
Bilim ve felsefe arasındaki farklar, Özellikle okuyucuların merak ettiği konulardan biridir. Çünkü bilim, ilgili felsefenin alanına bir açıdan girer. Bunun en önemli nedeni, bilimin felsefeden çıkarak ayrı bir disiplin haline gelmesidir. Peki, felsefe bilimi mi? Bilim ve felsefe arasındaki ilişki nedir? Bu soruların cevaplarını birlikte arayalım.
Bilim ve felsefe kelimelerinin anlamı
Bilim ve felsefe ilişkisini doğru bir şekilde anlamak için önce kökenlerine bakmak gerekir. Her iki disiplin de aslında bilme ve bilgiye dayanır. Felsefe kelimesi Yunanca “Phileo” ve “Sophia” kombinasyonu ile oluşturulur. Phileo; “Ben seviyorum”, peşinden koşuyorum ”veya“ görünümlü ”demek; Sophia’nın bilgi ve bilgelik anlamı var. Kısacası, bu kavram bilgi ve bilgelikten sonra koşmak olarak açıklanabilir.
Bilim kelimesi Türk Dil Derneği’ndedir; Evrenin veya olayların bir konusu olarak seçilen düzenli bir bilgi olarak açıklanmaktadır.
Antik Yunan medeniyetindeki en önemli filozofların da bilim adamları olduğunu görüyoruz. Örneğin, Masallar iyi bir matematikçiydi ve Arsimed, fizik dünyasında çığır açan bir bilim adamıydı. O kadar ki felsefe, üfme’nin mevcut olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni hakkında düşündüğü şekilde tanımlanır; Bilimsel olarak araştırılıyor ”. Eşanlamlılığın “düşünce” olması, bu durumun bir başka kanıtıdır.
Yöntem açısından bilim ve felsefe arasındaki ilişki
Bilim ve felsefe arasındaki en etkili fark soyut örneklere dayanırken, diğeri somut örneklere dayanmaktadır.
Bilim, gerçeklikle bağlantı kurma sürecidir. Ona göre, gerçek, somut ve objektif. Buna göre, bilim ve felsefe arasındaki en büyük benzerlik bilgidir. İki disiplin arasındaki benzerlikler ve farklılıklar aşağıdaki gibi duyulabilir:
Bilim Felsefeİnsan zihni insan zihninin ürünüdür. İnsan zihninin ürünü. İnsanın fenomenlerini ve hareketlerini imzalar. Kişinin vakalarını ve hareketlerini inceliyor. Sayaç deney ve gözlemdir. Tutarizm evi açıklamaya çalışır. Evi ve insanı açıklamaya çalışır.
Felsefe; Varlık, bilgi, gerçeklik, adalet, güzellik, doğruluk, zihin, dil ve estetik gibi konularla ilgilenir. Bununla birlikte, ağırlıklı olarak filozoflar epistemoloji, bilgi ve ontoloji gibi varoluş kavramlarıyla başa çıkmayı tercih ettiler.
Felsefe doğum hipotezi verdi
Bu bağlamda Bilim ve felsefenin varlığını ele alma tarzı, Yöntem olarak farklıdır. Bilim, çeşitli yöntem ve tekniklerle inceleyerek varoluş somut ve nesnel olarak ilgilenir. Felsefe insan fenomeninden ve hareketlerden başlayabilir. Bu nedenle, bu iki disiplin arasında metodolojik farklılıklar vardır. Bir bilim insanını denemeye ve gözlemlerken, filozoflar bunu yapmazlar. Felsefe bilgiyi bir bütün olarak ele alır ve varlık ile ilişkilendirir. Bilim parçadan hareket ediyor.
Bilim felsefesiBu disiplinin içeriğini, temellerini, sonuçlarını ve uygulamalarını inceler. Örneğin; Son günlerde sık sık tartışılan yapay zeka meselesi, bilim felsefesinin ilgi alanında yer almaktadır. “Yapay zeka insan yaşamını nasıl etkiler?” Sadece bu alanla ilgilenen uzmanlar sorunun cevaplarını arayabilir.
Sonuç olarak, felsefe bir bilim dalı değildir. Fakat bilim felsefeden doğdu. Bu bağlamda, bilim felsefesi bir disiplin boyutu kazanmıştır. Başlangıç noktası bilgileri ile iki disiplin arasında, amaç açısından bir paralellik vardır. Ana bir disiplin olan felsefe, kendi içinde bilim değildir. Felsefenin bilgi ve varoluşla ilgilenme şekli daha bütünseldir.
“Edebiyat neden diğer disiplinlerle ilişkilidir?” Soru genellikle merak ediyor. İçeriğimizde, edebiyat ve diğer disiplinler arasındaki ilişki hakkında konuştuk. Ayrıntılar için makalemizi okuyabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın