Belirteç Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

Jeton nedir?

Belirleyici, bir fiilin, fiilin veya sıfatın cümle içindeki anlamını yer, zaman, durum, miktar, soru, sebep ve şart bakımından belirten kelime ve kelime gruplarına verilen addır. Zarf olarak da bilinen belirteçler cümlenin anlamını zenginleştirerek daha anlaşılır ve etkileyici hale getirir.

Jetonların özellikleri

Jetonlar aşağıdaki özelliklere sahiptir:

Cümlede bağımsız bir rol oynamazlar. Her zaman başka bir kelimeyi veya kelime grubunu niteler veya tamamlarlar.
Cümlede fiilin önüne veya arkasına gelebilirler. Ancak yer belirleyiciler genellikle yüklemden önce gelir, zaman belirleyiciler ise genellikle yüklemden sonra gelir.
Cümle içinde soru sormak için kullanılırlar. Neden, ne zaman, nasıl, ne kadar, nerede, hangi yöne, ne kadar süreyle, ne kadar yakın, ne kadar uzak, ne kadar az, ne kadar, ne kadar az, ne kadar, ne kadar gibi sorulara cevap vererek cümlenin anlamını açıklayınız. Tamamlıyorlar.

Jeton türleri

Tokenlar anlamlarına göre beş ana gruba ayrılır:

Konum işaretçileri: Fiilin, fiilin veya sıfatın yerini gösteren işaretleyicilerdir. Örneğin: “evin içinde”, “bahçede”, “yukarıda”, “aşağıda”, “etrafında”, “sağda”, “solda”, “önde”, “arkada”, “yanında” “, “içeride”, “dışarıda”, “ileride”, “arkada”, “yukarıda”, “aşağıda”, “yanlarda”, “ortada”, “sağda”, “en tarafta” gibi kelimeler sol”, “ön”, “arka” yer işaretleridir.
Zaman işaretleri: Bir fiilin, fiilin veya sıfatın zamanını gösteren işaretleyicilerdir. Örneğin: “şimdi”, “hemen şimdi”, “önce”, “sonra”, “dün”, “bugün”, “yarın”, “gelecek hafta”, “geçen yıl”, “bu yıl”, “gelecek yıl” ”, “sabah”, “öğle”, “akşam”, “gece”, “yaz”, “kış”, “ilkbaharda”, “sonbaharda”, “kışın” gibi kelimeler zaman belirteçleridir.
Durum işaretleri: Fiil, sözel veya sıfatın durumunu belirten belirleyicilerdir. Örneğin: “çabuk”, “yavaşça”, “sessizce”, “sık sık”, “bazen”, “her zaman”, “hiç”, “çok”, “biraz”, “biraz”, “tamamen” , “yarım” , “tamamen” gibi kelimeler büyük/küçük harf işaretleyicileridir.
Niceleyiciler: Bir fiilin, fiilin veya sıfatın miktarını belirten belirleyicilerdir. Örneğin: “çok”, “az”, “biraz”, “tam”, “yarı”, “tamamen”, “sonuna kadar”, “tamamen”, “tamamen”, “tam olarak”, “aksine” ”, ““Aksine” gibi kelimeler niceleyicidir.
Soru işaretleri: Fiil, sözel veya sıfat ne zaman, nasıl, neden, ne kadar, hangi yöne, ne kadar süreyle, ne kadar yakın, ne kadar uzak, ne kadar az, ne kadar, ne kadar az çok, ne kadar çok gibi sorulara cevap verir. göstergeler veriyoruz. Örneğin: “ne zaman”, “nasıl”, “neden”, “ne kadar”, “nerede”, “hangi tarafa”, “ne kadar”, “ne kadar yakın”, “ne kadar uzak”, “ne kadar” Kelimeler “az”, “ne kadar”, “ne kadar az”, “ne kadar az” gibi soru işaretleridir.

Jeton örnekleri

Belirleyicilerin cümle içinde kullanımına ilişkin örneklere bakalım:

Konum işaretçileri:

“Çocuk evde oynuyor.” (Yerel konum belirleyici: “evde”) “Araba parka yanaştı.” (Yerel işaret: “parka”) “Bayraklar gökyüzünde dalgalanıyor.” (Yerel işaretleyici: “gökyüzünde”)

Zaman işaretleri:

“Yarın sinemaya gideceğiz.” (Zaman işareti: “yarın

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*