi, kişisel görüşlerini ve ruh halini yazarak ifade eder. Depresyon dönemini tanımlayan roman yazan insanların ortak noktası, tıpkı psikanalizle işlev görmenin yolu gibi, kendi haletiruhiyah’larını yazarak yazmayı amaçlamalarıdır.
İbrahim Efendi Konağı
Samiha Ayverdi tarafından yazılan İbrahim Efendi Konağı 1964’te yayınlandı. Bu çalışma, aileyle bir devletin dramasıyla ilgili. Hikaye, hem gösterişli bir konağın hem de muhteşem bir devletin çöküşünü ayrıntılı olarak anlatıyor. Aynı zamanda, bu kitap yazarın en önemli çalışması olarak görülür. Buna ek olarak, Ayverdi çalışmasını otantik bir dönemin gerçek hayatı şeklinde ifade eder.
Abdülhak Şinasi Hisar
Abdülhak Şinasi Hisar
Pro -modernizasyon olan Hisar, yazılarını İstanbul sokaklarında düzenledi. Eserleri aynı zamanda Fransız yaşam tarzından da inşa edilen elitist İstanbul bölümü ile de ilgilidir. Burjuva sınıfını kucaklayan ve eleştiren birkaç yazardan biridir. Kişisel hayatında, aşk hayatı ve deneyimlemeye çalıştığı yaşam tarzı her zaman üst sınıfla.
Fehim Bey ve biz
1941’de yayınlanan çalışma, kişi ve mekanın analizine odaklanmıştı. Kitap kabul edildi ve toplulukta devam etmeye devam etti. Fehim Bey, gerçekçilikten ziyade rüya gibi bir kişiliğe sahiptir. Bu nedenle, özel bir karakter. Yazarın karakteri analiz ettiği kitapta Fehim Bey’i yakından tanımaya odaklanıyor.
Bilinç akışı nedir?
Monologlar olarak adlandırılan iç konuşmalara işte ayrıntılı olarak bilinç akışı denir. James Joyce ve Virginia Woolf bu tekniği kullanan ana yazarlar arasında. Aynı zamanda, bireyin iç dünyasına dayanan bu yazarların eserleriyle, melankoli ve gri bulutlarla dolu bir yer seçiminde sıklıkla karşılaşılır. Bilinç akışı, bireyin iç dünyasıyla ilgilenen edebi anlayışın temelini oluşturur. Bilinç akışı sayesinde, psikiyatrik sorunlar ve zihinsel karmaşıklıklar okuyucuya aktarılabilir.
Psikiyatrinin bireyin iç dünyası üzerindeki etkisi nelerdir?
Psikiyatri Bölümü, insanların davranışlarını mantıklı ve analiz ediyor. Özellikle, bilinçdışı kavramın keşfi, birey ve toplumdaki sorunların nedenini ortaya çıkarmaya yardımcı olmuştur. Psikiyatride ruh hali tasvirleri ve ruh hali tasvirleri, bilinç tekniğinin akışının ayrıntılı oluşumunu mümkün kılar ve bireyin iç dünyasının anlayışını bu şekilde etkiler.
Bireyin iç dünyasında yazılmış eserler
Bireyin iç dünyasını idare eden çalışmalar, anlatıda benzer motifler içerir.
Bireyin iç dünyasıyla ilgilenen çalışmalar, anlatıda benzer motifler içerir. Depresyonu tanımlamada kullanabileceğimiz tüm detaylar bu çalışmalarda ayrıntılı olarak dahil edilmiştir. En iyi bilinen Türk eserleri arasında şu romanlar var:
Mahur best- Ahmet Hamdi Tanpınardokuzuncu Hariciye Ward- Peyami Safakücuk-Ya-tark bukafeHim Bey ve Biz- A. Şinasi Kale İlişkileri- Selim Şemabette Bir gece- Samiha AYVERDI
Bu eserlerin ortak noktası, kişisel fikirlerini yansıtmalarıdır. Farklı segmentleri savunan ve bazen aynı ve bazen farklı yaşam görüşlerini paylaşan farklı mekan seçimleri yapan sıralı yazarlar. Genel olarak, iki profesyonel ve anti -sistem anti yazar olduğunu söyleyebiliriz ve her iki karakter de kendilerini ve yaşamlarını anlamaya çalışıyor.
Edebi içeriğimizi beğendiyseniz, “Sugar Orange Kitap Özeti” makalesi sizin için!
Sık sorulan sorular
[toggle title=”Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Hikâyelerde Hangi Konular Ele Alınır? ” state=”close”]Genel olarak, bireylerin iç dünyasına öncelik veren hikayeler; Sosyal hesaplaşma, yabancılaşma, yalnızlık, bilinçaltı, kendini sorgulama, iç problemler, kozmik dünya gibi birçok farklı konu ile ilgilenir. Çalışmaların çoğunda, bilinç akımı yoluyla iç konuşma benzeri tekniklerden daha fazlası kullanılmıştır. [/toggle]
[toggle title=”Bireyin İç Dünyasını Esas alan Eserler Nelerdir? ” state=”close”]Bireylerin doğrudan iç dünyasına hitap eden eser sayısı oldukça yüksektir. AYAFLI ve Kiracılar, Tutamayan İnsanlar, Fatih Harbiye, Mahkumların Halkı, Küchuk Ağa, İbrahim Efendi Konağı, beklentileri karşılayan türlerde yazılanlardan sadece birkaçı. [/toggle]
[toggle title=”Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Yazarlar Hangi Bilimlerden Yararlanmıştır? ” state=”close”]Usta yazarlar genellikle bu tarzda bir çalışma üretirken psikanalitik ve psikoloji benzeri bilimler kullanırlar. Yapılan karakterlere sahip insanların iç dünyaları farklı bir açıdan ele alınır ve okuyuculara yansır. Böylece, kitapların okuyucularından daha fazla etkilenmeyi ve net bir şekilde açıklanması amaçlanan şeyi algılamayı amaçlamaktadır. [/toggle]
Bir yanıt bırakın