
Biber yetiştirmek isteyenlerin belirli zamanlarda karşılaştıkları farklı sorunları vardır. Bunlardan biri ve çok önemli olan yaprakların sararmasıdır. Bu, bitkinin hasar görebileceğini veya genel olarak görebileceğini belirtir. “Biber neden sarı bırakıyor?” Sorunun cevabını öğrenerek, alacağınız önlemler sayesinde zevkle eğitilmeye devam edebilirsiniz.
Biber yapraklarının sararmasının nedenleri
Bahçenizde, seranızda veya evinizde dikkatlice baktığınız bitkilerle ilgili sorunlarınız olması son derece can sıkıcıdır. Emeğiniz için para almak ve biberlerin sağlıklı olmasını sağlamak için önce sararmaya neden olan durumları bilmelisiniz. Genel olarak, bitkileriniz aşağıdaki nedenlerden dolayı hasar görebilir:
Besin eksikliği, üst yaprakları ekstra parlattıktan sonra orta parçaların sararmasına yol açar. Potasyum eksikliği, “Biber sarı neden alt yaprakları?” sorunun cevabıdır. Yeterli çinkonun olmaması sarı-yeşil lekeler yaratır. Gölgeli alanlara dikilen bitkiler güneş ışığından sararır. Yanlış sulama uygulamaları, az çok ne olursa olsun biber yapraklarına zarar verir. Önceden çıkarılan bitki kökleri sararma ile çürümeyi ortaya çıkarabilir. Aşırı sıcaklık değişiklikleri sararma üretir. Böcek istilaları renk değişimi ile dökülmeye neden olur. Çeşitli biber yaprakları da sarı bitkiler.
Bakım aşamalarından tamamen hakim olursanız, biber yapraklarınızı kurtarabilir ve yakında bitki olabilir. Aynı zamanda, beklenmedik etkiler görürseniz, acele etmelisiniz ve doğru tedaviyi uygulamalısınız.
Sararmış biber yaprakları nasıl işlenir?
Sulamaya dikkat ederek biber yapraklarının sararmasını önleyebilirsiniz.
Gerçekleştirilen sarı büyük ölçüde ve bir çürütme düzeyinde olmaması, muhtemelen büyüme koşullarından kaynaklanmaktadır. Bu noktada, önce sulama sürecine dikkat etmelisiniz. Biber toprağının sürekli ıslak olmadığından emin olmalısınız. Aynı şekilde, tamamen kuru olmamalıdır. Dengeli bir sulama yaparsanız, biber yapraklarının rengindeki iyileşmeyi görebilirsiniz.
Mümkün olduğunca ılık su kullanmalısınız. Soğuk veya sıcak su bitkiye doğrudan zarar verebilir. Ortalama su 24-25 derecedir. Toprağı nefes almak için gevşemek de çok önemlidir. Ağır, yoğun ve gagalı durumu toprağın nemi yaymasını önler. Aynı zamanda, beslenme eksikliği ile, yaprakların kökleri sarı.
Farklı böcek türlerinden kurtulmak için önlemler de alınmalıdır. Özellikle örümcekler yaprakların çekirdek suyu ile beslenir, hızlı bir şekilde harekete geçmelisiniz. Bitkilere zarar vermeyecek böcek ilaçlarından yardım alabilirsiniz. Bununla birlikte, odun külü ve yeşil çim gibi yöntemleri de kullanabilirsiniz.
Sarararan biber fideleri için ne yapılır?
Ekstra bir barınakta yetiştirilen fidelerin de hasar görmesi muhtemeldir. En büyük sorunlardan biri düzensiz sulama. Yapmanız gereken, toprağın tamamen kurumasına izin vermemek. Özellikle genç fidelerin, inşa edilmiş sistem ile her beş günde bir sulanması gerekir. Ayrıca, aşırı nemin alt yaprakları düşüreceğini de hatırlamalısınız.
Fosfor, potasyum ve azot gibi gıdaları azaltmamak çok önemlidir. Aynı zamanda, ortam sıcaklığının 14 derecenin altına düşmesini önlemek için önlemler alınmalıdır. Yeterli fidelerin ışığını almanın gerekliliği dikkate alınması gereken bir noktadır. Tohumları ektikten sonra, yaklaşık bir ay sonra ek aydınlatma sağlanmalıdır.
Biber fidelerinin sararmasında mesafe ekimi de önemlidir. Yetiştirme çok sık köklerin karıştırılmasına neden olur. En az 30-35 santimetre bırakmak için aralarında dikilmelidirler. Ayrıca örümcek akarları, gezi ve yaprak bitleri püskürtmelisiniz. Ayrıca bakteriyel, mantar ve viral hastalıklardan korunmak için özel ilaçlardan da yararlanmalısınız.
Çeşitli bitkilerin yapraklarının neden sarıya döndüğünü merak ediyorsanız, “Orkide neden sarı bırakıyor? Bakımda ne yapılmalı?” Makalemize bir göz atabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın