Bilimsel Bilginin Özellikleri Nelerdir? – Yazbuz.com

Yaşamın her alanında bilgi kavramıyla yüzleşmek mümkündür. Özellikle felsefe alanında, sıklıkla tartışılan bilgi, değerlendirildiği niteliklere veya alana göre farklı tanımlara ve kalıplara ayrılabilir. Bilimsel bilgiye ek olarak, genel tanımlar yapmak mümkün değildir. Aynı şekilde, bilimsel bilgi; Genel bir bilgiye ulaşmak için sistematik ilerlemenin bir sonucu olarak elde edilen bir tür bilgi türüdür. Genel olarak, bilimsel bilginin özellikleri ve hatta genel olarak bile birçok soruyu cevaplamaya çalıştık.

Bilimsel bilgi nedir?

Bilgi kavramı çok daha genel bir kavram olarak kabul edilir. Yani, gözlem becerileri, araştırmalar, bu konudaki deneyimler ve diğer birçok öznel yapı içerir. Ancak bilimsel bilgiyi diğer bilgi türlerinden ayıran şey, bunu araştırmak istiyorsak, önce bir deneye dayanır. Bazı değişkenleri test ederek, çevreyi ve koşulları değiştirerek, bazı sınavlara maruz kalmanın bir sonucu olarak elde edilen sonuç bilimsel bilgi verir. Özetle, dünyada hangi noktada olursanız olun, bilimsel bilgi aynı sonuçlarla ortaya çıkar.

Her insanın okul yıllarına aşina olduğu bir örnekle devam etmek; Suyun kaynama sıcaklığı 100 santigrat derecedir. İstediğiniz her yerde, bu bilgileri test edebilir, farklı teorilerin doğruluğunu sorgulayabilir ve ayrıntılı araştırmalara tabi olabilirsiniz. Ancak, sonuç size her zaman bu şekilde geri dönecektir.

Bilimsel bilgi kesin mi yoksa değişiyor mu?

Bilimsel bilgiler, bilimin değişimi ve gelişimi ile yenilenebilir.

Çocukluğundan beri öğrendiğimiz belirli bilgilerden örnek aldığımız için, insanların zihni doğrudan “bilimsel bilgi değişmiyor mu?” Soru oluşabilir. Her ne kadar aynı sonuçlar bazı deneyler ve aşamalar sonucunda bilimsel bilgide elde edilmiş olsa da, “bilimsel bilgi asla değişmediği” için nihai bir yargıya ulaşmak mümkün değildir. Bu nedenle, mutlak bir hak olarak kabul edilemez. Değişiklik, belirtilen bilgi türüne göre bilimsel yöntemler kullanılarak doğru olmadığının kanıtına bağlıdır. Başka bir deyişle, bir kişinin varsayımsal tahminleri, “Kaynar su derecesi 100 santigrat değildir.” Bilimsel bilgiyi değiştirmez. Kanıtlamak için kullanması gereken deneyler ve aşamalar var. Sezgisel veya öznel kararlara göre değişmese de, bilim kullanarak değiştirmek mümkündür.

Bilimsel bilginin özellikleri

Bilimsel bilgi, diğer bilgi türlerinden ayrılmış bazı özellikler taşır. Bu özellikler ayrıca bir bilgi bilimsel hale getiren kriterlerdir. Peki, bilimsel bilginin özellikleri nelerdir? Aşağıda seninle …

Nesne

Bilimsel bilgi kişiden kişiye geçmez.

Bilgi kavramı tartışıldığı türe göre değişken bir yapıya sahip olsa da, öznellik bilimsel bilgiye dahil edilemez. Objektif bir yapıya sahiptir ve kişiden kişiye farklı anlamlarda ele alınamaz.

Gözlemlenebilir

Bilimsel bilgilerin doğruluğu, deney yöntemlerine dayandığı için doğruluğu kanıtlanana kadar gözlemlenebilir. Bu nedenle, varsayımları veya tahminleri değiştirmek mümkün değildir.

Değiştirilebilir

Deneysel yöntemlerle kanıtlanmış olsa da, aynı yöntemlerle değiştirilebilen bilgi türlerinden biridir.

Eleştirel

Bilimin sonuçları eleştirilebilir.

Her bilim adamı bilimsel bilginin doğruluğunu sorgulayabilir ve sorgularını kanıtlamak için çeşitli bilimsel deneyler kullanabilir. Objektif bilgi, eleştirilemeyeceği anlamına gelmez.

Evrensel mi

Bilimsel bilgi olarak tanımlanan her fenomen, tüm dünyada aynı geçerliliğe sahiptir. Milletler bu bilginin doğru veya yanlış olduğunu iddia edemezler. Aynı şekilde, bilim dünyayı bilgilendiren bir alan olduğundan, evrenselliğe şüphe ile yaklaşılamaz.

Birikti

Hiçbir bilgi türü tek bir deneyime dayanmaz. Neredeyse hepsinin belirli bir birikimi var. Bilimsel bilgi söz konusu olduğunda, bu bilgileri, elde edilen verileri, gerçekleştirilen çabaları, geçmişte ve gelecek dönemlerde bu neden için verilen çabalar elde etmeye çalışan bilim adamları. Gibi birçok ayrıntı.

Tutarlı

Bilimsel bilgi mantıkla çakışır.

Mantık biliminin vazgeçilmez kavramlarından biri olan tutarlılık da bilimsel bilginin doğasında bulunur. Öyle ki, varsayımsal bir durumu kanıtlamaya çalışırken, varsayımlar, üretilen teoriler ve onlara bağlı olarak yapılan her deney örtüşmelidir.

Sistematik ve düzenli

Bilimsel bilginin varlığı, belirli bir sırada sistematik olarak incelenmeye bağlıdır. Bu bilgileri, sonuçları, değişkenleri ve akla gelebilecek herhangi bir bilimsel ayrıntıyı elde etmek için deneyler düzenli olarak bir sistem içindeki özellikleri ve ilerlemeyi gösterir.

Tekrarlanabilir

Geçmişte veya bugün, “bilimsel bilgi” olarak tanımladığımız her kavram belirli bir tekrara ulaşmıştır. Doğruluğunu kanıtlamak ve bunun yanlış olduğunu varsaymak için kullanılır.

Uygulanabilirlik

Bilimsel bilgiler uygulanabilir.

Bilimsel bilginin ilerleme ve gelişme açısından en önemli özelliği, geçerli olmasıdır. Öyle ki, belirli tekrarlar, gözlemler ve deneyler tarafından kanıtlanan bilimsel bilgi, kimseye yardımcı olmaz. Bu bilimsel bilgi, iyi ve radikal değişiklikler, icatlar veya üretim gibi alanlarda daha ileri düzeylerde kullanılamazsa, bilimsel bilgi olarak değeri yoktur. Uygulanabilirlik özelliği bu noktada etkinleştirilir ve elde edilen her bilimsel bilgi, tamamen farklı bir yol açmak için kullanılır.

Bilimsel konuların bilim okuryazarlığı nedir? Neden önemli? Makalemizi de sevecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*